Η Rachel Hall του Guardian βρέθηκε στη Ρόδο και μίλησε με τους Άγγλους τουρίστες που παραθεριστές που έκαναν κράτηση σε πολυτελή ξενοδοχεία αλλά κοιμούνται στο κλειστό γήπεδο «Βενετόκλειο», απογοητευμένοι από τους τουριστικούς πράκτορες, αλλά συγκινημένοι από την καλοσύνη των ντόπιων. «Έχετε παρακολουθήσει ποτέ το Squid Game; Έτσι νιώθεις».

Τα λόγια ενός Βρετανού τουρίστα, μεταξύ των τελευταίων 700 παραθεριστών που έφτασαν σε κέντρο εκκένωσης στη Ρόδο, αφού διέφυγαν από τις μαινόμενες δασικές πυρκαγιές, συνοψίζουν το χάος και τον πανικό που είχαν βιώσει πολλοί καθώς οι ονειρεμένες διακοπές είχαν γίνει καπνός.

Οι περισσότεροι τουρίστες είχαν βρει εναλλακτική στέγαση, συχνά χωρίς να περιμένουν αποζημίωση από τους τουριστικούς πράκτορες τους, ή είχαν εξασφαλίσει ήδη πτήσεις για το σπίτι τους ή είχαν επιβιβαστεί σε προκρατημένες πτήσεις αναχώρησης. Η Tui ακύρωσε έκτοτε όλες τις πτήσεις προς τη Ρόδο μέχρι την Παρασκευή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤUI, περίπου 1 στους 5 επισκέπτες της στη Ρόδο έχει πληγεί από τις φωτιές ή αλλιώς 7.800 από τους 39.000 που βρέθηκαν στο νησί.

Η TUI Γερμανίας προσφέρει δωρεάν αλλαγές και ακυρώσεις μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουλίου. Η Jet2 αποφάσισε να ανατείλει όλες τις πτήσεις και τις διακοπές στη Ρόδο για μια εβδομάδα, έως δηλαδή τις 30 Ιουλίου.

Πολλοί κάτοικοι αισθάνθηκαν απογοητευμένοι από την κυβέρνησή τους, τόσο όσον αφορά την προσπάθεια κατάσβεσης. Οι ντόπιοι που μίλησαν στον Guardian μοιράστηκαν αυτή την απογοήτευση.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις 18 Ιουλίου ένα μεγάλο μέρος του νησιού φλέγεται και πλέον κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλο το νησί της Ρόδου, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Εκτός της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου, που πλήττεται από την καταστροφική πυρκαγιά, αποφασίστηκε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Πολλοί ξενοδόχοι του νησιού αναφέρουν ότι έχουν γίνει ακυρώσεις κρατήσεων, και μάλιστα όχι μόνο σε μονάδες που είναι κοντά στις περιοχές που έχουν πληγεί, αλλά και σε άλλα σημεία του νησιού.