Πριν ξεκινήσουμε την κατάβαση στο σπήλαιο του Πλάτωνα, οφείλουμε να πούμε ότι ακολουθούν άπειρα spoilers και θεωρίες σχετικά με την σειρά που μας αρρώστησε και δεν μπορούσαμε να πατήσουμε stop μετά το πρώτο επεισόδιο. Κάναμε σκληρό binge watcing. Οπότε, όσοι δεν έχετε ακόμη δει όλα τα επεισόδια, συνεχίστε την ανάγνωση με δική σας ευθύνη. Εμείς κάναμε αποποίηση.

https://twitter.com/hashtag/1899Netflix?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Το 1899 είναι από τις πιο εθιστικές σειρές στο Netflix όπου οι θεατές θα περάσουν όλο το χρόνο προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν τι ακριβώς συμβαίνει. Η σειρά παίζει με την έννοια της ίδιας της πραγματικότητας, ωθώντας τους θεατές να αμφιβάλλουν για οτιδήποτε έχουν δει. Προσωπικά, όταν τελείωσε το 8ο επεισόδιο άρχισα να αμφιβάλλω αν όντως υπάρχουμε.

https://twitter.com/hashtag/1899Netflix?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Συμπέρασμα μετά το τελευταίο επεισόδιο που μας έκαψε εντελώς: Η σειρά χτίζει τα θεμέλιά της στη θεωρία της Αλληγορίας του Σπηλαίου του Πλάτωνα. Υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικότητα και αυτού που “είναι πραγματικότητα”. Ναι, ξέρω. Κάψιμο. Το είχαμε πάθει και με το Interstellar και με το Inception. Τίποτα από αυτά που έχουν συμβεί στον Προμηθέα ή στον Κέρμπερο (ο Κέρβερος/Κέρμπερος στην ελληνική μυθολογία είναι ο τρικέφαλος σκύλος φύλακας που εμποδίζει τους νεκρούς να ξεφύγουν από τον κάτω κόσμο) δεν ήταν αληθινό. Βασικά, οι επιβάτες του Kerberos δεν ανήκαν στο 1899, αλλά υποβλήθηκαν σε πλύση εγκεφάλου για να το πιστέψουν μόλις έγιναν μέρος της προσομοίωσης. Το πλοίο είναι ένα μέρος μιας προσομοίωσης υπολογιστή που έχει κατασκευαστεί για να κρατά τους εγκεφάλους των ανθρώπων παγιδευμένους μέσα σε μια μηχανή.

https://twitter.com/hashtag/1899Netflix?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Καταλάβαμε ότι είδαμε μια σειρά με χαρακτήρες που είχαν κολλήσει σε μια προσομοίωση όπου τα πάντα, από την ιστορία τους μέχρι την πραγματικότητά τους, ήταν, στην πραγματικότητα, κατασκευασμένα. Κοινό τους γνώρισμα: Η θλίψη και το γεγονός ότι αναγκάζονται συνεχώς να αντιμετωπίζουν τις τραυματικές τους αναμνήσεις. Όλες οι αναμνήσεις είναι ψεύτικες, εισάγονται στο μυαλό των επιβατών για να τους κάνουν να ξεχάσουν ποιοι είναι.

Η Δημιουργός

Ως δημιουργός της προσομοίωσης, η Μόρα σχεδίασε την αρχιτεκτονική του προγράμματος, επιτρέποντας σε πολλούς ανθρώπους να συνδέονται σε ένα μηχάνημα ταυτόχρονα, ώστε να μπορούν να περνούν χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα που έχουν πεθάνει στον πραγματικό κόσμο. Η Μόρα επέλεξε σκόπιμα να σβήσει τις αναμνήσεις της για να αντιμετωπίσει τον τραυματικό θάνατο του γιου της.Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σειράς, ο Ντάνιελ και ο Έλιοτ γνωρίζουν την εικονική τους κατάσταση και προσπαθούν να κάνουν τη Μόρα να ξυπνήσει.

Το δαχτυλίδι είχε τον κωδικό εξόδου και ο Ντάνιελ ήθελε η Μόρα να το χρησιμοποιήσει για να ξεφύγει από την προσομοίωση και να ξυπνήσει στον πραγματικό κόσμο. Δεν ξέρουμε αν όντως είναι το Διάστημα η πραγματικότητα του 2099. Άλλωστε υπήρχαν πολλαπλές επικαλυπτόμενες προσομοιώσεις, η μία μέσα στην άλλη, πλέον δεν ξέρουμε τι είναι πραγματικότητα ή απλώς αποκύημα της φαντασίας της Μόρα. Το κλειδί και η πυραμίδα που πάντα κουβαλά ο Έλιοτ είναι τα δύο κομμάτια κώδικα που, όταν συνδυάζονται, ξυπνούν κάποιον και τον φέρνουν στον πραγματικό κόσμο. Το σκαθάρι είναι ένας κωδικός που ξεκλειδώνει τις κλειστές πόρτες.

Από που εμφανίστηκε αυτός ο αδελφός;

https://twitter.com/hashtag/1899series?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Η Μόρα ξυπνά σε ένα διαστημόπλοιο και συνειδητοποιεί ότι ένα έργο που ονομάζεται Προμηθέας διευθύνεται από τον αδερφό της.Ο αδερφός της της στέλνει μήνυμα λέγοντας: «Καλώς ήρθες στην πραγματικότητα».Η Μόρα είχε λάβει ένα γράμμα από τον αδελφό της όταν επιβιβάστηκε στον Προμηθέα που έλεγε ότι ήξερε τι έκανε ο πατέρας τους. Ο Κίραν της είχε ζητήσει να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη και να μην εμπιστευτεί κανέναν.O Ντάνιελ όμως, ως συζυγός της πλέον, της είπε λίγο πριν ξυπνήσει στο 2099 ότι το όλο θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι φανταζόταν.Το Project Prometheus τελικά αποδείχθηκε μια αποστολή επιβίωσης και -πιθανώς- οι συντεταγμένες ανήκουν σε κάποιον μακρινό πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης γη έχει χαθεί και οι εναπομείναντες επιζώντες θα εξερευνήσουν νέους κόσμους. Σχεδόν δύο χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρονται μέσω του διαστήματος προς έναν άγνωστο προορισμό.

Το βιβλίο “The Awakening”

Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1899, η πρωταγωνίστρια (Edna Pontellier) εξαπολύει μια εξέγερση ενάντια στα ορθόδοξα πατριαρχικά πρότυπα και λέει στον κόσμο ότι οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να ζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τη δική τους θέληση.

Οι σύριγγες

Η λειτουργία τους είναι παρόμοια με τα μπλε και κόκκινα χάπια στο The Matrix . Ο Χένρι χρησιμοποιεί τη μαύρη ένεση για να επαναφέρει τις αναμνήσεις της Μόρα και να τη στείλει σε μια νέα προσομοίωση. Αντίθετα, χρησιμοποιεί τη λευκή ένεση για να αποκαταστήσει τις αναμνήσεις της και τη μετέπειτα κατανόηση της πραγματικότητας.

ΚΑΨΙΜΟ. 

https://t.co/tIGCRYFp14