Μερικοί θεωρούν πως το Reddit είναι μια κρυφή γωνία αλήθειας μέσα στο ντιτζιταλικό χάος. Μεταξύ μας, το ίδιο το Reddit μπορεί να μετατραπεί σε ακραίο ντιτζιταλικό χάος, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Σε κάθε περίπτωση, το Buzzfeed ανακάλυψε ένα κάπως ενδιαφέρον thread, στο οποίο γυναίκες μιλούν για όλα όσα εύχονται να σταματούσαν να κάνουν άλλες γυναίκες. Όχι, δεν πρόκειται για μια ακόμα έκφανση εσωτερικευμένου μισογυνισμού, αλλά περισσότερο για στοργή και proderm μέσα από ένα μίνι ευχολόγιο. Πρακτικά, μέσα από άτυπες συμβουλές προς τις γυναίκες γενικότερα. Γιατί ναι, οι γυναίκες ευχόμαστε όλες οι γυναίκες να πρόσεχαν λίγο παραπάνω την υγιεινή τους σε δημόσιες τουαλέτες και τουαλέτες μπαρ. 

Για να μη φλυαρούμε, συγκεντρώσαμε μερικές ενδιαφέρουσες απαντήσεις παρακάτω. Πάμε να δούμε τι εύχονται οι γυναίκες να σταματούσαμε να κάνουμε όλες ανεξαιρέτως; Σε μερικά μπορεί να νιώσεις στοχοποιημένη, σε άλλα ταύτιση. Ό,τι κι αν είναι, είναι απλώς μια λίστα. 

“Να ουρούν σε καθίσματα δημόσιων WC. Βάλε λίγο χαρτί υγείας στο κάθισμα αν αγχώνεσαι για τα μικρόβια”.

Ναι, οι λερωμένες τουαλέτες δεν έχουν καθόλου πλάκα. Και δείχνουν και έλλειψη σεβασμού προς όλες τις υπόλοιπες που θα χρησιμοποιήσουν την ίδια τουαλέτα. 

via GIPHY

“Να γράφουν ερωτικές επιστολές σε καταδικασμένους δολοφόνους”. 

Να μιλήσουμε για τον Παπαχρόνη ή για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο; Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για “υβριστοφιλία”. Google it. 

“Να είναι κακές με άλλες γυναίκες στο εργασιακό περιβάλλον. Ακόμα και αν δεν συμπαθείς κάποια, δεν έχεις δικαιολογία να είσαι αγενής απέναντί της”.

Ξεκάθαρα ναι. Αφήστε τις γυναίκες συναδέλφους να λάμψουν, μωρέ. 

“Να κάνουν υπερβολικό photoshop στις φωτογραφίες τους, γιατί έτσι δίνουν δύναμη στα μη ρεαλιστικά στάνταρ ομορφιάς. Ξέρεις πως η υφή του δέρματος υφίσταται. Γιατί παραστάνεις πως δεν υπάρχει;”.

Κάτι δικά σας για το soft focus μέχρι παράνοιας. 

via GIPHY

“Να μην είναι ευγενικές με τις νύφες τους. Σταματήστε να λέτε πως “πήρε” τον γιό σας”.

Αυτή η κλισεδιά της “κακιάς πεθεράς” διαιωνίζεται ακόμα; Και αν ναι, θα το συνεχίσουμε για πολύ αυτό το αστείο; 

“Να ρωτάνε αν/πότε μια γυναίκα θα αρραβωνιαστεί/παντρευτεί/κάνει παιδί/κάνει κι άλλο παιδί/θα επιστρέψει στη δουλειά αφού κάνει παιδί. Ειδικά από μεγαλύτερες συγγενείς. Απλώς δεν τελειώνει ποτέ”.

via GIPHY

Αυτή η ερώτηση δεν τελειώνει ποτέ. Έχουμε αποδείξεις. 

“Να προσποιούνται οργασμούς! Μαθαίνουν στους άντρες μια λανθασμένη αίσθηση του τι είναι καλό!”

Το να προσποιούμαστε οργασμούς απλώς μεγαλώνει το orgasm gap. Αυτό ΔΕΝ το θέλουμε. 

“Παράξενες, έντονες δίαιτες”

Όχι δεν μιλάμε για υγιεινή διατροφή και καλές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μιλάμε για αρρωστημένα στερητικές δίαιτες που καταπονούν το σώμα. 

“Να προσβάλλουν τον εαυτό τους και την εμφάνισή τους. Αν δεν θα το έλεγες σε μια φίλη σου, μην το πεις και στον εαυτό σου”.

Το έχουμε παρακάνει με τον αυτοσαρκασμό και έχουμε παντρευτεί το αυτομαστίγωμα. 

via GIPHY

“Να ισχυριζόμαστε πως δεν μπορούμε να σχολιάζουμε προβληματικές συμπεριφορές σε άλλες γυναίκες, γιατί το να είσαι φεμινίστρια σημαίνει το να στηρίζεις κάθε γυναίκα σε ό,τι κάνει. Το να είσαι φεμινίστρια, σημαίνει να αναγνωρίζεις πως είμαστε άνθρωποι, κάνουμε λάθοι και μερικές φορές πληγώνουμε τους άλλους. Για να βελτιωθεί αυτή η κοινωνία, πρέπει να μη φοβόμαστε να εκθέτουμε κακές συμπεριφορές”. 

Οι τοξικές συμπεριφορές μπορεί και να μην έχουν φύλο. 

“Να πετάνε ταμπόν και σερβιέτες στην τουαλέτα”.

Φάουλ. Ανακυκλώνονται. 

“Να μαθαίνουν στις κόρες τους πως ‘αν ένα αγόρι είναι κακό μαζί σου, τότε του αρέσεις’.”

ΔΕΝ πάει έτσι. Εκτός αν είσαι πάντα πέντε χρονών. 

“Μαμάδες να κάνουν shaming σε άλλες μαμάδες”.

Το πώς κάποια επέλεξε να γεννήσει, το αν θήλασε, το πώς μεγαλώνει τα παιδιά της, δεν είναι πεδίο μάχης και κριτικής. 

“Το να εκλαμβάνουν την κριτική κάποιου ως άδεια για να σταματήσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν”.

Δεν αρέσουμε σε όλους. Δεν έχουν όλες οι απόψεις την ίδια αξία. 

“Να μιλούν εκ μέρους όλων των γυναικών. Είναι παράλογο και πολύ εγωιστικό”. 

“Όλες οι γυναίκες” δεν υπάρχει. 

via GIPHY

“Να λένε σε άλλες γυναίκες να κάνουν παιδιά για να ζήσουν μια ολοκληρωμένη ζωή”.

Το concept “ολοκληρωμένη ζωή” είναι υποκειμενικό και ρευστό. Δεν μάς ολοκληρώνει ένα παιδί. Αυτό είναι εγωισμός. Δεν φέρνουμε ανθρώπους στον κόσμο για να μας “ολοκληρώσουν”.