Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μόλις ξαπλώσεις στον καναπέ σου για να χαλαρώσεις μετά από μία τρομερά δύσκολη μέρα στη δουλειά, θα πατήσεις το εικονίδιο του Netflix. Είναι η φυσική ροή των πραγμάτων, όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Μόλις η κεντρική σελίδα της πλατφόρμας ανοίξει μπροστά σου, το μάτι σου θα πέσει πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ με το όνομα «Ο Απατεώνας του Tinder» και τότε το κουρασμένο σου μυαλό θα απαιτήσει από το δάχτυλό σου να πατήσει το play. Θα του δώσεις μια ευκαιρία και αυτό γιατί, όσο έτρωγες το μεσημεριανό σου, είδες στο feed σου στο Facebook να μιλάνε για αυτό και δεν θέλεις να μείνεις στην απ’ έξω. Σε αυτό το κείμενο, όμως, δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με την ψυχολογία της μάζας, θα ασχοληθούμε με τον πρωταγωνιστή του The Tinder Swindler, όπως είναι γνωστό στα αγγλικά.

Το νέο ντοκιμαντέρ στο Netflix, σε σκηνοθεσία της Felicity Morris, έχει ενδιαφέρον, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Μέσα από αυτό μάθαμε την αλήθεια για έναν από τους μεγαλύτερους απατεώνες των τελευταίων ετών, τον Simon Leviev (πραγματικό όνομα Shimon Hayut) και τώρα, σχεδόν όλοι, μιλούν για τα καμώματά του. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Hayut, ο οποίος προσποιήθηκε ότι είναι πολυεκατομμυριούχος ώστε να εξαπατήσει τα θύματά του και να τα πείσει να του δανείσουν τεράστια χρηματικά ποσά. Όχι, δεν σκόπευε ποτέ να δώσει πίσω αν και αυτό ήταν εύκολο να το μαντέψει κάποιος.

https://www.youtube.com/watch?v=_R3LWM_Vt70

Το ντοκιμαντέρ δείχνει τις τρεις γυναίκες που αποφάσισαν να μιλήσουν για τα όσα πέρασαν δίπλα του, αναζητώντας παράλληλα δικαιοσύνη και αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να δείτε την εξαιρετική δουλειά της Morris. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Το ντοκιμαντέρ, αφού δεν είναι χωρισμένο σε επεισόδια, αφήνει αναγκαστικά μερικές σημαντικές λεπτομέρειες εκτός. Μην ανησυχείτε, θα τις βρείτε παρακάτω. Το νέο hit του Netflix προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και επειδή είμαστε σίγουροι ότι έχετε μερικές απορίες, αποφασίσαμε να σας βοηθήσουμε να ολοκληρώσετε το παζλ.

«Εργάστηκε» σε νοσοκομείο

Ο Shimon Hayut προσποιήθηκε ότι εργάζεται σε νοσοκομείο για να λάβει μια πρώιμη δόση του εμβολίου για την COVID-19. Τον Δεκέμβριο του 2020, ο άνδρας αποφάσισε να παρουσιαστεί ως ιατρός για να μπορέσει να λάβει ένα εμβόλιο παρόλο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να το λάβει ένα εμβόλιο. Τότε εμβολιάζονταν μόνο όσοι ήταν ιατροί, άνω των 60 ετών και ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο Lev Leviev του έκανε μήνυση

Ο Lev Leviev, ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος της LLD Diamonds, υπέβαλε μύνηση κατά του Shimon, ο οποίος προσποιήθηκε ότι ήταν ο γιος του. Ο άνθρωπος που είναι γνωστός ως ο «βασιλιάς των διαμαντιών» ξεκαθάρισε στην ισραηλινή αστυνομία ότι τα τα ψέματα του απατεώνα έβλαπταν τη φήμη της εταιρείας και κατέστησε σαφές ότι ο Shimon δεν είχε καμία σχέση με την οικογένεια Leviev.

Η Pernilla Sjoholm ζει ακόμα με τη μητέρα της

Ένα από τα θύματα του Hayut, η Pernilla Sjoholm, ζει ακόμα με τη μητέρα της. Η επιθυμία της να αγοράσει για τον εαυτό της ένα διαμέρισμα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ καθώς δάνεισε τα χρήματα στον Hayut, τα οποία φυσικά δεν τα πήρε ποτέ πίσω. Αυτό την έκανε να χρεοκοπήσει και μόνο ο χρόνος θα δείξει πότε θα μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Η Pernilla Sjoholm και η Cecilie Fjellhøy έγιναν καλές φίλες

Μετά το περιστατικό με τον Shimon Hayut, η Pernilla Sjoholm και η Cecilie Fjellhøy παρέμειναν στενές φίλοι και μάλιστα μοιράστηκαν στα social media μερικές στιγμές από τις διακοπές τους το 2021.

Ο ρόλος του πατέρα του

Πιστεύεται ότι ο πατέρας του Shimon, Yohanan Hayut, ο οποίος είναι αρχιραβίνος της El Al Airlines, συμμετείχε επίσης στις απάτες του γιου του και τον βοήθησε να βρει χρήματα από άλλους ανθρώπους. Ο πατέρας του, ωστόσο, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Έφαγε άκυρο από το Tinder

Ο Shimon Hayut  αποκλείστηκε από το Tinder. Το ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε στις 2 Φεβρουαρίου και έγινε γνωστό ότι εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα. Μετά την απαραίτητη έρευνα, το Tinder του απαγόρευσε την είσοδο, διασφαλίζοντας ότι δεν χρησιμοποιεί την εφαρμογή με άλλα ονόματα.

Τα θύματα του «Simon Leviev» ακόμα πληρώνουν

Στο ντοκιμαντέρ, μάθαμε ότι όλα τα θύματα του Hayut εξακολουθούν να εξοφλούν τα χρέη τους. Ένα από αυτά τα θύματα είναι η Cecilie Fjellhøy, η οποία, μετά από μια συνάντηση μαζί του, έμεινε με χρέη 200.000 λιρών και διαρκή φόβο ότι θα έχει σοβαρά προβλήματα με το νόμο. Όμως, μια από τις τράπεζες από τις οποίες πήρε το δάνειο διέγραψε το χρέος της.

«Πού ξέρεις τι είμαι εγώ;»

Ο Simon Leviev, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Shimon Hayut, ξεγέλασε άλλους ώστε να πιστέψουν ότι είναι ο γιος του Lev Leviev, ενός Ισραηλινού επιχειρηματία. Αλλά όταν ανακρίθηκε, ο άνδρας επέμεινε ότι έχει το δικαίωμα να αυτοαποκαλείται όπως θέλει και ότι ποτέ δεν είπε σε κανέναν ότι είναι ο γιος του Levie, δηλώνοντας ότι φταίνε οι άλλοι που τα έκαναν αυτές τις υποθέσεις.

Έχουμε και Podcast

Το ντοκιμαντέρ “The Tinder Swindler” το σκηνοθέτησε η Felicity Morris, η ίδια παραγωγός που εργάστηκε στην τηλεοπτική μίνι σειρά “Don’t F ** k with Cats: Hunting an Internet Killer”. Η ίδια υποστήριξε ότι υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν μάθαμε, οπότε για να συνεχίσουμε με το “The Tinder Swindler” σε ένα podcast.

«Απατεωνίες» από τα 20

Ο Shimon Hayut  ξεκίνησε τις απατεωνιές από 20 ετών, κλέβοντας επιταγές από διάφορες οικογένειες. Εργάστηκε ως μπέιμπι σίτερ σε μία από αυτές ενώ σε μία άλλη τον γνώρισε ως τεχνίτη. Καλά χρήματα έβγαλε ως «τεχνίτης» πάντως αφού αγόρασε μια Porsche.