To κίνημα #MeToo στάθηκε η αφορμή παγκοσμίως να ριζοσπαστικοποιηθεί το φεμινιστικό κίνημα. Οι διαδικασίες ριζοσπαστικοποίησης βασίζονται στα κοινωνικά δίκτυα για συμμετοχή και συνδεσιμότητα. Ο φεμινισμός έγινε αντικείμενο του πολιτιστικού λόγου καθημερινά. Και μπήκε δυναμικά στην σφαίρα διαλόγου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά, όπως συνήθως συμβαίνει με κάθε κίνημα, έχει οδηγήσει σε μερικές πολύ συγκεχυμένες συζητήσεις επειδή δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι ή δεν συμφωνούν με τη βασική ορολογία του φεμινισμού.

https://t.co/eyA7CjmKl0

Στο Διαδίκτυο πλέον συναντώνται οι ακτιβιστές και σχεδιάζουν την ακτιβιστική τους δράση, και εκεί λαμβάνει χώρα ο φεμινιστικός διάλογος. Ο ψηφιακός χώρος μπορεί να ενισχύσει τα φεμινιστικά ακτιβιστικά κινήματα ενθαρρύνοντας την ένταξη και βελτιώνοντας την προσβασιμότητα στην οργάνωση συλλογικής δράσης. Ναι, ακόμη και στο TikTok.

Οι κυβερνοφεμινίστριες χρησιμοποιούν το blogging και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέτρο πολιτικής κινητοποίησης και οικοδόμησης κοινότητας. Ο λόγος γύρω από τη σεξουαλική παρενόχληση έχει επίσης αποκτήσει δυναμική σε όλο τον κόσμο και έχει τη δυνατότητα να εκθέσει τη λανθάνουσα τοξική κουλτούρα της σεξουαλικής εξουσίας. Προωθεί μια μεταμοντερνιστική και μετα-αποικιακή προοπτική του φεμινισμού.

Οι γυναίκες μπορούν να επανακωδικοποιήσουν, να επανασχεδιάσουν και να επαναπρογραμματίσουν την τεχνολογία των πληροφοριών για να βοηθήσουν στην αλλαγή της γυναικείας κατάστασης. Και οι άνδρες που στέκονται αλληλέγγυα στον αγώνα τους.

Ο δημιουργός περιεχομένου βίντεο Mohammed Farhan επισημαίνει τις προβληματικές συμπεριφορές των ανδρών απέναντι στις γυναίκες μέσα από τον λογαριασμό τους. Και, δυστυχώς, λέει μεγάλες αλήθειες. 

Δεν είναι περίεργο πώς οι ταινίες δεν δείχνουν ούτε σχεδόν καθόλου τις τρίχες στα γυναικεία σώματα ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας ταινίας αποκάλυψης με  ζόμπι. Αλλά θα δείξουν εξωφρενικά βίαιες σκηνές βιασμού. Με τη δικαιολογία του “ρεαλισμού”.

Αν δέχεσαι ότι ο φεμινισμός και η συζήτηση για την πατριαρχία σε κάνει αδύναμο τότε παραδέχεσαι ότι η εκδοχή του ανδρισμού σου απαιτεί την καταπίεση των γυναικών. Εννοείται υπάρχουν άπειροι άνδρες και γυναίκες (δυστυχώς) που θα κοροϊδεύουν τους ανθρώπους που υποστηρίζουν την ενδυνάμωση των γυναικών και τον φεμινισμό και θα τις αποκαλούν «φεμινάζι» μόνο και μόνο για να κάνουν καυγά στα σχόλια και κυρίως επειδή δεν έχουν απολύτως τίποτα ουσιαστικό να πουν.

Όλες οι ελευθερίες τις οποίες απολαμβάνουν οι γυναίκες αυτή τη στιγμή, αποκτήθηκαν με αγώνες από τις γυναίκες που προηγήθηκαν πριν από εμάς. Οι άνδρες δεν ήθελαν να έχουμε εξουσία. Μας αρνήθηκαν τα δικαιώματά μας.

Το σεξ με συναίνεση είναι απλώς σεξ. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως “συναινετικό σεξ”. Με τον ίδιο τρόπο δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως “μη συναινετικό σεξ” Αυτό είναι βιασμός. Οι άνδρες πρέπει να αντιληφθούν το να εξαναγκάζεις μια γυναίκα να κάνει σεξ δεν σημαίνει μόνο να της επιτεθείς σε ένα σκοτεινό δρομάκι.

Φυσικά και η μισογυνική κουλτούρα προτιμά τις μικρές και άβγαλτες κοπέλες ως θηράματα. Επειδή ξέρουν ότι όσο περισσότερη σεξουαλική εμπειρία έχετε, τόσο πιο πιθανό είναι να μιλήσετε για την πολύ κακή σεξουαλική τους επίδοση στο κρεβάτι. Δεν θέλουν μια σεξουαλικά απελευθερωμένη γυναίκα επειδή δεν μπορούν να την ικανοποιήσουν.

Η κοινωνία προσπαθεί να μας πείσει ότι ο γάμος είναι κάτι που δεν μπορεί να μην θέλουν οι γυναίκες και οι άνδρες συνήθως προσπαθούν να αποφύγουν. Ωστόσο, έχουν κυκλοφορήσει επιστημονικές έρευνες με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ωφελούνται σημαντικά οι παντρεμένοι άνδρες σε σύγκριση με τους άγαμους ομολόγους τους. Οι παντρεμένες  γυναίκες υποφέρουν από τη μειωμένη διάρκεια ζωής και τα αυξημένα επίπεδα άγχους, άγχους και κατάθλιψης.  Οι παντρεμένοι άνδρες είναι πιθανό να τα πηγαίνουν καλύτερα στην καριέρας τους. Ενώ οι παντρεμένες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν ακόμη και αύξηση. Την επόμενη φορά λοιπόν που ένας άντρας θα σου πει “ο γάμος γίνεται για χάρη των γυναικών” να ξέρεις ότι είτε σου λένε εγωιστικά ψέματα είτε χρειάζονται εκπαίδευση.

Ας μιλήσουμε για τους εκφραστές της τοξικής πατριαρχίας που με μια φράση θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι: οι γυναίκες πρέπει να ντύνονται σεμνά γιατί οι άντρες έχουν «ανεξέλεγκτες ορμές». Λέγεται κουλτούρα του βιασμού.

Ξέρεις τι σημαίνει εκφραστής της κουλτούρας του βιασμού; Να έχεις το θράσος να κρίνεις και να ντροπιάζεις μια γυναίκα επειδή ήταν «πολύ μεθυσμένη», αλλά βέβαια να δικαιολογείς έναν άντρα επειδή είχε πιει πολύ. Ντράπηκε και η ντροπή.

Πρέπει να ποινικοποιηθεί η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση. Δεν είναι έκθεμα το πέος σου να το περιφέρεις στα inbox σαν τη Μόνα Λίζα με dick pics που κανείς δεν ζήτησε. Είναι παρενόχληση ηλίθιε.

Τέλος, αφιερωμένο στην κα Λατινοπούλου και τους followers της, αν μια γυναίκα με τρίχες στο σώμα σε προσβάλλει, το θέμα σου δεν είναι με τις τρίχες αλλά το θέμα σου είναι με τις γυναίκες. Ζήτα βοήθεια.

Για περισσότερα φεμινιστικά μαθήματα μπορείς να κάνεις follow στο TikTok

@turtleneckemo Why feminism scares misogynists #feminist #feminism #feministiktok #patriarchy #consent #redflag #misogyny #smashthepatriarchy ♬ original sound – Farhan