Αυτή η εισαγωγή θα μπορούσε να θέτει το κλισέ πλέον ερώτημα αν παίρνουμε την τηλεόραση που αξίζουμε. Ωστόσο, μετά θα έπρεπε να απαντηθεί και η αλήθεια είναι σκληρή. Το θέμα είναι πως είτε ό,τι εκπέμπει αυτή η συσκευή που όλο χάνει σε πλάτος και κερδίζει σε μήκος, είναι ανάλογο των αξιώσεών μας είτε όχι, αυτό καταλήγουμε να παρακολουθούμε. Και για να προλάβω τα εξυπνακίστικα «εγώ δεν βλέπω τηλεόραση», να πω πως ακόμα και αν τα ντροπιαστικά στιγμιότυπα δεν τα βλέπουμε live όσο εκπέμπουν, τα «καταναλώνουμε» μέσω των social, τα βλέπουμε να τρεντάρουν στο Twitter, διαβάζουμε δημοσιεύσεις-σεντόνια που τα αφορούν, και μετά ψάχνουμε σαν καλά παιδιά για βίντεο στο YouTube, για να απολαύσουμε με τα ίδια μας τα μάτια την τηλεοπτική κατρακύλα.

Η τηλεόραση στα χειρότερά της είναι πιο εδώ από ποτέ, ακριβώς γιατί όταν είναι χειρότερη, τόσο πιο γρήγορα διαδίδεται. Έτσι και φέτος, δεν ήταν λίγες οι στιγμές ντροπής της ελληνικής τιβί που γκουγκλάραμε και παρακολουθήσαμε με αίσθημα ετεροντροπής και έναν μορφασμό που μαρτυρά πως νιώθουμε άβολα. Ξέρετε, εκείνον που δημιουργεί αυτή τη μεγάλη ρυτίδα ανάμεσα στα φρύδια.

Ο ΣΚΑΪ «ΚΟΒΕΙ» ΤΗΝ ΚΑΝΕΛΛΗ

Τον Μάρτιο του 2021 η αστυνομική βία μπήκε απροκάλυπτα στον δημόσιο βίο, τις καθημερινές συζητήσεις μας και τους τηλεοπτικούς διαλόγους. Η Λιάνα Κανέλλη βρέθηκε σε ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, με αφορμή το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη, με αστυνομικό να ξυλοκοπά πολίτη, για να την «κόψει» ο Δημήτρης Οικονόμου. Η Κανέλλη ξέφυγε κατά πολύ από το αφήγημα του σταθμού, με το δυναμικό του να μην κάνει καν τον κόπο να τηρήσει τα «βασικά» της ελευθερίας του λόγου.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΟΥΣ

Στα Γλυκά Νερά, η Κάρολαιν είχε αφήσει την τελευταία της πνοή, με το μωρό της στην αγκαλιά της, όσο ο σύζυγός της και γυναικοκτόνος, μετά από μια σειρά θεατρικών ερμηνειών, τελικά έπεσε στην ίδια του την παγίδα. Όχι, δεν είχαν μπει κλέφτες στο σπίτι της οικογένειάς του, αλλά είχε ο ίδιος σκοτώσει τη σύζυγό του και τον σκύλο του, για να κάνει το σενάριο πιο πειστικό. Στο μεταξύ, ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Σταύρος Μπαλάσκας έδινε τηλεοπτικά οδηγίες για μελλοντικούς γυναικοκτόνους. Για τα πρακτικά, να πούμε πως οι επόμενοι τις τήρησαν κατά γράμμα.

Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ

Το 2021 ήταν η χρονιά που το MeToo, το κίνημα που είχε ξεσκεπάσει τον σεξισμό και την έμφυλη βία στον χώρο του κινηματογράφου στις ΗΠΑ, ήρθε με την κλασική χρονοκαθυστέρηση που χωρίζει την Ελλάδα από τον υπόλοιπο προοδευτικό κόσμο, στη χώρα μας. Το κίνημα, μετά από μαρτυρίες τραυμάτων και επίπονων εμπειριών, έστειλε τον Δημήτρη Λιγνάδη και τον Πέτρο Φιλιππίδη στη φυλακή. Όσο η χρησιμότητά του έγινε αντικείμενο debate και πρόσφορο έδαφος για λίγο ακόμα (ή και πολύ) σεξισμό, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, καλεσμένη σε τηλεοπτική εκπομπή, κατάφερε να πασπαλίσει με ζάχαρη (ελπίζουμε άθελά της) τις χειρότερες εκφάνσεις των ανθρώπινων ενστίκτων.

Ο ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ ΚΑΙ Ο ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙΑΔΑΣ ΤΟΥ

https://www.youtube.com/watch?v=wwWfJ9dQIAA

Ο Άρης Πορτοσάλτε ενδέχεται να άξιζε ένα ολόδικό του κείμενο. Μια ωδή στις χειρότερες στιγμές. Στην τελική, το να κοντράρεις τον εαυτό σου στη χυδαιότητα, ενδέχεται να είναι ένας άθλος άξιος μελέτης. Μέσα σε αυτή τη χρονιά, που το καλοκαίρι της έκαψε τη Βόρεια Εύβοια, ο δημοσιογράφος θεώρησε ωραία ιδέα να πασάρει ασφάλειες πυρός. Το κρεσέντο, βέβαια, της χυδαιότητάς του, το έδωσε όταν πρότεινε οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας να μένουν εκτός ΜΕΘ.

Η ΚΥΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΙΔΗ ΚΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΡΑΤΣΕΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠ’ΕΞΩ

Θα θεωρούσε κανείς πως με το όνομα της κυρίας Μεϊμαρίδη, θα το κλίμα θα γινόταν ελαφρύτερο. Τι μπορεί να πάει στραβά με μια συγγραφέα που τα τελευταία χρόνια χαρίζει τη σοφία της στους τηλεοπτικούς δέκτες. Κι όμως. Λίγος ρατσιμός είναι αρκετός για να τη βάλει στη λίστα με τις πιο ντροπιαστικές στιγμές που χάρισε η ελληνική τηλεόραση στον λαό της. Σε άλλα νέα, με καλεσμένη τη Νάουρα Νάργιες στην εκπομπή, η κυρία Μεϊμαρίδη θεώρησε απολύτως ανθρώπινο, φυσική ροή του λόγου δηλαδή, να ρωτήσει «τι ράτσα είναι;» ο σύντροφός της, Χρήστος Σαντικάι.

Η κυρία Μεϊμαρίδη, τις άλλες μέρες, φτιάχνει συνταγές για άντρες σουλτάνους. Ράτσα δεν ρωτήσαμε.

Ο ΤΖΩΤΖΟΓΛΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ «ΤΟΠΛΕΣΣ»

Αν δεν ήταν αχρείαστη θα ήταν άβολη. Η τηλεοπτική στιγμή στην οποία το σύμπαν θέλησε να μας χαρίσει μερικά λεπτά υπερέντασης του Στράτου Τζώρτζογλου, να βγάζει τη μπλούζα του, να σηκώνει τη Φαίη Σκορδά στον αέρα, να δηλώνει πως θα την παντρευόταν, είναι από αυτές που θέλουμε να ξεχάσουμε. Αφενός γιατί δεν έχει καμία χρησιμότητα στο κουτί με τις αναμνήσεις μας, στο πίσω μέρους του εγκεφάλου μας, αφετέρου γιατί μας είναι συμπαθής ο Στράτος Τζώρτζογλου. Μερικά λεπτά αμηχανίας, δεν έχουν πάντα ένα happy ending. Ένα plot twist τέλος πάντων που να αποδεικνύει πως άξιζαν τον κόπο.

«ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΟΛΕΣ ΘΥΜΑΤΑ» ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΟΥ

Όσοι γυναικοκτόνοι δεν ακολούθησαν τις οδηγίες Μπαλάσκα για εύκολα ξεμπερδέματα, αυτοκτόνησαν. Σε αυτούς, τους δεύτερους, ανήκει και ο γυναικοκτόνος της Ρόδου, που πυροβόλησε την πρώην σύντροφό του, στη μέση του δρόμου, δίνοντας μετά από λίγες ώρες τέλος στη ζωή του. Το δραματικό σενάριο συνέχισε συγγενής του, σε τηλεφωνική -ηχογραφημένη- επικοινωνία στο «Πρωινό» δίνοντας ρεσιτάλ μισογυνισμού και δηλώνοντας πως δεν είναι όλες οι γυναίκες θύματα. Άρα τι; Άρα μάλλον μερικές αξίζουν να δολοφονούνται επειδή είπαν όχι ή επειδή ήθελαν να χωρίσουν. Η κάπως μπανάλ φράση «ντράπηκε και η ντροπή» είναι ολόσωστη σε αυτή την περίπτωση.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ «ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΠΛΕΞΩ» ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το MeToo μέσα σε όλα έγινε και η εύκολη ερώτηση. Κάπως έτσι, ο Γιάννης Βασιλείου, με ένα μικρόφωνο μπροστά στο στόμα του, έδωσε τη δική του εμπειρία. Μόνο κακά νέα έχει αυτή η παράγραφος, μιας και ο τραγουδιστής έγινε μάρτυρας βιασμού σε νυχτερινό κέντρο που εργαζόταν και αντί να σώσει τη γυναίκα, ξανάκλεισε την πόρτα γιατί «δεν ήταν δική του δουλειά». Από ένα σημείο και μετά, ελπίζουμε η ιστορία να μην είναι καν αληθινή και να την είπε απλώς για να τεστάρει τον εαυτό του, στο πόσο γρήγορα μπορεί να συνθέσει ένα σκοτεινό παραμύθι.

ΕΚΕΙΝΗ Η ΦΟΡΑ ΠΟΥ Ο ΚΟΥΓΙΑΣ ΗΘΕΛΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΝΣΟΦΟΒΙΑ ΤΟΥ

Μας ενημερώνουν από το κοντρόλ πως ο Αλέξης Κούγιας και ο Άρης Πορτοσάλτε κονταροχτυπιούνται για το ρεκόρ της ντροπής. Άλλωστε, ο γνωστός και μη εξαιρετέος δικηγόρος, είναι συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη. Θα πείτε, πρόκειται για μια δύσκολη δουλειά, μα κάποιος πρέπει να την κάνει. ΟΚ, αλλά ο κύριος Κούγιας φαίνεται κάτι παραπάνω από πρόθυμος να ρίξει λάσπη σε ζωές και υπολύψεις καταγγελόντων, που όταν βιάστηκαν -ας λέμε κύριοι τα πράγματα με το όνομά τους- από τον πελάτη του, ήταν ανήλικοι. Στα τελευταία ντροπιαστικά νέα, ο Αλέξης Κούγιας, μπήκε σε ένα άτυπο τηλεοπτικό beef, στα όρθια, με τη Φαίη Σκορδά, δίνοντας ρεσιτάλ μισογυνισμού, ρατσισμού και τρανσοφοβίας.

“ΜΑ ΚΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ;”, ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ, 2021 Μ.Χ.

Αφού πιάσαμε την υπόθεση Λιγνάδη, όχι δεν θα θυμηθούμε το ταλέντο της υπουργού Πολιτισμού να παραδίνεται στην απόλυτη ανυπαρξία. Όχι. Θα θυμηθούμε το σχόλιο της Ιωάννας Μάνδρου για τις καταγγελίες και μαρτυρίες που έβαλαν τον Δημήτρη Λιγνάδη στη φυλακή. «Tα παιδιά αυτά που βρισκόντουσαν σε ένα σπίτι και ξενυχτάγανε και υφίσταντο αυτά που υφίσταντο, μάνα και πατέρα δεν είχανε;» αναρωτήθηκε η Ιωάννα Μάνδρου στον τηλεοπτικό αέρα του ΣΚΑΪ.

Στο μεταξύ, εμείς ας ευχηθούμε το 2022 να μας δώσει μια τηλεόραση στην οποία η ετεροντροπή δεν είναι το μέσο, συνηθισμένο συναίσθημα που χαρίζεται στον τηλεθεατή. Ναι, ας το ευχηθούμε. Δεν κοστίζει τίποτα.