Η Itzi.Art μας θυμίζει τηλεοπτικούς χαρακτήρες που κοντεύαμε να ξεχάσουμε, σχολιάζει μέσα από τα illustrations της κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν και είναι το πιο αβίαστο follow μας στο σύμπαν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πες μας λίγα λόγια για εσένα.

Χάρηκα λοιπόν είμαι η Ίτζι. Δεν έχω η αλήθεια κάτι εξωπραγματικό να σας διηγηθώ, αλλά ας ξεκινήσω. Είμαι φοιτήτρια στη σχολή Κάλων Τεχνών Αθήνας και μόλις τέλειωσα το τρίτο έτος. Ασχολούμαι με το κόμικ και την εικονογράφηση αρκετά χρόνια, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι με την υποκριτική και προσπαθώ να το κάνω και αυτό επαγγελματικά. Μια μεγάλη αγάπη μου επίσης είναι η διδασκαλία. Λίγο η τύχη λίγο η αγάπη μου για τα παιδιά με οδήγησαν ήδη από το πρώτο έτος της σχολής σε αυτό το μονοπάτι και πραγματικά είναι υπέροχο. Όπως υπέροχο είναι να προσφέρεις την τέχνη σου με αγάπη σε άτομα που την έχουν πραγματικά ανάγκη, και ένας τρόπος να την προσφέρεις είναι ο εθελοντισμός.

Μέσα από το «Χαμόγελο του Παιδιού», κάνοντας δημιουργική απασχόληση σε παιδιά που βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, ανυπομονώ να φύγουμε από όλη αυτή την κατάσταση ώστε να μας επιτραπεί να ζωγραφίζουμε ξανά μαζί με τα παιδιά και να περάσουμε σούπερ. Παίζω και βιολοντσέλο, ΟΚ δεν είναι τόσο σημαντικό, αλλά είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΙΤΖΙ (@itzi.artz)

Νιώθω την ανάγκη να σε ευχαριστήσω που με έναν τρόπο μετατρέπεις πληγές, όπως ας πούμε την υπόθεση της Δήμητρας, σε τέχνη. Νιώθεις την ανάγκη να ασχοληθείς με θέματα κοινωνικά;

Σίγουρα η τέχνη δημιουργεί και είναι μέρος μια κοινωνίας, οπότε είναι αναγκαίο ένας καλλιτέχνης να περνάει ένα σχόλιο μέσα από αυτή. Έχω τη χρησιμοποιήσω ως όπλο να εκφράζω την αγωνία μου, τους φόβους μου, την οργή μου, τους προβληματισμούς μου. Όταν επιλέγω να θίξω ένα κοινωνικό θέμα είναι σαν μια λύτρωση για τον εαυτό μου, νιώθω ότι στο τέλος της ημέρας έχω συμβάλλει με τον δικό μου τρόπο στην πορεία για μια ουσιαστική αλλαγή του κόσμου που ζούμε. Λίγο ουτοπικό, αλλά αυτή είναι η μαγεία της τέχνης, σε κάνει να βλέπεις και να αφουγκράζεσαι καταστάσεις που φαντάζουν μονοδιάστατες ενώ στην πραγματικότητα κρύβουν πολλά παραπάνω… Η ανάγκη λοιπόν είναι μεγάλη, όχι μόνο από μένα από τη μεριά του καλλιτέχνη αλλά και του ιδίου του κόσμου. Γιατί η τέχνη είναι ανάγκη.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΙΤΖΙ (@itzi.artz)

Τι σε εμπνέει και τι μπορεί να σε κάνει να μη θες να ξαναδείς illustration μπροστά σου;

Με εμπνέει η ίδια η καθημερινότητά μου και μετά η διαδικασία της εικονογράφησης. Είναι ένα μέσο που μου ταιριάζει πολύ, γιατί πάνω κάτω έτσι λειτουργώ και σαν άτομο. Μου αρέσει η απλότητα, αλλά ταυτόχρονα και η μηχανικότητα. Θέλω όλα να γίνονται με συγκεκριμένο σκοπό και σειρά. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τι είναι αυτό που θα με ωθήσει στο να μη θέλω να ξανασχοληθώ με το συγκεκριμένο μέσο, αλλά υποθετικά θα με απωθούσε να έβλεπα τον εαυτό μου να δημιουργεί κάτι που δεν με εμπνέει καθόλου. Με λίγα λόγια, να το κάνω όπως λέμε, ”με το στανιό”.

Έχεις δημιουργήσει ένα αρκετά μεγάλο community στο Instagram, με 30k ακόλουθους. Πώς το κατάφερες αυτό; Είναι δύσκολο μέσο για να προβάλεις τη δουλειά σου το Instagram;

Όλη η αυτή η απήχηση ήρθε μετά από πολλή δουλειά, αφοσίωση σε συνδυασμό με το σωστό timing. Η ανάγκη του κόσμου να ταυτιστεί με κάτι κωμικό και αστείο σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη που ζούμε με έκανε να ανασυνθέσω κάτι που είναι οικείο με μια δική μου προσέγγιση και αυτό νομίζω ότι πέτυχε. Η αλήθεια είναι ότι το Instagram και γενικώς τα social media στις μέρες μας, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για όλους και κυρίως για τους καλλιτέχνες. Μπορεί κάποιος άμεσα να προβάλει τη δουλειά του και το ταλέντο του. Βέβαια η επιτυχία έρχεται με πολλή δουλειά και αφοσίωση ώστε να υπάρχει εξέλιξη. Γενικά πιστεύω αν κάνεις κάτι με αγάπη και κόπο σίγουρα θα πάρει την πορεία που θες, αλλα γενικά ναι … Δεν θεωρώ δύσκολο να προβάλει κάποιος την δουλειά του στην συγκεκριμένη πλατφόρμα. Στο χέρι του είναι όμως να την πάει ένα βήμα παρακάτω.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΙΤΖΙ (@itzi.artz)

Από τα illustrations σου που αφορούν ελληνικές σειρές, θα καταλάβαινα πως έχεις πίστη στην ελληνική μυθοπλασία. Ισχύει;

Βέβαια! Γενικά θεωρώ ότι υπάρχει πολύ ζουμί και ενδιαφέρον. Οι προσεγγίσεις και οι ιστορίες που έχουν δημιουργηθεί ταυτίζουν απόλυτα τον θεατή. Υπάρχουν πολύ έξυπνες προσεγγίσεις για τα ελληνικά δεδομένα και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Όλα αυτά με γοήτευσαν και με ενέπνευσαν να τοποθετήσω τον δικό μου χαρακτήρα δίπλα τους και πιστεύω και στον κάθε Έλληνα θεατή. Νομίζω ότι αυτό ήταν και το κλειδί της επιτυχίας τους, μέσα από μυθοπλασίες μεν να παρουσιάσουν οικίες και ρεαλιστικές καταστάσεις δε,  που ο καθένας μας ζει ή δεν τις έχει ανακαλύψει.

Χοσέ ή Μπία Μπέκου; Με το χέρι στην καρδιά. 

Δώστε μου δυο λεπτά… Μόλις ακουμπησα την καρδουλα μου. Δεν μου λέει τίποτα άλλο πέρα από τον αγαπημένο μου Χοσέ. Είναι ένας υπέροχος κωμικός ρόλος και πέρα για πέρα αληθινός. Ένας αγαθός, χαρούμενος, αλλά και πληγωμένος (για μένα) χαρακτήρας.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΙΤΖΙ (@itzi.artz)

Ποιον χαρακτήρα σειράς δεν έχεις αναβιώσει ακόμα, αλλά σκοπεύεις; 

Καλή ερώτηση. Γενικά, θέλω να σχεδιάσω και να πάρω έμπνευση από πολλούς ακόμα… Ίσως δεν το περιμένετε, αλλά σίγουρα θα ήθελα να σχεδιάσω τον Μίρι και τον Σταύρο από τη Γενιά των 592 Ευρώ. Είναι μια σειρά επίκαιρη, ενώ οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες θεωρώ ότι είναι ό,τι πιο έξυπνο υπάρχει στην ελληνική τηλεόραση.

Τι έχουμε να περιμένουμε από τη σελίδα σου; 

Πέρα από το e-shop που έρχεται πολύ σύντομα, γενικά σκοπεύω να δημοσιεύσω και ένα κόμικ με memes από την καθημερινότητα της Ίτζι. Θέλω να επικεντρωθώ πολύ στο συγκεκριμένο κομμάτι και ετοιμάζω πολλές ιδέες και σχέδια με αυτή την προσέγγιση.