Ένα mural κοσμεί ένα αθλητικό κέντρο στη Μαδρίτη, ένα mural στο οποίο απεικονίζονται μια σειρά από γυναίκες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, που όμως ανά τα χρόνια έκαναν το φύλο τους περισσότερο δυνατό και παρόν σε κάθε τομέα της ζωής, από την τέχνη μέχρι την επιστήμη και τον αθλητισμό. Δε θα χρειαζόταν να πούμε τίποτα από αυτά αν απλώς αναφέραμε μερικά από τα ονόματα των γυναικών που το αποτελούν, όπως Nina Simone, Rosa Parks, Frida Kahlo, Lyudmila Pavlichenko, Billie Jean King, Angela Davis και Valentina Tereshovka και Chimamanda Ngozi Adichie.

Τι μπορεί να πάει στραβά με ένα mural που τιμά τις γυναίκες και προάγει τον ρόλο τους; Θεωρητικά τίποτα, στην πράξη, τα πάντα. Στην πραγματικότητα, το 60μετρο mural με το slogan «Η ικανότητά σου δεν εξαρτάται από το φύλο σου», έχει δημιουργήσει ολόκληρη αντιπαράθεση, παρόλο που δημιουργήθηκε το 2018. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη, το ακροδεξιό κόμμα Vox ανέφερε σε μια συνάντηση πως το mural εμπεριέχει «ένα πολιτικό μήνυμα» και πως θα έπρεπε να αντικατασταθεί με ένα άλλο, που να αφορά τον αθλητισμό, με ένα mural που να τιμά τους άντρες και γυναίκες παρολυμπιονίκες. Οι προσπάθειες του κόμματος πέτυχαν και η αντικατάσταση του mural ψηφίστηκε.

Όπως είναι λογικό, η απόφαση δημιούργησε εντάσεις και διαμαρτυρίες έξω από το αθλητικό κέντρο την Κυριακή, με τους κατοίκους της περιοχής να στηρίζουν το mural και να οργανώνουν online καμπάνια για τη στήριξή του. Μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι είχαν κερδίσει 50.000 υπογραφές.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας,  Pedro Sánchez,  τοποθετήθηκε με ένα tweet, γράφοντας:

«Η φεμινιστική προσπάθεια για ισότητα έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία μας. Είναι μια μάχη που θα συνεχίσουμε να δίνουμε σε όλες τις περιοχές μέχρι να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν ελεύθερα και ισότιμα».

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής της Μαδρίτης, δεν έγινε δεχτή η πρόταση πως η απόφαση για αφαίρεση του mural είναι μια «επίθεση στον φεμινισμό», αναφέροντας πως η απόφαση για αφαίρεσή του είναι εξίσου δημοκρατική με την απόφαση για την ίδια τη δημιουργία του.

Το unlogic crew, η ομάδα που το δημιούργησε με μια ανάρτησή του στο Instagram γράφει:

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Unlogic (@unlogiccrew)

«Ενάντια σε αυτούς που θέλουν να χωρίσουν. Ενάντια σε εκείνους που θέλουν να καταγγείλουν τον ιστορικό ρόλο των γυναικών και την κοινωνική τους συμβολή. Ενάντια σε αυτούς που βλέπουν τα προνόμιά τους να κινδυνεύουν από την ασταμάτητη πρόοδο της ισότητας. Μπροστά τους, όπως και ο τίτλος της τοιχογραφίας μας, η ενότητα είναι δύναμη.

Απορρίπτουμε την πρόταση για την κατάργηση της τοιχογραφίας και ζητάμε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ciudad Lineal District και τους εκπροσώπους του να τη διατηρήσουν»