Τη Φρίντα εδώ μέσα την αγαπάμε. Και την αγαπάς κι εσύ, το ξέρουμε. Ωστόσο, το ζήτημα είναι πως, παρά τη συμπάθεια, μια φορά δεν της κάναμε το χατήρι να πάμε μια επίσκεψη στο σπίτι της. Κι έχει ένα σπίτι όνειρο! Το διάσημο Casa Azul. Το Γαλάζιο Σπίτι!

Σ’ αυτή τη βίλα της πόλης του Μέχικο λοιπόν, η ζωγράφος πέρασε σχεδόν όλη τη ζωή της. Κι αυτή η βίλα είναι σήμερα μουσείο, στο οποίο μπορείς να δεις τόσο την “καθημερινότητα” της Φρίντα, όσο και διάσημα έργα δικά της, αλλά και του συζύγου της – του επίσης σπουδαίου ζωγράφου Ντιέγο Ριβέρα. Τι λες, πάμε μια βόλτα;

Πάμε να δούμε τη ζωή της πιο δυνατής γυναίκας του καλλιτεχνικού κόσμου; Κι όταν λέμε τη ζωή, όταν λέμε καθημερινότητα εννοούμε στ΄αλήθεια καθημερινότητα. Καταρχάς, η Κίτρινη Κουζίνα.

Το χαρακτηριστικό δωμάτιο με το έντονο κίτρινο χρώμα στο πάτωμα και στο τραπέζι. Ένα δωμάτιο που δεν αποκλείεται να ‘χει ακούσει τις πιο πολλές απ’ τις συζητήσεις της Φρίντα με τον άντρα της, τον καλλιτεχνικό κόσμο της εποχής, ακόμα και τον φυγά Τρότσκι που βρήκε καταφύγιο για λίγο στο σπίτι της όταν τον κυνηγούσαν οι κατάσκοποι – δολοφόνοι του Στάλιν. Τον Τρότσκι με τον οποίο η Φρίντα είχε (κατά πώς λένε) και μια ερωτική περιπέτεια. Κι ίσως όλα αυτά ν’ άρχισαν σ’ εκείνη την κουζίνα…

Ακόμα όμως, μέσα στο σπίτι θα βρεις και έπιπλα, προσωπικά της αντικείμενα, συλλογές παραδοσιακής μεξικάνικης τέχνης, και φυσικά, την τόσο χαρακτηριστική κι αγαπημένη της γκαρνταρόμπα: μεξικάνικες ενδυμασίες, μπλούζες με παράξενα κεντήματα, φούστες σε έντονα χρώματα… Ακόμα και το προσθετικό μέλος (δεξί πόδι) που τη συντρόφεψε σ’ ένα διάστημα της ταλαιπωρημένης ζωής της.

Με λίγα λόγια, αν αγαπάς τη Φρίντα και θες να δεις τον προσωπικό της χώρο, τα δωμάτια στα οποία αγάπησε, αγαπήθηκε, δημιούργησε, γέλασε και πόνεσε, κάνε μια βόλτα απ’ το Casa Azul. Είπαμε, δεν χρειάζεσαι αεροπορικά. Απλώς πάτα εδώ (τσεκ ιν, απογείωση, προσγείωση, λεωφορείο) και μπήκες!