Σαν την Αθήνα δεν έχει; Και δεν το λέμε απαραίτητα για καλό. Δεν είναι πάντως σίγουρο πως από αυτό το καλούπι βγήκε μόνο η ελληνική πρωτεύουσα και τέλος. Άμα ψάξουμε εκεί έξω (και μιλάμε κυριολεκτικά) θα βρούμε πόλεις που μοιάζουν με το «Κλεινόν Άστυ»…

Στο Reddit το «ψαρέψαμε» το θέμα. Εκεί τέθηκε το topic, υπό τη μορφή ερωτήματος: «Ποιες είναι οι πιο παρόμοιες πόλεις με την Αθήνα, που βρίσκονται εκτός Ελλάδας;». ΟΚ, ίσως το «πιο» πριν το «παρόμοιες» να ήταν περιττό, αλλά εδώ δεν είμαστε για μάθημα… φιλολογικών, περισσότερο σε γεωγραφία φέρνει η φάση. Τι απαντήσεις είχαμε; Έπονται αυτές που ξεχωρίσαμε ως best of.

Αν έχεις πάει σε κάποιο από τα κάτωθι μέρη, ξέρεις, έχεις εικόνα και μπορείς να (συγ)κρίνεις. Αν όχι, και θες όταν πας στο εξωτερικό να σε ακολουθεί η… Αθηνίλα, ξέρεις πια τι να προτιμήσεις. Να μην σε πιάνει και νοσταλγία για την πατρίδα – λέμε τώρα…

Οι πόλεις του εξωτερικού που μοιάζουν πολύ με την Αθήνα σύμφωνα με χρήστες του Reddit (με επιχειρήματα)

«Ως προς το γκρουπάρισμα των περιοχών και το lifestyle θα επέλεγα Λισαβόνα. Κεντρικός εμπορικός δρόμος που οδηγεί σε μεγάλη πλατεία. Παλιά πόλη με vibes Πλάκας (Alfama). Dedicated περιοχή κατασκευασμένη για nightlife όπως Γκάζι/Ψυρρή. Πολλά σημεία με θεά για να αράζεις σαν φασαίος. Παραλιακή Ριβιέρα με νεόπλουτους. Business district στο βόρειο τμήμα της πόλης με ξένους επενδυτές. Αν εννοείς οπτικά, τότε μόνο πόλεις όπως Αμάν, Τελ Αβίβ, Βυρητός και καμία σοβιετική πρώην τσιμεντούπολη μπορούν να ματσάρουν την ασχήμια της Αθήνας».

«Η Σμύρνη μοιάζει απίστευτα στην Αθήνα (Πολύ τσιμέντο και καθόλου πράσινο)»

«Νάπολη είναι μια συνεχόμενη Κυψέλη»

«Τελ Αβίβ και Λευκωσία»

«Χωρίς να έχω πάει, κοιτούσα πρόσφατα φωτογραφίες της Δαμασκού και της Βαγδάτης και αν εξαιρούσες τους μιναρέδες ήταν σαν να κοιτούσα φωτογραφίες της Αθήνας»

«Ένας γνωστός Ιρανός παλιά μου ‘χε πει ότι η Τεχεράνη του θύμιζε πολύ την Αθήνα»

«Μπουένος Άιρες. Είναι η αρχιτεκτονική των πολυκατοικιών. Έχουμε υιοθετήσει το ίδιο κύμα μοντερνισμο.  Δεν μιλώ για τις κλασικές πολυκατοικίες που έχτισαν μηχανικοί, αλλά αυτές των αρχιτεκτόνων»

«Σίγουρα το Τελ Αβίβ. Ναι, υπάρχουν πολλοί ουρανοξύστες, κυρίως στο βόρειο τμήμα της πόλης, αλλά οι υπόλοιποι, ίσως το 70%, θα νομίζατε ότι ήσασταν στην Αθήνα αν οι ταμπέλες των καταστημάτων δεν ήταν στα εβραϊκά»

«Παρόμοιο φίλινγκ μου έδωσαν το Βελιγράδι και το ευρωπαϊκό κομμάτι της Κωνσταντινούπολης. Για Λισαβώνα που είδα, πολύ πιο όμορφη από την Αθήνα, αλλά γενικά η Πορτογαλία θυμίζει πάρα πολύ Ελλάδα»