Ο David Beckham είναι ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος Άγγλος των τελευταίων 30 ετών. Οι τόνοι μελάνης που έχουν ξοδευτεί για τον διάσημο ποδοσφαιριστή είχαν από όλα: Πότε ήταν αποθέωσης, πότε επιθέσεων, πότε αφόρητα κουτσομπολίστικοι…

Ο David Beckham είδε τον εαυτό του να δοξάζεται από μια ολόκληρη χώρα και να διαπομπεύεται από τους ίδιους τους ανθρώπους της. Αυτό που κάνει το ντοκιμαντέρ του Netflix τόσο ενδιαφέρον είναι πως, έπειτα από τόσα χρόνια, ο νυν επιχειρηματίας δεν φοβάται να επαναφέρει και να συζητήσει όλες αυτές τις δυσάρεστες μνήμες.

Από την κάμερα του οσκαρικού Fisher Stevens (που τον είδαμε στο Succession να ερμηνεύει τον ρόλο του PR Manager, Hugo) περνάνε κάποιοι «γίγαντες» του ποδοσφαίρου των 90s και των 00s, μέχρι και η Anna Wintour, η διευθύντρια σύνταξης της Vogue.

Beckham: Οι αποτυχίες που τον στιγμάτισαν

Η ιστορία του παιδιού που γεννήθηκε στο Λονδίνο και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα δεν είναι απλοϊκή. Ο αντίκτυπος της μεγάλης φήμης στην πρώτη στραβή είναι ανεξέλεγκτος. Και στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε τον Beckham να χάνει τον έλεγχο της ζωής του τουλάχιστον δύο φορές.

Η πρώτη είναι στη «μητέρα των μαχών», το παιχνίδι απέναντι στην Αργεντινή όπου και αποβάλλεται με κόκκινη κάρτα. Ίσως η πιο διάσημη κόκκινη μαζί με εκείνη του Zidane στον τελικό Γαλλίας – Ιταλίας. Όλο το έθνος επιρρίπτει την ευθύνη του αποκλεισμού στον Beckham -αν και ο αγώνας έφτασε στα πέναλτι. Επί χρόνια ο Beckham ζούσε με το «στίγμα».

«Αυτό που πέρασα ήταν τόσο ακραίο. Όλη η χώρα με μισούσε. Με μισούσε. Μου άλλαξε τη ζωή. Ένιωθα πολύ ευάλωτος και μόνος. Όπου κι αν πήγαινα, κακοποιόμουν καθημερινά», λέει ο Beckam στο ντοκιμαντέρ. «Το να περπατάς στο δρόμο και να βλέπεις ανθρώπους να σε κοιτούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, να σε φτύνουν, να έρχονται στο πρόσωπό σου και να σου λένε αυτά που μου έλεγαν, είναι δύσκολο. Δεν έτρωγα, δεν κοιμόμουν, ήμουν σε ένα χάος».

Αυτό που μοιάζει ακατανόητο είναι η απόφαση της Victoria να ανακοινώσει στον David πως είναι έγκυος το βράδυ πριν από το πιο σημαντικό ματς της 4ετίας. Η Εθνική Αγγλίας είχε -και έχει- να κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από το 1966. Οι Άγγλοι θεωρούν πως τότε διέθεταν την ομάδα που θα μπορούσε να το κάνει. Όταν ρωτάνε τη Victoria αν πίστευε πως βοηθούσε τον David η ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της πριν από τη σπουδαία αναμέτρηση, εκείνη πολύ φυσικά απαντά: «Δεν ξέρω»!

Η δεύτερη φορά ήταν έπειτα από τη μεταγραφή του στη Ρεάλ. Τον πρώτο καιρό στη Μαδρίτη, χωρίς την οικογένειά του, ο Beckham αντιμετώπιζε δυσκολίες στην προσαρμογή του. Τότε «έσκασε» ένα δημοσίευμα περί απιστίας του. Ο Beckham αρνιόταν -και ακόμη αρνείται – πως κάτι τέτοιο συνέβη. Αυτό όμως έφερε ένα τραύμα στη σχέση του ζευγαριού που έκανε καιρό να επουλωθεί.

Η ιστορία του David Beckham είναι μια από τις τελευταίες εκείνων που ίσως στο μέλλον να ονομάζονται «αναλογικοί σταρ». Σε μια εποχή που τον τόνο έδιναν η τηλεόραση και ο Τύπος, που τα κινητά τηλέφωνα διέθεταν μόνο τη βασική λειτουργία για την οποία εφευρέθηκαν, εκείνος έπαιζε ποδόσφαιρο και ζούσε με έναν τρόπο που μαγνήτιζε το βλέμμα του κόσμου, κέντριζε το ενδιαφέρον των απλών πολιτών, που στο πρόσωπό του δεν έβλεπε τίποτε κοινό με εκείνον.

Η ομορφιά υπερίσχυσε του ταλέντου του, ο έρωτας με την Posh Spice έγινε ρομάντζο για τα περιοδικά και τα tabloids, αλλά εκείνος κατάφερε πολλά κόντρα στις προβλέψεις: Κατέκτησε πρωταθλήματα και κύπελλα, είναι ακόμη μαζί με τη Victoria και καταφέρνει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όχι με ακρότητες -που συνήθως κάνουν συνομίληκοί του για να κερδίσουν λίγη από τη χαμένη τους λάμψη.

Ανέλαβε ένα τεράστιο project, τη δημιουργία μιας ομάδας στο Μαϊάμι και με συντονισμένες ενέργειες απέσπασε την υπογραφή του κορυφαίου εν ενεργεία ποδοσφαιριστή του κόσμου, του Lionel Messi. Δεν τα πήγε και άσχημα, εκείνο το ντροπαλό παιδί από το νότιο Λονδίνο, που ντρεπόταν να κοιτάξει τον συνομιλητή του στα μάτια, ε;