Στο πρώτο που πρέπει να απαντήσει κανείς μέσα του πριν αποφασίσει αν θα πατήσει το κλικ στο Ertflix για το Ghostbusters: Afterlife είναι στο τι περιμένει ή τι θέλει ακριβώς να δει. Κάτι ανάλογο σε impact, πρωτοτυπία και κινηματογραφική ταινία με τις καλτ δύο θρυλικές ταινίες του franchise των 80s; Κάτι προσαρμοσμένο στις (πιο) σύγχρονες απαιτήσεις του σινεμά και της ψυχολογίας του θεατή αλλά πιστό στο πρωτότυπο; Έναν φόρο τιμής στα παλιά; Αν θέλει το πρώτο, ας κάνει skip. Σε διαφορετική περίπτωση, please proceed…

Εν προκειμένω μιλάμε την (μετ)εξέλιξη των κυνηγών φαντασμάτων που τόσο αγαπήθηκαν στο παρελθόν, σε όλο τον κόσμο. Η σκυτάλη σκηνοθετικά περνάει από τον πατέρα (Ίβαν Ράιτμαν) στον γιο (Τζέισον Ράιτμαν). Και η λέξη-κλειδί είναι μία: Νοσταλγία.

Μπες στο Ertflix για το απόλυτο ταξίδι νοσταλγίας
Ghostbusters: Afterlife / Ertflix

Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος γι’ αυτό το reboot

Δεν θα μας χάλαγε να βλέπαμε κάτι με περισσότερες νέες ιδέες – με το όποιο ρίσκο θα είχε κάτι τέτοιο. Εδώ, ωστόσο, προκρίθηκε η δοκιμασμένη συνταγή, της αποδεδειγμένης επιτυχίας. Δεν είναι σκοπός το καινούριο, είναι το φρεσκάρισμα. Ούτε «νέα εποχή» ούτε τίποτε τέτοιο, περισσότερο ή λιγότερο βαρύγδουπο.

Μαζί (σκοπός ήταν) ένα άτυπο R.I.P. στον Χάρολντ Ράμις, που έφυγε από τη ζωή το 2014. Οι υπόλοιποι της πάλαι ποτέ τριανδρίας (Νταν Ακρόιντ, Μπιλ Μάρεϊ) δηλώνουν ξανά «παρών», μαζί με τον επίσης παλιόφιλο Έρνι Χάντσον, υπερασπίζονται το legacy εμπράκτως και ενεργώς.

Μόνοι τους βέβαια, δεν υπήρχε η αντοχή και η δυνατότητα να σηκώσουν το κάρο – άτιμε χρόνε. Γι’ αυτό και στην πράξη είναι κατά βάση υποστηρικτικοί σε ένα καστ που ξεχωρίζει ο Πολ Ρουντ, και έχει συμπαραστάτες τους Φιν Γούλφχαρντ, Κάρι Κουν και Γκρέις ΜακΚένα.

Σεναριακά θα βρούμε αρκετά σημεία που το πράγμα «μπάζει», αλλά ΟΚ, δεν είδα μελέτη επιστημονική, ταινία για να περάσει ευχάριστα η ώρα μας είναι. Ούτως ή άλλως και τα original Ghostbusters ήταν κάτι που πολύ εύκολα θα μπορούσε να είχε κυλήσει στην παρωδία, αλλά χάρη σε μια οξυδερκή δουλειά σε πολλά επίπεδα εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο.

Ξαναλέμε: Είναι λάθος να μπει στο Ghostbusters: Afterlife μια ταμπέλα μεγαλύτερη από αυτή που εξ αρχής θέλησε να έχει. Είναι η κληρονομιά που μιλάει, το όνομα βαρύ σαν ιστορία. Δεν θα σου κλέψει το χρόνο, δεν θα σου έλειπε όμως κιόλας αν δεν είχε βγει ποτέ.

Το φινάλε μάλιστα, και περισσότερα δεν λέμε γιατί θα καταντήσει spoiler, έχει αρκετά σημεία που λες «ναι, ρε φίλε». Η διασκέδαση, το ζητούμενο δηλαδή εν πολλοίς, είναι «εδώ». Μαζί και η συγκίνηση, ειδικά στη σύνδεση με την απώλεια του Ράμις.

Μπες στο Ertflix για το απόλυτο ταξίδι νοσταλγίας με «τζούρες» από το παρόν
Ghostbusters: Afterlife / Ertflix

Τι μας περιμένει στο Ertflix με το Ghostbusters:Afterlife

Η σύνοψη της ιστορίας, όπως μπορούμε να τη βρούμε στο Ertflix, πάει ως εξής: «Χωρίς επιλογές και χρήματα, η ανύπαντρη μητέρα Κάλι φτάνει στη μικρή πόλη Σάμερβιλ της Οκλαχόμα, μαζί με τα δύο έφηβα παιδιά της, τη Φοίβη και τον Τρέβορ.

Καθώς η οικογένεια προσπαθεί να εγκατασταθεί στο ερειπωμένο σπίτι του εκκεντρικού μακαρίτη πατέρα της Κάλι, απροσδόκητα μυστικά κρυμμένα σε κοινή θέα, μυστηριώδης εξοπλισμός και ένα παράξενο όχημα που σαπίζει στον αχυρώνα φαίνεται να σχετίζονται με την αινιγματική σεισμική δραστηριότητα της περιοχής και με κάτι ακόμη πιο συγκλονιστικό: το ξεχασμένο από καιρό περιστατικό με το Stay-Puft Marshmallow Man στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1980».

Και μετά αρχίζει το “Who you gonna call?”. Ψήθηκες για περισσότερα; Πάτα ΕΔΩ και ετοιμάσου για κοντά 2 ώρες δράσης, γεμάτες νοσταλγία αλλά και «εδώ και τώρα», με φόντο το σήμα του Ertflix.