Το Breaking Bad του Vince Gilligan είναι μια από τις πιο γνωστές τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών, μια σειρά που έκανε τους κριτικούς να της υποκλιθούν. ‘Οντας ψηλά, υπερβολικά ψηλά στο IMDb, το BrBa διαθέτει ένα ισχυρό καστ με επικεφαλής τους Bryan Cranston και Aaron Paul. Η ιστορία έχει να κάνει με έναν καθηγητή λυκείου που διαγιγνώσκεται με καρκίνο στα 50α γενέθλιά του και αφού συνοδεύει τον κουνιάδο του (πράκτορα της DEA) σε μια σύλληψη σε εργαστήριο μεθαμφεταμίνης και βλέπει το ύψος των παράνομων εσόδων που παράγει, αποφασίζει να μπει και εκείνος στον κόσμο των ναρκωτικών ώστε τα χρήματα που θα κερδίσει, να συντηρήσουν την οικογένειά του μόλις  ο καρκίνος του στερήσει τη ζωή.

Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους το αριστούργημα του Vince Gilligan θεωρείται ως η καλύτερη σειρά όλων των εποχών.

Το σενάριο

Το σενάριο του Breaking Bad είναι ειλικρινές και διατηρεί ένα σταθερό επίπεδο συνέπειας καθ’ όλη τη διάρκεια των 62 επεισοδίων του. Η ιστορία πλέκεται προσεκτικά από το πρώτο μέχρι το τελευταίο επεισόδιο. Δεν σου σπρώχνει στα μούτρα στιγμές του τύπου “Ω, Θεέ μου, τι έγινε;!”, αντίθετα, βρίσκει το χρόνο να στήσει προσεκτικά κάθε σημείο, ώστε ο θεατής να μη χάνει ποτέ την αίσθηση του γιατί συμβαίνει. Έχει στοιχεία έκπληξης που αιφνιδιάζουν, όπως όταν ένα συγκεκριμένο μέλος της συμμορίας αποφασίζει να πυροβολήσει ένα αθώο παιδί και η γραφή εξισορροπεί επίσης τα σημεία της πλοκής που βλέπουμε να έρχονται. Το αργό χτίσιμο μιας ανατρεπτικής αποκάλυψης γίνεται με πολύ διακριτικό τρόπο που κρατάει τους θεατές σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς. Μάλιστα, το προτελευταίο επεισόδιο, το “Ozymandias” συχνά εγκωμιάζεται από τους κριτικούς και θεωρείται ως το καλύτερο επεισόδιο που γράφτηκε ποτέ για την τηλεόραση.

via GIPHY

Η ανάπτυξη του χαρακτήρα

Είτε πρόκειται για τη μεταμόρφωση του καθηγητή χημείας Walter White σε βασιλιά των ναρκωτικών είτε για τη μεταμόρφωση του συνεργάτη του και πρώην μαθητή του Jesse Pinkman από απλό έμπορο ναρκωτικών σε εργαζόμενο του καρτέλ, το Breaking Bad εξελίσσει και αναπτύσσει τους χαρακτήρες του με καταπληκτικό τρόπο. Γκουγκλάροντας οτιδήποτε σχετικό με το Breaking Bad, βρίσκει κανείς αποτελέσματα εικόνων με τον χαρακτήρα του Cranston με το εμβληματικό και άγριας εμφάνισης γαλλικό κομμένο μούσι και το ξυρισμένο κεφάλι, αλλά στην πρώτη σεζόν, είναι απλά ένας μέσος οικογενειάρχης της μεσαίας τάξης που φοράει έντονα χρωματιστά ρούχα. Με την πάροδο των σεζόν, αναπτύσσει μια απειλητική προσωπικότητα καθώς το χρήμα τον κυριεύει και αρχίζει να απομακρύνεται από την οικογένειά του. Μέχρι το τέλος της δεύτερης σεζόν, είναι μια μακρινή σκιά του προηγούμενου εαυτού του και μέχρι το τέλος της σειράς, γίνεται ένα εντελώς διαφορετικό άτομο (κυριολεκτικά και μεταφορικά).

Ξέρει πότε να σταματήσει

Οι αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές έχουν την τάση να παρατείνουν την ιστορία τους σε βαθμό που κουράζουν. Το Breaking Bad του AMC δεν κάνει αυτό το λάθος. Κλείνει ολόκληρη την ιστορία του μέσα σε πέντε σύντομες σεζόν με 13 επεισόδια η καθεμία, εκτός από την πρώτη σεζόν που είχε επτά και την τελευταία σεζόν που είχε δεκαέξι. Μέσα σε 62 επεισόδια, έχουν πει τα πάντα. Ευτυχώς, μας έδωσαν στη συνέχεια το εκπληκτικό Better Call Saul.

via GIPHY

Η προσοχή στη λεπτομέρεια

Το Breaking Bad είναι μια σειρά με καταπληκτικούς showrunners. Απεικονίζει με ακρίβεια την επιστήμη και τον κόσμο των των ναρκωτικών. Μερικές φορές είναι τόσο ακριβής που μπορείτε να μάθετε πράγματα παρακολουθώντας τη σειρά  -αν και σας προτείνουμε να μην προσπαθήσετε να παρασκευάσετε μεθαμφεταμίνη. Οι υπεύθυνοι της σειράς επιστράτευσαν συμβούλους από πανεπιστήμια για να απεικονίσουν τη διαδικασία παρασκευής της μεθαμφεταμίνης με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ παράλληλα κράτησαν σημειώσεις για να παραλείψουν κρίσιμα βήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους θεατές να αποκτήσουν κάποιες γνώσεις για την παρασκευή του προϊόντος.

via GIPHY

Τέλος καλό, όλα καλά

Ορισμένες σειρές κερδίζουν τόση μεγάλη αναγνώριση από τους κριτικούς κατά τη διάρκεια των πρώτων σεζόν τους, ώστε τείνουν απλώς να καβαλήσουν αυτή την επιτυχία και να ξεχάσουν να προσφέρουν ένα ικανοποιητικό τέλος που αναζητούν οι «οπαδοί» (Game of Thrones, όλα καλά;). Το Breaking Bad όχι μόνο προσφέρει ένα ισχυρό τελευταίο επεισόδιο, αλλά και εξίσου εκπληκτικά προτελευταία και (προ)προτελευταία επεισόδια. Το “Ozymandias”, όπως ήδη γράψαμε, θεωρείται ως το καλύτερο επεισόδιο στην ιστορία της τηλεόρασης και έχει κερδίσει πολλά βραβεία Emmy, ενώ διατηρεί σταθερή βαθμολογία 10/10 στο IMDb. Το τελευταίο επεισόδιο “Felina” είναι και πάλι, ευρέως αναγνωρισμένο ως η καλύτερη κατάληξη οποιασδήποτε τηλεοπτικής σειράς που υπήρξε ποτέ, καθώς ολοκληρώνει τη σειρά με τις μελωδίες του Badfinger.