Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα ήταν η ζωή για ένα νεαρό ζευγάρι ομοφυλόφιλων που μεγάλωσε στην Αμερική της δεκαετίας του 1950. Η φωτογραφία που βλέπετε στο εξώφυλλο είναι είναι μέρος του ONE National Gay & Lesbian Archives στις Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια – της μεγαλύτερης συλλογής λεσβιακού, ομοφυλοφιλικού, αμφιφυλοφιλικού, τρανσέξουαλ και queer υλικού στον κόσμο. Κάθε φωτογραφία είναι μια ανοιχτή επίδειξη αγάπης, στοργής, αλλά και γενναιότητας.

Το ONE Archives, που ιδρύθηκε το 1952, φιλοξενεί εκατομμύρια αρχειακά αντικείμενα, όπως περιοδικά, βιβλία, ταινίες, βίντεο, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, έργα τέχνης, οργανωτικά αρχεία και προσωπικά έγγραφα. Κάνει προσβάσιμο ιστορικό υλικό της LGBTQ κοινότητας. Αυτό που παραμένει τόσο αξιοσημείωτο και συγκινητικό για τη συγκεκριμένη εικόνα είναι το πόσο ριζοσπαστική φαίνεται σήμερα.

Τραβήχτηκε το 1953, μια εποχή που σκόπιμα ασαφείς νόμοι περί ηθικής, άσεμνης συμπεριφοράς επέτρεπαν στην αστυνομία να στοχεύει και να συλλαμβάνει ομοφυλόφιλους και λεσβίες για διάφορες παραβάσεις πχ. Να κρατιόμαστε χέρι-χέρι με ένα άτομο του ίδιου φύλου.

Αυτή η φωτογραφία θα μπορούσε να είναι λόγος για να συλληφθούν αυτοί οι δύο νέοι άνδρες. Για να μπορέσουν να φιληθούν, κάτι φυσιολογικό, βρήκαν ένα  συνηθισμένο φωτογραφικό θάλαμο – όπου ένιωθαν τόσο άνετα και έτσι οι ίδιοι μπορούσαν να φιληθούν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα ενός αποδοκιμαστικού κοινού, αυτές οι φωτογραφίες δεν απαιτούσαν τρίτο άτομο για να τραβήξει τη φωτογραφία.. Σήμερα, μπορεί να φαίνεται σαν οποιαδήποτε συνηθισμένη φωτογραφία ενός νεαρού γκέι ζευγαριού, δυο ανδρών που αγαπιούνται ή απλά έλκονται.

Φωτογραφίες που σηκώνουν το μεσαίο δάχτυλο στα καταπιεστικά στερεότυπα και μετατοπίζουν την αφήγηση εκεί που θα έπρεπε να ήταν από πάντα: δύο ερωτευμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι δύο άνθρωποι, ανεξάρτητα από το φύλο, τον προσανατολισμό ή οποιοδήποτε άλλο χάσμα που δημιουργείται από τον άνθρωπο.