Πώς φτιάχνεται μια πόλη; Από ιστορίες εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης. Και γιατί αφήνει ένας άνθρωπος τον τόπο του και τους δικούς του για να πάει κάπου άλλου να ξεκινήσει από το μηδέν; Για το όνειρο. Για την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής. Ξέρεις ότι ανήκεις κάπου όταν κάνεις τα πάντα για να βρεθείς εκεί.

Όταν έδωσα εξετάσεις πέρασα σε μια σχολή που ήξερα ότι θα έχει εγγυημένο μέλλον, τακτοποιημένο, με προοπτική, στην πόλη μου. Κι όμως, η εσωτερική φωνούλα στο κεφάλι μου, στην αρχή διστακτικά, με τον καιρό πιο δυνατά, μου φώναζε πώς το δικό μου όνειρο δεν ήταν αυτό. Δεν πήγα καν να γραφτώ στη σχολή. Εννοείται μόλις έφτιαξα τις βαλίτσες μου και μπήκα στο αεροπλάνο ανέπνευσα λες και το έκανα για πρώτη φορά. Πήγα στο Λονδίνο, σπούδασα εκεί δημοσιογραφία και μπορώ σχεδόν 15 χρόνια μετά να λέω ότι δεν μετάνιωσα στιγμή για εκείνο το ρίσκο. Γνωρίζω κάθε μέρα κάποιον που έχει μια τρομερή ιστορία ζωής να αφηγηθεί, ανακαλύπτω τους ήρωες της καθημερινότητάς μας και μαθαίνω κάθε μέρα και κάτι νέο. Κάτι που μπορεί να εμπνεύσει εμένα, εσένα και όλους μας να πάρουμε το μικρό ή μεγαλύτερο ρίσκο και να κάνουμε το ταξίδι της ζωής.  Για όλους τους ανθρώπους του χθες, του σήμερα αλλά και του αύριο, η μπύρα ΜΑΜΟΣ έρχεται να μας ενώσει και μας προσκαλεί να πιούμε εις υγείαν των φωνών που σε κάθε αρχή μας λένε να τολμήσουμε και να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας. 

Οι φωνές που θέλουν να σαμποτάρουν τα όνειρα μας, τις φιλοδοξίες και τα νέα μας ξεκινήματα είναι οι δικές μας. Αυτές που μας μουδιάζουν, μας ακινητοποιούν, μας γεμίζουν φόβο και αμφιβολίες. Φωνές που θέλουν να μας κάνουν να τα παρατήσουμε. Όμως για κάθε φωνή που μας κρατά πίσω, υπάρχει πάντα μία που θα μας οδηγεί μπροστά. Μία φωνή που μας εμπνέει, μας εμψυχώνει, μας θυμίζει πως δεν έχει σημασία μέχρι που θα φτάσεις, ΕΝΑ πράγμα έχει σημασία κι αυτό είναι να κάνεις την αρχή. Το μόνο που μένει να επιλέξεις είναι ποια φωνή θα ακούσεις. Κάθε ταξίδι, έχει μια αρχή.  Η νέα καμπάνια της Μπύρας ΜΑΜΟΣ μας προτρέπει να ακούσουμε τις «φωνές» μέσα στο κεφάλι μας και να τολμήσουμε το πρώτο βήμα με πάθος. Μας μιλά για το πάθος που δε σιγεί ποτέ. Όσο δημιουργείς. Όσο ταξιδεύεις μέχρι τα πέρατα του κόσμου για να πραγματώσεις το όνειρό σου. Όσο επιμένεις για το έργο. Το έργο εκείνο που μέσα του κλείνει την ίδια τη ζωή.

Στο νέο τηλεοπτικό σποτ ακούγονται οι φωνές της Τζένης Καρέζη, του Θόδωρου Αγγελόπουλου και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, που έρχονται να επιβεβαιώσουν πως όταν τολμάς, ο δρόμος μπροστά σου είναι ανοιχτός και όλα είναι πιθανά. Η μπύρα ΜΑΜΟΣ αποτίει φόρο τιμής σ’ αυτούς τους σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες που άφησαν το στίγμα τους, μ’ ένα έργο που σήμερα δεν θα είχαμε αν δεν είχαν κάνει και εκείνοι το πρώτο βήμα. Ήταν όλοι άνθρωποι με μια κοινή αξία: το πάθος. Η μπύρα ΜΑΜΟΣ γίνεται εκείνη η “φωνή” που μας εμπνέει, μας  υποστηρίζει και ωθεί να κάνουμε το πρώτο βήμα, να πάρουμε το ρίσκο.  

Η αντισυμβατική, ανυπότακτη και θαρραλέα Ευτυχία Παπαγιανοπούλου κατάλαβε νωρίς ότι εμείς τη δημιουργούμε τη μοίρα μας. Και στις άχαρες εποχές είναι γενναιότητα η τόλμη. Όρισε και έζησε τη ζωή της όπως εκείνη ήθελε. Δυο πόρτες είχε η ζωή της, άνοιξε μια και μπήκε. Χάρη στο ταλέντο της και την μυθιστορηματική της ζωή τροφοδότησε το ελληνικό λαϊκό τραγούδι με μεγάλο αριθμό εξαίρετων κομματιών, που δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ήταν μια γυναίκα που έπαιρνε μια λέξη και την έκανε συναίσθημα. Και μια γυναίκα που τόλμησε να χαράξει τον δρόμο της χωρίς να υπολογίζει τι θα πει ο κόσμος. Ήταν ένα πνεύμα ασυμβίβαστο, μπροστά από την εποχή της, που μας δίδαξε, μέσα από τους στίχους της και την ίδια της τη ζωή, ότι πρέπει να αποδεχόμαστε τη ζωή με όλες τις της αντιφάσεις. Παραμένει μια εμβληματική μορφή του λαϊκού μας πολιτισμού. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου αποτέλεσε σύμβολο γυναικείας χειραφέτησης, μια γυναίκα που περπάτησε την ζωή της όπως ήθελε. 

Ποτέ δεν ήταν πιο επικαίρη και αναγκαία η φωνή που μας λέει να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας με ασίγαστο πάθος- όπως έκανε άλλοτε και ο Πέτρος Μάμος και έτσι εμείς σήμερα απολαμβάνουμε το όνειρό του ατόφιο στο ποτήρι μας. Ο Πέτρος Μάμος  αψήφησε όλες εκείνες τις φωνές που ‘λέγαν «όχι». Εμπιστεύτηκε μόνον αυτές που έλεγαν «προχώρα» και ακολούθησε το πάθος του σε ένα ταξίδι μακρινό και δύσκολο, μα γενναιόδωρο. Ένα ταξίδι που σήμερα, απολαμβάνεις παγωμένο στο ποτήρι σου. Ο Πέτρος Μάμος, ένας οραματιστής ο οποίος τόλμησε σε μια δύσκολη εποχή να κάνει το πρώτο βήμα για να πραγματοποιήσει το όνειρό του φτιάχνοντας τη δική του μπύρα. Γιατί «όταν το πάθος κυριαρχεί, γεννιούνται τα ομορφότερα πράγματα».

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση στη ζωή από το να ξεπερνάς τους φόβους και τα εσωτερικά εμπόδια. Να ζεις με πάθος.