Ένας 17χρονος από το Ηράκλειο παρέμεινε έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης νέων για περίπου έξι μήνες. Τις τελευταίες ώρες περιγραφές της μαρτυρικής του κράτησης κάνουν τον γύρο του διαδικτύου μετά από δηλώσεις του στο Creta Live News και την Ευαγγελία Καρεκλάκη. Ο νεαρός περιέγραψε τις χειρότερες στιγμές τις ζωής του, γιατί αυτές έζησε εκεί μέσα, λέγοντας πως έπεφτε να κοιμηθεί χωρίς να ξέρει αν θα ξυπνήσει. 

«Με βίαζαν πέντε άτομα σχεδόν κάθε βράδυ για περίπου 15 ημέρες μέχρι που αποφυλακίστηκα. Ο ένας τελείωνε, ο άλλος ξεκινούσε», είπε στην κάμερα του Cretalive.gr ο 17χρονος, έχοντας στο πλευρό τους γονείς του. Καταγγέλλει ακόμα ότι η ομάδα των «5», τους οποίους κατονομάζει έναν προς έναν, είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και άλλο παιδί στο χώρο του μπάνιου.

Στις 20 Μαρτίου, τρεις μέρες μετά την έξοδό του από το κατάστημα κράτησης, η μητέρα του 17χρονου μετέβη στην Ασφάλεια Ηρακλείου, για να καταγγείλει όσα της εκμυστηρεύηκε ο γιός της, μέσα στο αυτοκίνητο, μόλις λίγη ώρα μετά την αποφυλάκισή του. Ο νεαρός έδωσε κατάθεση παρουσία ψυχολόγου, ενώ εξετάστηκε από ιατροδικαστή, σύμφωνα με όσα προβλέπει η διαδικασία. Η διερεύνηση των καταγγελιών είναι σε εξέλιξη. 

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο Creta Live, ο εγκλεισμός του στο κατάστημα κρίθηκε αναγκαίος για λόγους σωφρονισμού και αναμόρφωσης, έπειτα από ένα σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο με τη μεγαλύτερη αδερφή του. Είχε καθημερινή επικοινωνία με τη μητέρα του, για την οποία ήταν δύσκολο να συναναίσει αλλά θεώρησε πως όλο αυτό συνέβαινε για καλό. Ο 17χρονος, που τότε ήταν 16 ετών και κάτι, πίστευε πως θα έφευγε από τα δικαστήρια Ηρακλείου μαζί με τη μητέρα του. Εν τέλει, κατέληξε στο κατάστημα κράτησης, μη μπορώντας να προβλέψει τα όσα θα βίωνε. «Έξω ήταν ζωηρό και αντιδραστικό παιδί. Ένα «αγρίμι». Εκεί μέσα όμως είχε να αντιμετωπίσει …θηρία. Και ήταν ο φόβος που «σφράγισε» τελικά το στόμα του μέχρι που αποφυλακίστηκε και ένιωσε ασφαλής. Σχεδόν δύο μήνες μετά, ο 17χρονος δεν έχει «ξεμυτίσει» από το σπίτι του. Είναι διαρκώς με τους δικούς του. Το τραύμα είναι ακόμα ανοιχτό», αναφέρει η Ευαγγελία Καρεκλάκη στο κείμενό της. 

Το καψώνι της υποδοχής

Την  πρώτη μέρα που μπήκε μέσα, του έκλεψαν τα ρούχα και τον εξανάγκασαν να παίξει ξύλο με συγκρατούμενο του. Ήταν το απαραίτητο τελετουργικό υποδοχής. Το αναπόφευκτο καψώνι του νεοεισερχόμενου. «Αν δεν το έκανα, θα έπεφταν πάνω μου 20 άτομα να με χτυπούν με μπουνιές και κλωτσιές» υποστηρίζει.

Το παιδί τρομαγμένο επικοινώνησε τηλεφωνικά με συγγενικό του πρόσωπο, ωστόσο έγινε αντιληπτό και έτσι ξυλοκοπήθηκε εκ νέου. «Για να συμμορφωθεί». 
Ζήτησε, όπως λέει, από τη δεύτερη μέρα να μεταφερθεί σε πτέρυγα προστασίας. Διέρρευσε στη φυλακή και δέχθηκε νέο ξυλοδαρμό, όπως καταγγέλλει.  «Τέσσερα άτομα με έριξαν στο πάτωμα και αρχίσαν  να με χτυπούν με κλωτσιές και μπουνιές. Με πατούσαν κάτω».

Υπήρξε επεισόδιο σε βάρος του τόσο σοβαρό που χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι γονείς του ενημερώθηκαν για τον βάναυσο ξυλοδαρμό του κατόπιν δικής τους επιμονής καθώς το παιδί είχε να επικοινωνήσει μαζί τους τρεις ημέρες και είχαν αρχίσει να ανησυχούν.

Το αποκορύφωμα ήταν οι αποκαλύψεις για τους συνεχείς βιασμούς, που όπως καταγγέλλει, υπέμεινε μέσα στο κελί του από την «κλίκα» των πέντε. Μόνος και αβοήθητος.

Η μητέρα του 17χρονου ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ατόμων που κακοποίησαν το γιο της, ενώ εξαπολύει «πυρά» και σε εκείνους που δεν τον προστάτευσαν ως όφειλαν, ηθικά και θεσμικά. Και ο ανήλικος όμως ζητά να τιμωρηθούν για όσα έκαναν σε εκείνον αλλά και σε άλλα παιδιά.

«Οι υπαίτιοι δράστες θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη»

«Γίναμε αποδέκτες άλλης μίας  υπόθεσης παιδικής  κακοποίησης με την έννοια της σεξουαλικής βίας που ασκήθηκε πάνω σε αυτό το παιδί στα πλαίσια ενός ελεγχόμενου φορέα, όπως είναι το ειδικό κατάστημα κράτησης των συγκεκριμένων νέων όπου για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε ο ανήλικος.

Δυστυχώς, αν και  έχουν γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της εναλλακτικής αντιμετώπισης των νεαρών παραβατών, η  κατάσταση παραμένει δύσκολη έως και τραγική.

Με το που αποφυλακίστηκε το παιδί βρήκε το θάρρος και εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα του τα όσα βίωνε. Απευθύνθηκαν στην Ασφάλεια Ηρακλείου που διενεργεί προανάκριση και είμαστε σίγουροι ότι υπαίτιοι δράστες θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν στην ποινική δικαιοσύνη», αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Κοκοσάλης, που παρακολουθεί στενά την πορεία της προανάκρισης.