Είναι δεδομένο πλέον πως ο Σωτήρης Τσαφούλιας ξέρει να επιλέγει έργα και να τα σκηνοθετεί, με την “Αξία της Ζωής” να προστίθεται σε αυτή τη λίστα. Η νέα παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι ίσως από τις πιο σπουδαίες στο θέατρο. Είναι συγκινητική, γλυκόπικρη, ρεαλιστική και καταπιάνεται με τη ζωή και τον θάνατο – ίσως ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου. Το συναρπαστικό έργο της βραβευμένης με Εmmy, Τζέιν Άντερσον, εξερευνά μια μυριάδα ηθικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, και διεισδύει βαθιά στην αγάπη, την απώλεια και τον πόνο. Σκηνοθεσία, σενάριο και ερμηνείες αγγίζουν την τελειότητα.

Στην “Αξία της Ζωής” δεν θα παρακολουθήσεις μια απλή παράσταση, που φεύγοντας από το θέατρο θα έχεις ξεχάσει, ενόσω πίνεις το ποτό σου στο κοντινότερο μπαρ. Το έργο είναι έντονο και λυπηρό, παρόλο που θα σε κάνει να γελάσεις αρκετές φορές. Αλλά έτσι δεν είναι και η ζωή άλλωστε; Έντονη, λυπηρή και αστεία.

Στην σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη εκτυλίσσεται ένα έργο βγαλμένο από τον αληθινό κόσμο. Εξερευνά το χάσμα ανάμεσα στο να ζεις και να πεθαίνεις, καθώς και στην ελευθερία του να αποφασίζεις εσύ για τη μοίρα σου. Γι’αυτό και θα ταυτιστείς, αφού σε όποια πλευρά κι αν βρίσκεσαι, έχεις έρθει αντιμέτωπος/η με την απώλεια. Τέσσερις ηθοποιοί καταφέρνουν πραγματικά να σε πάρουν από το χέρι και να σε οδηγήσουν από το γέλιο στο κλάμα -και τούμπαλιν-, σε δευτερόλεπτα. Να έχεις δηλαδή μαζί σου και χαρτομάντιλα για παν ενδεχόμενο.

Αξία της Ζωής / Σωτήρης Τσαφούλιας

Η υπόθεση της παράστασης «Αξία της Ζωής»

Η υπόθεση της παράστασης η “Αξία της Ζωής” ακολουθεί τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους. Δύο ξαδέλφες και τους συζύγους τους. Μετά από πολλά χρόνια που η μία είχε ξεχάσει την ύπαρξη της άλλης, επανασυνδέονται ύστερα από μία καταστροφική πυρκαγιά. Πάντα ένα στενάχωρο γεγονός ενώνει τους ανθρώπους. Η Ντίνα και ο Μπιλ είναι ένα ζευγάρι με βαθιά πίστη στον Θεό και δεν παρεκκλίνει της πορείας του, ενώ η Τζάνετ και ο Νιλ έχουν άλλη φιλοσοφία για τη ζωή, με πιο προοδευτικές και σοφιστικέ απόψεις. Και οι τέσσερις όμως έχουν έναν κοινό παρανομαστή: Την απώλεια. Οι πρώτοι την βιώνουν τώρα, έχοντας χάσει την κόρη τους, και οι δεύτεροι θα έρθουν αντιμέτωποι μαζί της ωσονούπ. 

Αξία της Ζωής / Δημήτρης Μαυρόπουλος

Η Ντίνα και ο Μπιλ προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους, μετά τη δολοφονία της κόρης τους. Όχι με μεγάλη επιτυχία. Η Ντίνα γελάει, φλυαρεί αλλά σε ανύποπτο χρόνο ξεσπάει σε κλάματα. Ο Μπιλ είναι αφοσιωμένος στη δουλειά για να ξεχάστει και για να συνεχίσει παρακάτω, απλά πάει το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Η Τζάνετ, από την άλλη, παλεύει με τις δικές της στεναχώριες: Ο σύζυγός της, Νιλ, πεθαίνει από καρκίνο και το σπίτι της έχει πλέον καεί.

Όμως αυτό το τελευταίο δεν την απασχολεί τόσο. Για την ακρίβεια, εκεί που η Ντίνα και ο Μπιλ βλέπουν ένα κατεστραμμένο κτίριο, η Τζάνετ βλέπει έμπνευση και ομορφιά. Πιο πολύ στεναχωριέται για την γάτα της που πέθανε. Πόσο συνειδητοποιημένη είναι όμως με το αναπόφευκτο του συζύγου της; Εκείνη δείχνει να είναι, την πιστεύεις κι εσύ σαν θεατής μέχρι που σκάει το ερώτημα “πώς μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα;”.

Αξία της Ζωής / Πέγκυ Σταθακοπούλου & Αθήνα Τσιλύρα

Όσες κοινωνικοπολιτικές και θρησκευτικές διαφορές και να έχουν αυτοί οι τέσσερις άνθρωποι, ο ένας μαθαίνει από τον άλλον. Διότι αυτό που βλέπεις στην “Αξία της Ζωής” είναι πως στο τέλος της ημέρας είμαστε κοινοί θνητοί: φοβόμαστε, χρειαζόμαστε παρηγοριά και στο τέλος όλοι πεθαίνουμε.

Οι ερμηνείες των Πέγκυ Σταθακοπούλου, Δημήτρη Μαυρόπουλο, Αθήνα Τσιλύρα και Βασίλη Ρίσβα είναι υπέροχες. Ίσως να μην γινόταν καλύτερη επιλογή από τους ίδιους για να υποδυθούν αυτούς τους ρόλους. Καταφέρνουν να σε ανατριχιάζουν ολόκληρο και στο τέλος το μόνο που θες είναι να τους χειροκροτήσεις όσο πιο δυνατά μπορείς. Την «Αξία της Ζωής» είναι παραστασάρα με όλη τη σημασία της λέξεως.

Info παράστασης:

“Η Αξία της Ζωής” της Τζέιν Άντερσον
Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας
Μετάφραση – Απόδοση: Ναταλύ Δούκα
Ημέρες Παραστάσεων: Τετάρτη/Πέμπτη/Παρασκευή/Σάββατο/Κυριακή
Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ.