Ο Στέλιος Κασόνγκο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Είναι μετανάστης τρίτης γενιάς από τη Βόρεια Κένυα. Ο Βύρωνας είναι η γειτονιά του: εκεί μεγάλωσε, εκεί έπαιξε, εκεί έκανε φίλους, εκεί εργάστηκε. Από πολύ μικρός ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ρατσισμό, που σύντομα έγινε ο χειρότερος εφιάλτης του. Ξέρει πώς όταν τον γνωρίζουν πρώτη φορά, οι άνθρωποι είναι συγκρατημένοι – έχουν αυτή την προκατάληψη για τους μαύρους-, αλλά ξέρει, επίσης, πως όταν τον μαθαίνουν καλύτερα, όλα τα αρνητικά συναισθήματα εξαφανίζονται. Ο ρατσισμός έχει διάφορες μορφές, και αυτές προσπάθησαν να παρουσιάσουν στο θέατρο Επί Κολωνώ η ομάδα Νάμα, με την θεατρική τους παράσταση «Στέλιος Κασόνγκο». Στη σκηνοθεσία βρίσκονται οι Ελένη Σκότη και Γιώργος Χατζηνικολάου. 

Πρόκειται για ένα κοινωνικό δράμα, εμπλουτισμένο με πικρό χιούμορ. Στην παράσταση «Στέλιος Κασόνγκο» βλέπουμε τον ρατσισμό στην σύγχρονη εποχή, τις διακρίσεις, την απληστία, αλλά και τις προσωπικές πληγές που παραμένουν ανοιχτές. Ο Σαμμουήλ Ακίνολα, που ενσαρκώνει τον Στέλιο Κασόνγκο, αφηγείται την ιστορία του, αναπολώντας τις όμορφες παιδικές του στιγμές, την οικογένεια του, τις βόλτες του στον Βύρωνα. Ενίοτε με χαμόγελο, ενίοτε με συγκίνηση, ενίοτε με θλίψη. 

Η υπόθεση της παράστασης ακολουθεί, λοιπόν, τον Στέλιο, τον Χρήστο και την Εύα. Τρεις καθημερινοί άνθρωποι με όνειρα, με προσωπικές διαμάχες, με οράματα. Ο Χρήστος έχει χάσει τη μητέρα του, όταν ήταν 15 ετών, από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, που του άφησε και εκείνου έναν τραυματισμό στο πόδι. Πατέρα δε γνώρισε ποτέ. Μεγάλωσε με την Εύα, τη θεία του, που στάθηκε βράχος σε όλα. Ακόμα και σε αυτό το νέο ξεκίνημα που θέλει να κάνει. 

Ο Χρήστος κληρονομεί μια ημιυπόγεια αποθήκη -γεμάτη λάστιχα και μια παρατημένη μηχανή- από τον πατέρα του και ονειρεύεται να την μετατρέψει σε μουσική σκηνή. Το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή και σε αυτό προστίθεται και ο Στέλιος, ο αγαπημένος του φίλος. Ο τελευταίος δέχεται με χαρά και η προσπάθεια για την δημιουργία της επιχείρησής τους ξεκινά. Παρά τις ενστάσεις της Εύας στην αρχή, επειδή είναι μαύρος, οι τρεις καταλήγουν να γίνονται αχώριστοι. Η Εύα, μάλιστα, ανακαλύπτει νέα πράγματα και είναι σαν να ζει τη ζωή της ξανά.

Όλα αλλάζουν όμως όταν εμφανίζεται ο Άλκης, ο ετεροθαλής αδερφός του Χρήστου, που περιπλέκει τα πράγματα και ανασύρει στην επιφάνεια μυστικά αλλά και δηλητηριώδεις εκφάνσεις της κοινωνίας. Ο Άλκης ζει στο Τέξας αλλά νιώθει πιο Έλληνας και από τους Έλληνες. «Η χώρα μου» τον ακούς πολλές φορές να λέει, άσχετα αν δεν ζει πια σε αυτή. 

Το έργο «Στέλιος Κασόνγκο» είναι ένα καθρέφτισμα της σύγχρονης κοινωνίας. Είναι μια εκδοχή της σημερινής πραγματικότητας και το πώς οι άνθρωποι αντιδρούν σε αυτή. Οι ερμηνείες στην παράσταση σε απορροφούν και σε κάνουν να γίνεις ένα με την ιστορία. Ίσως γιατί έχεις ζήσει κάτι αντίστοιχο, ίσως γιατί ξέρεις πώς έτσι λειτουργεί ένα μεγάλος μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Χρειάζονται 110 λεπτά για να την περιγράψουν πλήρως.

Σημειώνεται πως το κείμενο του έργου «Στέλιος Κασόνγκο» έγραψε ο Γιώργος Χατζηνικολάου μετά από έρευνα, όλης της ομάδας με την ουσιαστική συμβολή του Σαμουήλ Ακίνολα, στα προβλήματα της μαύρης κοινότητας στην Αθήνα. Ο ρόλος του Στέλιου Κασόνγκο είναι εμπνευσμένος από τα βιογραφικά στοιχεία και τις εμπειρίες του ίδιου του Σαμμουήλ Ακίνολα.

Info παράστασης:

Παίζουν: Σαμουήλ Ακίνολα, Τζίνη Παπαδόπουλου, Άγης Εμμανουήλ, Πάρης Σκαρτσολιάς
Παραγωγή: Ομάδα Νάμα
Μυθοπλασία / Κείμενο: Γιώργος Χατζηνικολάου
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη, Γιώργος Χατζηνικολάου

Θέατρο Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12
Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ