Ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες, μία από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές του 20ού αιώνα έλεγε πως «πάντοτε φανταζόμουν τον Παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης», κι αυτό είναι κάτι που μόνο οι φανατικοί αναγνώστες μπορούν να το καταλάβουν. Και σαν φανατικοί αναγνώστες που είμαστε κι εμείς, είμαστε ήδη στην αναζήτησή των βιβλίων εκείνων που θα εμπλουτίσουν τη δική μας βιβλιοθήκη και θα μας κάνουν παρέα τις νύχτες του χειμώνα (αλλά και του φθινοπώρου) που έρχονται. Κατά προτίμηση με αστυνομικά μυθιστορήματα, ξέρετε, από εκείνα που σε κάνουν να είσαι ένας ακόμη ήρωας στην υπόθεση, και από εκείνα που δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου. 

Γι’αυτό τον σκοπό όμως, ρωτήσαμε τρεις Έλληνες συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων, για να μας προτείνουν τα δικά τους αγαπημένα. Η Ειρήνη Βαρδάκη, ο Βαγγέλης Γιαννίσης και ο Δημήτρης Σίμος, δίνουν την δική τους «χρυσή» πεντάδα, ενώ παράλληλα μας απάντησαν στο τι ετοιμάζουν αυτόν τον καιρό, αλλά και το κατά πόσο τα σύγχρονα ελληνικά μυθιστόρημα μπορούν να γίνουν σίριαλ αντάξια των ξένων σειρών. 

Τα 5 αγαπημένα αστυνομικά βιβλία της Ειρήνης Βαρδάκη 

Η Ειρήνη Βαρδάκη, που πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Εραστής της», ένα ψυχολογικό θρίλερ κανόνων και ανατροπών, στο πιο ακραίο και επικίνδυνο mind game, αυτή τη περίοδο δουλεύει πάνω σε ένα σκοτεινό, ψυχολογικό θρίλερ που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2024.  Όσον αφορά το αν τα σύγχρονα ελληνικά μυθιστορήματα μπορούν να γίνουν σίριαλ αντάξια των ξένων σειρών, απάντησε: «Θα μπορούσαν όχι μόνο να σταθούν αντάξια των ξένων, αλλά και να δημιουργήσουν ένα νέο ρεύμα στο χώρο. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ελληνικό crime, η πολυδιάστατη πλοκή, οι σύγχρονες θεματολογίες, η ατμοσφαιρικότητα και η αλήθεια των ηρώων καθηλώνουν και δικαίως κλέβουν τις εντυπώσεις».

Τα πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα που προτείνει είναι τα εξής: Το αίνιγμα του δωματίου 622, Ζοέλ Ντίκερ (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ), Το παιχνίδι της γάτας,  M.J. Arlidge, (εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ), Πάρε ανάσα,  Δημήτρης Σίμος, (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), Ο κύκλος, Μπερνάρ Μινιέ, (εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ) και  Η εξέγερση των Καρυάτιδων, Πέτρος Μάρκαρης (εκδόσεις ΚΕΙΜΕΝΑ).

Τα 5 αγαπημένα αστυνομικά βιβλία του Βαγγέλη Γιαννίση

Τον Βαγγέλη Γιαννίση, που πρόσφατα κυκλοφόρησε το αστυνομικό βιβλίο «Ο Άλλος Αδερφός», τον πετύχαμε να βρίσκεται στο στάδιο της επιμέλειας ενός βιβλίου, που όπως είπε ο ίδιος «για να πω την αλήθεια απόλαυσα που έγραψα, παρόλο που συνδυάστηκε με ένα ιδιαίτερα επίπονο σωματικά καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα slow burn αστυνομικό θρίλερ με ήρωα έναν μιλένιαλ επαγγελματία δολοφόνο, το δεύτερο μέρος μίας θεματικής τριλογίας, την αρχή της οποίας θα δείτε σε μερικούς μήνες στα ράφια των βιβλιοπωλείων».

Επιπλέον, μας είπε πως τα ελληνικά μυθιστόρημα μπορούν να γίνουν σίριαλ αντάξια των ξένων σειρών, «αρκεί να δοθούν και τα χρήματα, ώστε ένα θελκτικό σενάριο να γίνει θελκτικό και στο μάτι. Φυσικά, αυτό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, προτού τρέξουμε πρέπει πρώτα να μάθουμε πώς να περπατάμε. Χρειάζεται χρόνος, επιμονή και υπομονή».

Τα πέντε αστυνομικά βιβλία που προτείνει για τον χειμώνα που έρχεται είναι: «Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει» και «Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ξαναχτυπά» της Ελ Κοσιμάνο, «τα οποία είναι απλώς απολαυστικά». Συνεχίζουμε με το «Δέκα και δέκα» του Σπύρου Κακατσάκη και τη «Λίστα του Λεπορέλο» του Φώτη Δούσου για να τελειώσουμε με το «Οι δολοφόνοι δεν παίρνουν σύνταξη ποτέ» της Gu Byeong-mo.

Τα 5 αγαπημένα αστυνομικά βιβλία του Δημήτρη Σίμου

O Δημήτρης Σιμός, το βιβλίο του οποίου έγινε σειρά από τον ANT1+, αυτή τη στιγμή γράφει ένα σενάριο διασκευής πάνω σε ένα βιβλίο του, για τον κινηματογράφο, αλλά και μια αστυνομική κωμωδία για την τηλεόραση. Ο ίδιος, αναμφίβολα, βλέποντας το «Σώσε Με» να γίνεται σειρά, έχει μια άλλη οπτική σχετικά με τις ελληνικές σειρές και το κατά πόσο μπορούν να είναι αντάξιες των ξένων, λέγοντας μας: «Σίγουρα μπορούν να γίνουν αντάξιες. Έχουν τα φόντα , τους μύθους και τις συνθήκες , λείπει το σωστό budget αλλά και εκεί η κατάσταση βελτιώνεται . Το ‘Σώσε Με’, η τηλεοπτική σειρά πωλήθηκε σε 17 χώρες».

Τα πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα που προτείνει είναι τα εξής: «Ο Επίμονος Κηπουρός», Τζον λε Καρέ, «Καστανάνθρωπος», Σόρεν Σβέιστρουπ, «Το βασίλειο», Jo Nesbo, «Ο Λιμός», Πάνος Αμυράς, «Καλό μου παιδί», Ρόμι Χάουσμαν.