Τόσα πολλά βιβλία, τόσος λίγος χρόνος. Θα μπορούσε να ήταν και η ιστορία της ζωής μας γραμμένη σε λίγες λέξεις. Κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί λίστες για να κάνουν την επιλογή μας πιο εύκολη, με τα πιο σημαντικά βιβλία ή τα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις σίγουρα μια φορά στη ζωή σου. Παρακάτω, θα βρείτε μια λίστα με δέκα επιλεγμένα κλασσικά και διαχρονικά μυθιστορήματα, που υπάρχουν στις περισσότερες από αυτές τις λίστες, έχουν βραβευτεί και αξίζει να διαβάσετε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας.

«Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Χάρπερ Λι

Διαχρονικό και πάντοτε επίκαιρο, αποτελεί ύμνο κατά του ρατσισμού και των προκαταλήψεων. Το φαινομενικά γαλήνιο και ειρηνικό Μέικομπ της Αλαμπάμα είναι στην πραγματικότητα βουτηγμένο στην προκατάληψη, τη βία και την υποκρισία. Αλλά τη ναρκωμένη συνείδηση της πόλης θα συνταράξει το σθένος ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για δικαιοσύνη, ο δικηγόροε Άτικους Φιντς υπερασπίζεται στο δικαστήριο το πραγματικό “κοτσύφι” αυτής της ιστορίας, έναν νεαρό μαύρο. Ένα από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο αξιόλογα κλασικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας. 

«Ο υπέροχος Γκάτσμπυ» του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ

Μια απ’ τις πιο γοητευτικές ερωτικές ιστορίες του εικοστού αιώνα. Ο Φιτζέραλντ εκφράζει με συγκινητικό τρόπο τις ψευδαισθήσεις του έρωτα μέσα στο λαμπερό περιβάλλον της νεοϋορκέζικης αριστοκρατίας. Μυθιστόρημα που βρίσκεται σε όλες τις λίστες με τα πιο σημαντικά βιβλία του 20ου αιώνα. Αν και δέχθηκε πολλές επικρίσεις, ο Γκάτσμπυ θεωρείται λογοτεχνικό αριστούργημα, και για πολλούς δίνει τον αρχετυπικό ορισμό του «μεγάλου αμερικανικού μυθιστορήματος».

«Τα σταφύλια της οργής» του Τζον Στάινμπεκ

Ελάχιστα μυθιστορήματα κατάφεραν να συμβολίσουν μια ολόκληρη εποχή. Από το 1939 που πρωτοεκδόθηκε, έχει κυκλοφορήσει σε εκατοντάδες εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί και ξαναμεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες. Ο συγγραφέας γι’ αυτό το έργο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 1940. Περιγράφει τη τόσο δυνατά και καθαρά τη δεκαετία του ’30, το μεγάλο κραχ, την αρχετυπική οικονομική κρίση που εντυπώθηκε με τρόμο στο συλλογικό φαντασιακό μέσα από την ιστορία της οικογένειας Τζόουντ, που ξεριζώνεται από τον τόπο της και μεταναστεύει, κηρύσσεται μια αλήθεια: και η αλήθεια αυτή, είναι απόλυτη και τόσο επιτακτική σήμερα όσο κι όταν πρωτογράφτηκε.

«1984»του Τζωρτζ Όργουελ

Το «1984» γράφτηκε το 1948, διαβάστηκε σαν μανιφέστο, θαυμάστηκε σαν προφητεία και έγινε βιβλίο-σταθμός της πολιτικής σκέψης. Ο Μεγάλος Αδελφός, παρακολουθεί συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές οθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις. Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια, αυτή που πρεσβεύει το Κόμμα, ο μόνος αλάθητος μηχανισμός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός. Παραμένει τόσο σύγχρονο, διαχρονικό και προφητικό, που πολλές φορές σοκάρει.

«Η κυρία Νταλογουέι» της Βιρτζίνια Γουλφ

Σε αυτό το κορυφαίο μυθιστόρημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας η Βιρτζίνια Γουλφ παρασύρει τον αναγνώστη με μια αφήγηση που ταξιδεύει ανάμεσα σε παρόν και παρελθόν και δένει με ένα και μόνο νήμα τις πορείες κεντρικών και δευτερευόντων ηρώων, επιτυγχάνοντας να εισχωρήσει βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή. Το μυθιστόρημα ακολουθεί τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις πολλών χαρακτήρων μια μέρα στο Λονδίνο, κυρίως της ίδιας της κυρίας Ντάλογουεϊ, συζύγου ενός πολιτικού μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που σχεδιάζει ένα δείπνο για εκείνο το βράδυ. Περιέχει μερικές από τις πιο όμορφα γραμμένες προτάσεις στην αγγλική λογοτεχνία.

«Θαυμαστός καινούργιος κόσμος» του Άλντους Χάξλεϋ

Θα φιγουράρει πάντα δίπλα-δίπλα με το 1984 δυστοπικό μυθιστορημά, μάς μεταφέρει σε ένα Παγκόσμιο Κράτος στο έτος 632 Φορντ κάπου δηλαδή στο 2540μ.Χ όπου οι άνθρωποι αναπαράγονται τεχνητά και μαζικά σε κρατικά κέντρα επωάσεως, ζουν σε μια αρνητική Ουτοπία, σε ευημερία, ασφάλεια μα και ανελευθερία. Στο περίφημο προφητικό μυθιστόρημα του ο Χάξλεϋ περιγράφει τον εφιαλτικό καινούργιο κόσμο, με το απολύτως ιεραρχικό και πανίσχυρο κράτος, με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, της γενετικής μηχανικής, της φαρμακοβιομηχανίας, της εφαρμοσμένης ψυχολογίας.

«Εκατό Χρόνια Μοναξιάς» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Μυθιστόρημα γραμμένο από τον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας Κολομβιανό συγγραφέα και αποτελεί το τρίτο και τελευταίο από μια σειρά βιβλίων. Ένα μυθιστόρημα στο οποίο γνωρίζουμε τη μοναξιά της εξουσίας, τη μοναξιά του μίσους και του πολέμου και πως οι λαοί που καταδικάστηκαν “σε εκατό χρόνια μοναξιά δεν είχαν δεύτερη ευκαιρία πάνω στη γη”. Ο ίδιος ο συγγραφέας στο λόγο που έβγαλε στην απονομή του βραβείου Νόμπελ μίλησε για τη μοναξιά της Λατινικής Αμερικής και ζήτησε από τ’ ανεπτυγμένα κράτη να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σ’ αυτούς τους λαούς, ιδιαίτερα στις μέρες μας που αγωνίζονται για την πολιτική τους αυτονομία.

«Έγκλημα και Τιμωρία» του Φιοντόρ Ντοστογίεφσκι

Έργο κλασικό, θεωρείται ένα από τα μεγάλα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, διδάσκεται σε πολλές σχολές ψυχολογίας του σύγχρονου κόσμου και αποτελεί ανυπέρβηλτο πρότυπο του ψυχολογικού μυθιστορήματος. Ο Ντοστογιέφσκι θέτει ενώπιόν μας το υπαρξιακό πρόβλημα: ο φοιτητής Ρασκόλνικωφ, που έγινε δολοφόνος διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία και καταγγέλλοντάς την, προβληματίζεται αν σε τελευταία ανάλυση είναι ο ίδιος εγκληματίας, τη στιγμή που όσοι κάνουν τους πολέμους ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους σ’ όλο τον κόσμο. Η ψυχολογική ανάλυση του ήρωα από το μεγάλο Ρώσο συγγραφέα δίνει στο έργο βάθος και ο προβληματισμός του το καθιστά διαχρονικό.

«Ο Ξένος» του Άμπερ Καμύ

«…Αυτό που θα διαβάσει ο αναγνώστης στον “Ξένο”, είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που, δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια. Ένιωσα εξάλλου την ανάγκη να πω, κι ας μοιάζει παράδοξο, πως προσπάθησα ν’ αποδώσω με τον ήρωά μου τον μόνο Χριστό που μας αξίζει. Είναι φανερό λοιπόν, μετά τις εξηγήσεις μου, ότι το είπα χωρίς πρόσθεση βλασφημίας, απλώς και μόνο με την κάπως ειρωνική τρυφερότητα που δικαιούται να νιώθει ένας καλλιτέχνης για τα πρόσωπα που δημιουργεί». Έτσι περιγράφει ο Αλμπέρ Καμύ το βιβλίο του. Το θέμα και η θεώρηση του βιβλίου αναφέρονται συχνά ως υποδείγματα της φιλοσοφίας του παραλόγου του Καμύ.

Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας της Μέρι Σέλεϊ

Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού επιστήμονα που δημιουργεί ένα τέρας μέσω ενός επιστημονικού πειράματος και βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τραγικές συνέπειες του. Εμπνευσμένο μια «νύχτα φαντασμάτων» το 1816 και γραμμένο από μια νεαρή κοπέλα, το έργο αυτό σφράγισε τη θυελλώδη εποχή του Ρομαντισμού, προανήγγειλε εμμέσως την επιστημονική πρόοδο, κυρίως όμως μίλησε για το μυστήριο και το θαύμα της ζωής αλλά και για τη μοναξιά της, καθώς και για το ζήτημα των ορίων στην αναζήτηση της γνώσης.