Και Ηρώδειο έχουμε, και Θέατρο Βράχων, και εκδρομή στην Ελευσίνα και το Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά. Βρήκαμε 5 θεατρικές παραστάσεις για να ικανοποιήσουν από φασαίους θολοκουλτουριάρηδες μέχρι ψαγμένους του Φεστιβάλ Αθηνών. Με τους καλύτερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες που κυκλοφορούν στα ελληνικά θέατρα. Εμείς ήδη βγάλαμε εισιτήρια για Κιτσοπούλου και Βατράχια. Εσείς;

Ο Ιππόλυτος του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου

Ο Ιππόλυτος, νόθος γιος του Θησέα και πιστός οπαδός της Άρτεμης, έχει εμμονή με την αγνότητα, απαξιώνει τον έρωτα, υβρίζει το γυναικείο φύλο. Incel τον λες.

Για πες κι άλλα για την υπόθεση: Η θεά του έρωτα, Αφροδίτη, θέλοντας να τον εκδικηθεί που δεν τη σέβεται, οργανώνει ένα σχέδιο εξόντωσής του, εμπνέοντας σφοδρό έρωτα για εκείνον στη μητριά του Φαίδρα.

Καμία μοντερνιά έχει για να κάνουν “τς τς τς” οι συντηρητικοί boomers; Η παράσταση εστιάζει στη μορφή της Αφροδίτης που στήνει ένα παιχνίδι εκδίκησης και παρακολουθεί με ηδονοβλεπτική ματιά πώς το ανθρώπινο είδος γίνεται άθυρμα των επιθυμιών της. Το μάτι της γίνεται μάτι μας και τα πρόσωπα απογυμνώνονται. Τα γυμνά σώματα μεταφέρουν την έκρηξη, τον πόθο, τη λαγνεία αλλά και την αγνότητα του γένους των ανθρώπων. Η παράσταση περιέχει γυμνό και προτείνεται σε θεατές από 15 ετών και άνω.

Παίζουν ηθοποιοί που είδαμε στην τηλεόραση; Στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι ο Ορέστης Χαλκιάς.

Πες κι άλλα για το καστ για να δω αν θα βγάλω εισιτήριο: Κόρα Καρβούνη, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσορτέκης.

Που παίζει; 13, 14, 15, 16, 17 Σεπτεμβρίου, Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά. Εισιτήρια εδώ.

Σφήκες, Ελεύθερη διασκευή της Λένας Κιτσοπούλου, βασισμένη στο έργο του Αριστοφάνη

Στην πρώτη κάθοδό της στην Επίδαυρο, η αιρετική δημιουργός, πλαισιωμένη από μία σπουδαία ομάδα συνεργατών και ηθοποιών, αναμετριέται με ένα έργο που αναστοχάζεται πάνω στις παθογένειες της δημοκρατίας μας και τις ρωγμές της δικαιοσύνης. Είδαμε πόσο καλά πήγε αυτό.

Για πες κι άλλα για την υπόθεση: Από τη μία ένας χαιρέκακος, δικομανής ηλικιωμένος δικαστής που ζει για να καταδικάζει «ενόχους» κι από την άλλη ο απεγνωσμένος γιος του, ένα σαθρό δικαστικό σύστημα που μοιράζει επιδόματα και μια ολόκληρη κοινωνία από Σφήκες: άτομα σκληρά με οξύ κεντρί, ακόρεστη όρεξη για κριτική και μηδενική διάθεση για αυτοκριτική. Μια κοινωνία εγκλωβισμένη μέσα στο αποπνικτικό κουκούλι της διχόνοιας και της κακεντρέχειας. Μια κοινωνία που συστρέφεται, σπαρταρά, εξαπολύει κατηγορώ και καταλήγει να τρέφεται από το ίδιο της το δηλητήριο. Α, περνάει πολύ χρόνο στα σόσιαλ η Κιτσοπούλου.

Καμία μοντερνιά έχει για να κάνουν “τς τς τς” οι συντηρητικοί boomers; Δεν έχει και κάτι μη ανατρεπτικό αυτή η παράσταση. «…σε καταδικάζω στην εκπομπή μου, στο κινητό μου, δημόσια, όπου βρεθώ κι όπου σταθώ, και προσέξτε καλά: όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου είναι φασίστας, είναι συνένοχος με τον ένοχο. Κατηγορώ, άρα είμαι κάτι. Κατηγορώ άρα υπάρχω…» σημειώνει η σκηνοθέτρια που επιχειρεί να ζωντανέψει μπροστά μας πότε τον βούρκο που μας απειλεί και πότε εκείνο το άλλο, το ιδεώδες, που μας εξυψώνει.

Παίζουν ηθοποιοί που είδαμε στην τηλεόραση; ΠΑΣ ΚΑΛΑ;

Πες κι άλλα για το καστ για να δω αν θα βγάλω εισιτήριο: Θοδωρής Σκυφτούλης, Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Κότσιφας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Πάνος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πλεμμένος.

Που παίζει; 6, 7, 8, 9 Σεπτεμβρίου, Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά. Εισιτήρια εδώ.

Τα Βατράχια της Έφης Μπίρμπα και του Άρη Σερβετάλη

Μια σχεδόν μεταφυσική και ονειρική παράσταση, συγκίνησε και γοήτευσε το κοινό της Επιδαύρου και κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης και αγάπης του σε ένα ιδιαίτερα συγκρουσιακό επιδαύριο καλοκαίρι. Έμφαση στο μεταφυσική να δώσετε.

Για πες κι άλλα για την υπόθεση: Η Αθήνα διανύει μια βαθιά πολιτική και πνευματική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών. Στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της πόλης, ο Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Με συνοδοιπόρους τον Ξανθία και τον θόρυβο των βατράχων, μέσα από αλλεπάλληλες κωμικές και παράδοξες συναντήσεις φτάνει στον Άδη για να αναστήσει τον Ποιητή.

Καμία μοντερνιά έχει για να κάνουν “τς τς τς” οι συντηρητικοί boomers;

Παίζουν ηθοποιοί που είδαμε στην τηλεόραση;  Ο Μιχάλης Σαράντης (δεν τον λες ακριβώς τηλεοπτικό αλλά τον είδες εδώ και θα τον δεις κι εδώ) και η Μαίρη Μηνά.

Πες κι άλλα για το καστ για να δω αν θα βγάλω εισιτήριο: Άρης Σερβετάλης, Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη, Κυριάκος Σαλής

Που παίζει; Περιοδεία σε όλη την Αθήνα έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, ίσα που προλαβαίνεις να βγάλεις εισιτήριο για Ηρώδειο πριν το sold out. Εισιτήρια εδώ.

Οι Τρωάδες του ΚΘΒΕ

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, βραβευμένος από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών με το βραβείο «Νέου θεατρικού δημιουργού» για το 2018, υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΚΘΒΕ, μας παρουσιάζει φέτος μια ρηξικέλευθη ανάγνωση του αριστουργηματικού έργου του Ευριπίδη.

Για πες κι άλλα για την υπόθεση: Σε αναμονή της αναχώρησής τους για την Ελλάδα, οι αιχμάλωτες γυναίκες της Τροίας θρηνούν για την άλωση της πόλης. Μαζί τους η Εκάβη, που περιμένει την ανακοίνωση για τη δική της μοίρα αλλά έρχεται αντιμέτωπη με απανωτές συμφορές: η Πολυξένη σκοτώνεται στον τάφο του Αχιλλέα και η Ανδρομάχη μαθαίνει την απόφαση των Αχαιών να θανατώσουν τον μικρό της γιο, τον Αστυάνακτα. Την ίδια ώρα, η Κασσάνδρα προμηνύει τις καταστροφές που θα βρουν τους Έλληνες στον δρόμο της επιστροφής.

Καμία μοντερνιά έχει για να κάνουν “τς τς τς” οι συντηρητικοί boomers; Τη Ρούλα Πατεράκη. Είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την εποχή της.

Παίζουν ηθοποιοί που είδαμε στην τηλεόραση; O Αλέξανδρος Μπουρδούμης

Πες κι άλλα για το καστ για να δω αν θα βγάλω εισιτήριο: Μαρία Διακοπαναγιώτου, Μαρίζα Τσάρη, Δημήτρης Πιατάς, Αντώνης Καφετζόπουλος.

Που παίζει; Φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Εισιτήρια εδώ.

Και μια έξτρα πρόταση: Μυστήριο 115. Μεγάλα και μικρά πλοία

 Ένα αλληγορικό έργο για το παρελθόν και τις ψευδαισθήσεις του έρχεται στη ΒΛΥΧΑ – Νεκροταφείο Πλοίων. Σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη

Μυστήριο 115. Μεγάλα και μικρά πλοία

Για πες κι άλλα για την υπόθεση: Αντλώντας έμπνευση από το απόκοσμο και συμβολικά φορτισμένο τοπίο, η Αργυρώ Χιώτη και ο Ευθύμης Φιλίππου συνθέτουν έναν μονόλογο που διακόπτει συνεχώς τραγούδια και διακόπτεται από αυτά.

Στη Βλύχα της Ελευσίνας, τη μικρή χερσόνησο που μετατράπηκε σε νεκροταφείο πλοίων, καταφτάνουν με το φορτηγό τους δύο αδέλφια για την πραγματοποίηση μιας ιδιαίτερης τελετής: να μεταμοσχεύσουν στο σώμα τους μέλη από τα σώματα των γονιών τους και να μεταμορφωθούν σε αυτούς. Μια τελετή με μάρτυρες τους θεατές και τον θεό.

Καμία μοντερνιά έχει για να κάνουν “τς τς τς” οι συντηρητικοί boomers; ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ; Είναι ένα αλληγορικό έργο που μιλά για τη συμφιλίωση με τον θάνατο, με το παρελθόν και τις πληγές του, και με την αναπόφευκτη ομοιότητα με τους γονείς μας.

Παίζουν ηθοποιοί που είδαμε στην τηλεόραση; «μπράβο Φαίδων»

Πες κι άλλα για το καστ για να δω αν θα βγάλω εισιτήριο: η Αγγελική Παπούλια και The Boy.

Που παίζει; 30 & 31 Αυγούστου, ΒΛΥΧΑ – Νεκροταφείο Πλοίων. Σημείο προσέλευσης: Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας | Η πρόσβαση στη Βλύχα θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με λεωφορεία από το πάρκινγκ προς τη Βλύχα. Ώρα προσέλευσης: 19:30-20:00 | Ώρα έναρξης: 20:30. Εισιτήρια εδώ.