Μουσικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, σεμινάρια και διαγωνισμοί «ταξιδεύουν» και φέτος σε διάφορα ελληνικά νησιά, φέρνοντας μαζί τους έναν κοσμοπολίτικο αέρα.

Οι φετινές σου διακοπές μπορούν να συνδυάσουν μπάνια στη θάλασσα, βόλτες στα σοκάκια και cocktails με τα ενδιαφέροντα Φεστιβάλ που «παίζουν» τον Αύγουστο σε πέντε διαφορετικά ελληνικά νησιά.

Ένα Φεστιβάλ ύμνος στα Ιστορικά Ντοκιμαντέρ για το Καστελόριζο, Jazz ρυθμοί για την Τήνο, Κλασική Μουσική για τη Σύρο, ανάδειξη πολιτισμού για τη Λήμνο και αναγνώσεις λογοτεχνίας και ποίησης για τη Σίφνο.

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου Beyond Borders

Στο Καστελόριζο, το ήσυχο ακριτικό νησί που βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο κομμάτι γης της Ελλάδας και της Ευρώπης, διοργανώνεται αδιάληπτα, από το 2016 το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Beyond Borders από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ).

Το κινηματογραφικό σκηνικό, στήνεται στο νησί από τις 20 μέχρι τις 27 Αυγούστου και οι ταινίες του φετινού φεστιβάλ επικεντρώνονται και φέτος σε ιστορικά και κοινωνικάθέματα.

Το πρόγραμμα αποτελείται από 3 διαφορετικά τμήματα. Το κυρίως διαγωνιστικό, με 18 ταινίες τεκμηρίωσης μεσαίου και μεγάλου μήκους, το μicro διαγωνιστικό τμήμα, με 24 ταινίες τεκμηρίωσης μικρού μήκους και το τρίτο Πανόραμα στο πλαίσιο του οποίου θα προβάλλονται καθημερινά διαφορετικά κινηματογραφικά αφιερώματα.

Στην Τελετή Έναρξης του φεστιβάλ την Κυριακή 20 Αυγούστου θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το Γελαστό Παιδί» (Ιρλανδία, 2022) του Άλαν Γκίλσελαν και η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της Φωτεινής Δάρρα που μαζί με τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Παπαχριστούδη και τον τραγουδιστή Κώστα Τριανταφυλλίδη θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο μουσικό ρεπερτόριο με τα «Τραγούδια που πέρασαν τα σύνορα».

Το Φεστιβάλ κάθε χρόνο διοργανώνει και παράλληλες πολιτιστικές δράσεις, με μουσική, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, εκθέσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια, ενώ υπάρχει και το διήμερο Audiovisual Pitching Lab, όπου παρουσιάζονται σε προβολές 10-12 projects απ’ όλον τον κόσμο που συζητώνται με κορυφαίους επαγγελματίες από το χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

14ο Jazz on Tinos «Revelations» στην Τήνο

Στην Τήνου διοργανώνεται φέτος το 14ο Jazz on Tinos «Revelations», από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Στις 25, 26 και 27 Αυγούστου το νησί «κινείται» σε Jazz ρυθμούς και το Μέγαρο του Ι.ΤΗ.Π. θα γεμίσει με σπουδαίους καλλιτέχνες της εγχώριας και διεθνούς σκηνής, ενώ παράλληλα νέοι μουσικοί θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Φέτος το Φεστιβάλ εγκαινιάζει και εκπαιδευτικά προγράμματα γνωριμίας με την Τζαζ. Έμπειροι καλλιτέχνες και καθηγητές του χώρου θα παρουσιάσουν μουσικά σεμινάρια / workshops και masterclasses.

Το Φεστιβάλ ξεκινάει στις 25 του μήνα με το duo του κιθαρίστα Βασίλη Κουτσονάνου και του μπασίστα Θοδωρή Κότσιφα, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν ένα σύνολο πρωτότυπων συνθέσεων που θα κυκλοφορήσουν το 2024, καθώς και διασκευές κομματιών από το ευρύτερο σύγχρονο ρεπερτόριο.

Kournos Music Festival στη Λήμνο

Στη Λήμνο διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το «Kournos Music Festival», μία καλλιτεχνική πρόταση που αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα του τόπου, ενώ παράλληλα παρουσιάζει στο κοινό έργα Λημνιών δημιουργών ή δημιουργών που εμπνέονται από αυτή.

Το Φεστιβάλ, το οποίο είναι συμπαραγωγή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Ομάδας Μουσικού Θεάτρου Ραφή, έχει στόχο να αναδείξει την ιστορία, το τοπίο και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα μουσικών, χορευτικών και λογοτεχνικών παραστάσεων και εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων για παιδιά.

Από τις 11 έως τις 27 Αυγούστου, το νησί «ζωντανεύει» μέσα από το Φεστιβάλ, το οποίο φέτος προχωράει στην ανάθεση νέων έργων σε Έλληνες συνθέτες και performer και στην συνεργασία με θεσμούς όπως η Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Παράλληλα, συμπράττει εκ νέου με τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων στην Σύρο

Στην Ερμούπολη της Σύρου διοργανώνεται κάτι εντελώς διαφορετικό. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που επικεντρώνεται στην κλασική μουσική και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού.

Φέτος, έρχεται λοιπόν, για 19η χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, από το Δίκτυο Κλασσικής Μουσικής ΑΜΚΕ, υπό την οργανωτική επιμέλεια των μελών του Φώτη Καραγιαννόπουλου, Κώστα Φωτόπουλου, Γιώργου Φουφόπουλου και Γιάννου Μαργαζιώτη.

Από τις 12 έως τις 19 Αυγούστου η Σύρος φέρνει κοντά παγκοσμίου φήμης σολίστες και σύνολα, παρέχοντας ένα στέρεο έδαφος για τη δημιουργικότητα της μουσικής δωματίου διεθνούς επιπέδου.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζει ένα γκαλά όπερας με την εξαίρετη πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τσέλια Κοστέα και τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά, με συνοδεία πιάνου της κορεπετίτορος της ΕΛΣ Σοφίας Ταμβακοπούλου, καθώς και τρεις συναυλίες μουσικής δωματίου με σπουδαίους μουσικούς από την Ελλάδα και το

εξωτερικό όπως οι Lars Bjornkjaer, Γιάννος Μαργαζιώτης (βιολί), Ρενάτο Ρίπο, Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο), Αλεξία Μουζά, Τίτος Γουβέλης, Ai Motohashi (πιάνο) και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Απόλλων Γραμματικόπουλος, Παναγιώτης Τζιώτης, Αγγέλα Γιαννάκη, Ισίδωρος Σιδέρης).

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ένα masterclassβιολιού, με τον κορυφαίο Αρμένιο βιολονίστα και ακαδημαϊκό, καθηγητή Hrachya Harutyunian, το οποίο θα ολοκληρωθεί με ένα ρεσιτάλ βιολιού στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης.

Bring Your Chair – Cozy Festival στη Σίφνο

Η ιδέα του «Bring Your Chair – Cozy Festival» στη Σίφνο, που ξεκίνησε από δύο φίλες την Ιταλίδα επιχειρηματία Paola Valeria Jovinelli και την art director Φαίη Καζαντζίδου, προέρχεται από τη δεκαετία του ‘60, όταν στο χωριό έφτανε ο πλανόδιος κινηματογραφιστής, ο οποίος πρόβαλε μέσα από τη μηχανή του μία ταινία στους τοίχους σπιτιών και οι θεατές έφερναν μαζί το σκαμνάκι τους (bring your chair) για να παρακολουθήσουν με την άνεση τους.

Φέτος, για πέμπτη χρονιά από τις 10 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με ένα επετειακό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει μια συναυλία δίπλα στη θάλασσα σε ρυθμούς latin jazz με τη Νεφέλη Φασούλη, το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή και το μουσικό αφιέρωμα στο γνωστό συνθέτη Μισέλ Λεγκράντ με κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ εγκαινιάζει την πρώτη συνεργασία με το Sguardi Altrove Film Festival με την παρουσία της καλλιτεχνικής διευθύντριας Patrizia Rappazzo, προβάλοντας τις ταινίες «Nothing Holier Than a Dolphin», της Isabella Margara, και «Ρόζα, το Τραγούδι των Σειρήνων», της Isabella Ragonese. Το κινηματογραφικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την προβολή του ντοκιμαντέρ «H Βασίλισσα της Νέας Υόρκης», της Βάλερι Κοντάκος. Οι τρεις σκηνοθέτιδες θα είναι παρούσες στις προβολές και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού.

Παράλληλα, η φετινή διοργάνωση εγκαινιάζει μια νέα θεματική ενότητα, το By the Book με αναγνώσεις λογοτεχνίας και ποίησης. Προσκεκλημένη θα είναι η Βασιλική Ράπτη, ιδρύτρια και συνδιευθύντρια του ερευνητικού σεμιναρίου Ludics του Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών Mahindra του Πανεπιστημίου Harvard.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό… Ξεκινάνε μια νέα θεματική ενότητα με αναγνώσεις λογοτεχνίας και ποίησης και την ονομάζουμε BY THE BOOK! Προσκεκλημένη μας η Βασιλική Ράπτη, ιδρύτρια του ερευνητικού σεμιναρίου Ludics του Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών Mahindra του Πανεπιστημίου Harvard.

 Little Islands Festival στη Σίκινο

Στη Σίκινο διοργανώνεται φέτος, για πέμπτη χρονιά το Φεστιβάλ Μικρών Νησιών «Little Islands Festival», υπό τον τίτλο «Human Geographies | Ανθρωπογεωγραφίες».

Από τις 28 μέχρι τις 31 Αυγούστου, το Φεστιβάλ φέρνει αέρα πολιτισμού στο νησί. Τοπο-ειδικές ερευνητικές διαδικασίες, υβριδικές περιηγήσεις, υπαίθριες προβολές ταινιών με θεματικό άξονα το περιβάλλον και τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, VR projects, happenings, ζωντανή μουσική & DJ sets συνθέτουν ένα πλήθος δράσεων ανοιχτών για το κοινό που προσκαλούν καλλιτέχνες, καλλιτέχνιδες, κατοίκους και επισκέπτες να γίνουν συνοδοιπόροι.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον προκαλούν και οι οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις οι οποίες συνθέτουν μια περιπατητική εμπειρία που φέρνει κοντά την τεχνολογία, το κυκλαδικό τοπίο και τη φύση. Η περιηγητική VR εγκατάσταση «The Infinite Library» των Τσέχων δημιουργών Mika Johnson και Ján Tompkins επαναπροσδιορίζει το μέλλον των βιβλιοθηκών ως διαδραστικών χώρους που εντάσσουν τις ανθρώπινες ιστορίες σε μια ευρύτερη αφήγηση γέννησης του πλανήτη και εξέλιξης όλων των μορφών ζωής.