Για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας (αλλά πλέον και σε περιοχές που μέχρι πρότινος τις θεωρούσαμε «απόκεντρο») και πώς αυτό έχει μετατραπεί ένα μια τουριστική Disneyland τα ξέρεις, εφόσον κυκλοφορείς ή, ακόμα χειρότερα, μένεις εκεί. Το ερώτημα «Σε ποιον ανήκει το κέντρο;» είναι πιο ρητορικό, καθώς η απάντηση του προκύπτει αυτόματα: στους τουρίστες.

«Mια Dinseyland γεμάτη μπαράκια και καταστήματά με οτιδήποτε μπορεί να φαγωθεί στα όρθια (αυτά τα street food μαγαζάκια που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια κι έχουν τόση σχέση με το ελληνικό φαγητό όσο τα McDonalds με την υγιεινή διατροφή). Και πολλά νέα ξενοδοχεία, μπουτίκ ξενοδοχεία. Πάρα πολλά boutique ξενοδοχεία λες και παίζεις Monopoly», έγραφε σε σχετικό ρεπορτάζ η Ζωή Δημητρίου, όταν ρώτησε ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο κέντρο πώς βιώνουν αυτή τη ραγδαία αλλαγή.

Όλο αυτό είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα με τη δίχως όριο (και αρχές) μετατροπή ολόκληρων πολυκατοικιών σε Airbnb κατοικίες. Οι τιμές στα ενοίκια αυξήθηκαν δίχως καμία λογική, άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το διαμέρισμά τους επειδή δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις των ιδιοκτητών και αφού πακέταραν άρον-άρον με προορισμό είτε το πατρικό τους είτε ένα δωμάτιο (σε σπίτι που θα το μοιράζονταν με άλλους) έβγαζαν στα σώψυχα τους (άλλοτε με απελπισία και άλλοτε με χιούμορ στον ΞΕΣΠΙΤΟΓΑΤΟ.

Μια visual artist, η Λουκία Τζωρτζοπούλου (aka Lussaki) σχεδίασε μερικά καρέ προκειμένου να περιγράψει χιουμοριστικά πώς έχει αλλάξει η καθημερινότητά της μέσα στον τελευταίο χρόνο λόγω της μετατροπής της Αθήνας σε ένα απέραντο Airbnb. Μέσα σε δύο χρόνια, η πολυκατοικία όπου μένει γέμισε «διαφόρων εθνικοτήτων, ηλικιών, τάξεων και στυλ τουρίστες». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από την Άνοιξη και μετά, να έχει διάφορες ευτράπελες συναντήσεις με τους ενοίκους των Airbnb. Αφελείς απορίες, άκυρες ερωτήσεις, αποτυχημένες προσπάθειες αμοιβαίας συνεννόησης συνθέτουν τα καρέ της αλλά και πολλές στιγμές της ημέρας της.

Ρίξε του μια ματιά. Θα γελάσεις (σίγουρα) και θα προβληματιστείς (ακόμα πιο σίγουρα):

Όπως γράφει σε ένα καρέ, για τα «φρέσκα, αντιαποικιοκρατικά της vibes» δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι τουριστες. Περισσότερο είναι «αυτή η μίζερη ζήλια και η ύπουλη συνειδητοποίηση ότι πολύ σύντομα θα μένουμε δύο ώρες μακριά από το κέντρο και θα κατεβαίνουμε μόνο για να τους σερβίρουμε, να τους ταΐσουμε, να τους ποτίσουμε, να τους ξεναγήσουμε και να τους κουβαλήσουμε τα μπαγκάζια. Επειδή αυτές θα είναι οι μόνες μας επιλογές».

Και μάλλον μέσα πέφτει.

Το «κομιξάκι» το ανέβασε η Λουκία στο προσωπικό της account στο Ιnstagram και, όπως λέει η ίδια, δεν έχει προλάβει να το σουλουπώσει επαρκώς και ελπίζει σύντομα να βρει το χρόνο για να το βγάλει όπως πρέπει. Μέχρι τότε σίγουρα άλλα 10 airbnb θα έχουνε φυτρώσει σε μια πολυκατοικία δίπλα της.