Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο παρέλαβε ένα βραβείο σινεμα Unbound από το PAM CUT και επί τη ευκαιρία κάθισε να μιλήσει χαλαρά με την επιμελήτρια του PAM CUT, Έιμι Ντότσον. Σε αυτήν ακριβώς τη χαλαρή συζήτηση ίσως χάρισε την καλύτερη απάντηση σε όλο τον πανικό που φαίνεται να έχει προκαλέσει η -όχι και τόσο- ξαφνική εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και η ευκολία με την οποία φτάνει στα χέρια μας ως όπλο για τα πιο απλά πράγματα.

«Από μικρός, το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν τέρατα και κινούμενα σχέδια stop-motion, και αυτό κάνω, οπότε γιατί στον διάολο να μην το κάνω;», είπε ο σκηνοθέτης του “Shape of Water” και του “Pan’s Labyrinth” γελώντας.

Εν τω μεταξύ, ο Ντελ Τόρο εξακολουθεί να βλέπει τρεις ταινίες την ημέρα, και αυτό για να εμπνέεται. Όπως καταλαβαίνετε, μερικές τις ξαναβλέπει. «Αν δείτε όλο το «Όλα για την Εύα» στα 15 σας και το «Όλα για την Εύα στα 40, θα δείτε δυο διαφορετικές ταινίες», είπε και, διάολε, έχει δίκιο.
Αλλά τέλος πάντων, πάμε στο ψητό. Ο Ντελ Τόρο μίλησε και για το πώς βλέπει τον δημιουργικό κόσμο αυτή τη στιγμή.

«Παραμένω ενθουσιώδης, αλλά δύσπιστος, που σημαίνει ότι ξέρω ότι είμαστε μια φριχτή ανθρώπινη φυλή, αλλά κάνουμε σπουδαία πράγματα και πολλοί άνθρωποι είναι υπέροχοι. Τι μου φέρνει ελπίδα και με κάνει να πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο; Η επόμενη γενιά, γιατί αναμφίβολα τη γαμήσαμε… Με αυτή την ελπίδα, μπορεί να έρθει μόνο με την υποστήριξή σας», τόνισε, κάνοντας νόημα στους ανθρώπους στο κοινό στο Μουσείο Τέχνης του Πόρτλαντ όπου και έγινε η συζήτηση.

«Όταν βλέπω ανθρώπους που είναι ατρόμητοι, εμπνέομαι και μου αρέσει, και μου αρέσουν οι δυνατότητες όταν οι άνθρωποι μιλούν για τώρα, και πώς όλα είναι τραγικά και πώς οι άνθρωποι φοβούνται την τεχνητή νοημοσύνη, φοβάμαι τη φυσική βλακεία», συνέχισε. Και κάπως έτσι έδωσε μια ατάκα που σκοπεύουμε να εκτυπώσουμε ως αντίδραση στον όλο πανικό που φαίνεται να γεννά το AI σε μια μερίδα των συνανθρώπων μας.

Ο Ντελ Τόρο επαινώντας την επόμενη γενιά προειδοποίησε πως οι ηλικίες 14 ως 24 είναι «κόλαση», προσθέτοντας: «Από τα επτά μου χρόνια ανυπομονούσα να γεράσω. Το πραγματικό έγκλημα στην ύπαρξή μας είναι να αναζητούμε την τελειότητα. Πρέπει όλοι να επιδιώκουμε την ατέλεια».

Από συμβουλές στον 8χρονο εαυτό του; Μια: «Μην φας αυτό το γαμημένο cupcake».

Πηγή: Indiewire