Ποιος πήγαινε Κυψέλη παλιά; Αυτός που έμενε (στην Κυψέλη). ‘Η είχε μια δουλειά (στην Κυψέλη). Κανείς άλλος δεν σκεφτόταν καν να πάει (στην Κυψέλη). Και ξάφνου, κάπου κοντά στο 2015 το εντοπίζουμε, άρχισε η μετάλλαξη. Αυτή η ντεμοντέ γειτονιά της Αθήνας, αυτή η «περασμένα μεγαλεία», έγινε hype, έγινε προορισμός. Με μια μαζεμένη δημιουργική πνοή, το ένα «διαμαντάκι» άρχισε να ανοίγει δίπλα στο άλλο.

Είναι, πιθανότατα, η εποχή που ζητάει ανανέωση, αλλά με σεβασμό στην παράδοση, στο παλιό. Εκείνο το ρετρό στοιχείο που δεν έχει τίποτα το αναχρονιστικό, αλλά φοράει το μανδύα του κλασικού. Και η Κυψέλη το εκφράζει τόσο μα τόσο δυνατά.

Φρέσκες γαστρονομικές επιλογές έρχονται να δώσουν νέα πνοή σε αυτή τη γειτονιά, να κολλήσουν αρμονικά με το προϋπάρχον αστικό τοπίο. Είναι cool, είναι νοσταλγική. Είναι πολύβουη, είναι χρωματιστή. Είναι η Κυψέλη, τόσο απλά και τόσο σύνθετα.

Κυψέλη: 5 μαγαζιά στην πιο cool γειτονιά στην Αθήνα

Carpus

Αν είσαι φαν των σάντουιτς, είσαι τυχερός, μόλις βρήκες τον παράδεισό σου. Η ευτυχία μέσα σε δύο φέτες ψωμί.

Τώρα που ακόμα γνωριζόμαστε με ένα μαγαζί που μυρίζει ακόμα «καινουργίλα», ο κατάλογος έχει 15 σάντουιτς. Θα προστεθούν κι άλλα, στην πορεία.

Δεδομένο ήδη πάντως ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο, το ένα πιο πειρασμός από το άλλο.

Φτιαγμένα με αγάπη, μεράκι και ζηλευτή τεχνογνωσία. Αρνί, παστράμι, σουτζούκι, κεφτεδάκια αλλά και… κοκκινιστή προβατίνα, ναι, εδώ το σάντουιτς πάει σε άλλο level.

Σπετσών 49 & Παξών, Κυψέλη

Santo Belto

Για καφεδάκι, brunch ή ποτό ή για… όλα μαζί, όλη μέρα, πολλές φορές. Ένα μαγαζί που «φωνάζει» στέκι σε κάθε του τετραγωνικό εκατοστό.

Γλυκός τραχανάς, καγιανά, γλυκά ρολά, πάνκεϊκς-μπομπότα, καλά το κατάλαβες, εδώ το μενού δεν έχει τίποτα το κλισέ, τίποτα το συνηθισμένο. Δεν έχει όμως ούτε κάτι «δήθεν», απλώς για να μπει στο Instagram. Η νοστιμιά είναι «Ευαγγέλιο». Η φιλικότητα, κομμάτι του ντεκόρ.

Αγίας Ζώνης 21, Κυψέλη

Lisa

Μια πιτσαρία από αυτές που δε ήξερες πόσο πολύ σου έλειπαν μέχρι να τις γνωρίσεις. Εδώ σε περιμένουν μερικές από τις πιο νόστιμες (ναπολιτάνικου τύπου) πίτσες που έχεις δοκιμάσει ποτέ στη ζωή σου.

Με open air κουζίνα βλέπεις τα… καλούδια να ψήνονται για πάρτη σου! Και περιμένεις να γευτείς την ευτυχία…

Φωκίωνος Νέγρη 25, Κυψέλη

Έπρεπε

Αυτό το μαγαζί… έπρεπε να έρθει σε αυτήν την περιοχή της Αθήνας – γι’ αυτό και είναι γεμάτο από την πρώτη στιγμή που άνοιξε από το team που υπέγραψε την επιτυχία του Σεϋχέλλες στον Κεραμεικό. Ταιριάζει γάντι με την αισθητική και το στιλ αυτής της γειτονιάς, συνδυάζει αρχοντιά, κλάση και φιλικότητα – ναι, για δες, γίνεται τελικά.

Σε περιμένουν… ποτάρες στο Έπρεπε, ενώ θα βρεις εξαιρετικές γευστικές προτάσεις για να τα συνοδέψεις, το bar food στα καλύτερά του.

Αγίας Ζώνης 1, Κυψέλη

Λογιότατος

Ένα μπαρ που θαρρείς είναι μέρος του τοπίου, τόσο φυσικό μοιάζει να είναι στην Κυψέλη. Έχει στιλ, έχει αέρα, έχει χαρακτήρα και άποψη. Και φοβερό όνομα βεβαίως…

Ατμοσφαιρικό και γνήσιο, έκανε με τη μία γκελ στον κόσμο της περιοχής – και όχι μόνο Στο άλλοτε νεοκλασικό σπίτι ενός πρέσβη (Ιωάννης Λογιώτατος, να η εξήγηση για το όνομα, με μια μικρή ορθογραφική πινελιά) είναι ένα ποτάδικο από αυτά που φτιάχνουν τις πιο όμορφες ιστορίες. Πόσο πολύτιμο, πόσο αναζωογονητικό.

Δροσοπούλου 70, Κυψέλη