Το Athens Science Festival το έχουμε συνδέσει με την άνοιξη και το περιμέναμε με την ίδια αγωνία. Με την κλεψύδρα να αδειάζει πλέον, αφού στις 16 Απριλίου η Τεχνόπολη θα έχει μεταμορφωθεί σε ένα τεράστιο Lab, ψάξαμε και μάθαμε όλα όσα συναρπαστικά πρόκειται να συμβούν. Και είναι πολλά!

«Tales of Change»

Το Athens Science Festival κλείνει φέτος μια 10ετία ζωής και η επετειακή διοργάνωση έχει τον τίτλο «Tales of Change». Ο τίτλος είναι κυριολεκτικός αφού θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε συναρπαστικές ιστορίες επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας που θα μας εμπνεύσουν, από εξέχοντα πρόσωπα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και χαρισματικούς story tellers.

Για παράδειγμα, περιμένουμε ανυπόμονα να «γνωρίσουμε» την Dr Jill Tiefenthaler, CEO της National Geographic Society και Επικεφαλής μίας παγκόσμιας κοινότητας εξερευνητών και επιστημόνων από διάφορα πεδία, οι οποίοι αγωνίζονται να προστατεύσουν και να «φωτίσουν» το θαυματουργό και μυστηριώδες αφήγημα του πλανήτη μας.

Συναρπαστικές θα είναι και οι ιστορίες που θα διηγηθεί ο Dr Lars Rasmussen, Συνιδρυτής των Google Maps και πρώην Director of Engineering στο Facebook, ο οποίος συνεισφέρει στο παγκόσμιο τεχνολογικό αφήγημα ως ένας digital nomad που ζει και εργάζεται την Ελλάδα.

Έχεις πιάσει το νόημα, ε; Οι άνθρωποι που ζουν στην αιχμή της τεχνολογικής προόδου, που βιώνουν την εξερεύνηση του πλανήτη θα είναι εκεί να μεταδώσουν από πρώτο χέρι την εμπειρία τους. Η Dr Tiefenthaler και ο Dr Rasmusssen είναι μόνο δύο από μια πλειάδα επιφανών ομιλητών. Μπορείς να τσεκάρεις το πρόγραμμα για να δεις και τους υπόλοιπους.

Οι «Ιστορίες Αλλαγής» αφορούν τα νέα συναρπαστικά αφηγήματα της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Ποιος δεν έχει την περιέργεια να πάρει μια γεύση για το πώς θα διαμορφωθεί η καθημερινότητά μας στα επόμενα χρόνια; Πόσο θα την επηρεάσει η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης τομείς όπως το περιβάλλον η η υγεία; Ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής και πώς μπορεί να συνεισφέρει το ΑΙ στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης; Τι συναρπαστικό έρχεται στη χειρουργική ή στην πρόληψη των ασθενειών; Θα γίνουμε επιτέλους αθάνατοι; (εντάξει, ας μην βιαζόμαστε, έχουμε μια αιωνιότητα μπροστά μας)

Όλες αυτές οι απορίες, όλα τα νέα αφηγήματα που διαμορφώνουν οι επιστήμονες στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη θα αναπτυχθούν στην Τεχνόπολη, εκεί που θα ζήσουμε κάτι από το μέλλον των επόμενων δεκαετιών.

«Εσύ φοβάσαι το AI;». Πρόκειται για μια συνηθισμένη ερώτηση που ακούγεται όλο και πιο συχνά σε καφέ και μπαρ του κέντρου της Αθήνας. Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και ερευνητής στην Google DeepMind Δρ. Γιάννης Ασσαέλ θα σού εξηγήσει πώς το ΑΙ μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος μας.

Θέση έχουμε «κλείσει» και για την ομιλία της καταξιωμένης ερευνήτριας Δρ. Παναγιώτας Ποϊραζή, Διευθύντριας Ερευνών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Δενδρίτες στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), η οποία θα αποκωδικοποιήσει τα μυστήρια της βιολογικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Υπόσχεται, μάλιστα, και σε μία συναρπαστική εξερεύνηση του μυστηριώδους κόσμου των εγκεφάλων.

Workshops για κάθε γούστο και ηλικία

Οι ιθύνοντες του Athens Science Festival μας υπόσχονται συναρπαστικά workshops για κάθε ηλικία και γούστο και είναι αλήθεια πως τα όσα μας αποκάλυψαν ακούγονται εντυπωσιακά. Ειδικά αυτά που αφορούν την εκπαίδευση σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τι μπορεί να εφαρμοστεί μέσα σε μια σχολική αίθουσα. Πάρτε μια γεύση:

-«Εκπαίδευση στην εποχή του ChatGPT» από το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά.
-«GenAI: ένας βοηθός για κάθε εκπαιδευτικό» από τους 100mentors και το Πάντειο Πανεπιστήμιο
«Τεχνητή νοημοσύνη και εκπαιδευτικοί: Σύμμαχοι ή εχθροί;» από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα augMENTOR.
Υπάρχει επίσης και ένα Workshop για παιδιά το «Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη;». Μεταξύ μας αυτό θα επισκεφθούμε πρώτα εμείς.

Πόσο χιούμορ έχουν ο Inno και ο Dinno;


Πέρα από τη διεύρυνση των οριζόντων, υπάρχει και τα διαδραστικά εκθέματα, εκεί όπου βλέπεις στην πράξη όλες τις δυνατότητες του ΑΙ. Στο Athens Science Festival θα μπορέσεις να δεις από κοντά κάποιες εφαρμογές που σώζουν ζωές -με την ευρύτερη έννοια:

-Το project Firo από το 1ο και το 2ο ΓΕΛ Αργυρούπολης, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό και την πρόβλεψη πυρκαγιών.
-Η ανάδειξη της ανάγνωσης ιστορικών βιβλίων με τη χρήση AI από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και τον Σύλλογο πρὸς διάδοσιν Ὠφελίμων Βιβλίων και την Innews.

Φυσικά υπάρχει και το παιχνίδι. Ποιος δεν αγαπάει το παιχνίδι, ειδικά όταν έχει να κάνει με ρομπότ και ΑΙ. Την πρώτη στάση για παιχνίδι αποφασίσαμε να την κάνουμε στο COSMOTE IT Innovation Center όπου βρίσκονται ρομπότ Inno και Dinno, τα ανθρωποειδή robots που χορεύουν, χαιρετούν, μιλούν 14 γλώσσες και διαθέτουν εξαιρετικό χιούμορ.

Παράγει τέχνη η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Αυτό που δεν πρόκειται να χάσουμε σε καμία περίπτωση είναι δύο workshops που έχουν να κάνουν με το ΑΙ, τη συγγραφή και τη μουσική. Τι γίνεται όταν συναντιούνται αυτές οι δύο τέχνες με το ΑΙ. Χαμός θα σκεφτείτε, απεργίες στο Χόλιγουντ θα θυμηθείτε και έτσι είναι.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα workshop είναι το «Ποιος το έγραψε καλύτερα; Ο Καβάφης ή το ρομπότ;» από την Digital World Summit Greece. Περιττό να σας πούμε πως θα πάμε προκατειλημμένοι, φανατικοί οπαδοί του Καβάφη. Και πιστεύουμε στη νίκη μας!

Το workshop σχετικά με τη μουσική έχει τίτλο «Παίζοντας μουσική με την τεχνητή νοημοσύνη», ένα project του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου εξερευνά τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πρωτότυπη σύνθεση λογοτεχνικού κειμένου και μουσικής, αντίστοιχα.

Για τους λάτρεις της φωτογραφίας, όλοι είμαστε λάτρεις της φωτογραφίας, υπάρχει το «OFFshoot» η έκθεση φωτογραφίας του Βαγγέλη Ευαγγελίου σε ένα ποιητικό διάλογο συναισθηματικής και τεχνητής νοημοσύνης.

Terallona: Μια γη προσγειώνεται στην Τεχνόπολη

Αν κάτι πρόκειται να εντυπωσιάσει όλες τις γενιές των επισκεπτών του Athens Science Festival αυτό είναι το Terallona, ένα εντυπωσιακό φουσκωτό μοντέλο της Γης με διάμετρο 10 μέτρων που αναπαριστά με ακρίβεια τον πλανήτη μας. Προφανώς και το Terallona θα είναι το πιο δημοφιλές background για όσους επισκέπτες θέλουν να βγουν μια φωτογραφία για να την «ανεβάσουν» στο Instagram και τα άλλα social media τους.

Όλες αυτές οι θαυμαστές λεπτομέρειες που αποτυπώνονται στο Terallona (όπως το χιόνι στη Σιβηρία και την Αλάσκα) είναι βασισμένες σε δεδομένα της NASA. Το «Terallona» προσφέρει μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε τη Γη από μια νέα προοπτική και να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος.

Το Terallona, όμως, θα έχει και… ανταγωνιστή! Στο Athens Science Festival θα βρεθεί και ο Ray, κάτοχος Ρεκόρ Γκίνες, ο οποίος θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη φούσκα που έχει φτιαχτεί ποτέ στην Αθήνα. Ποιος θα είναι ο πιο πολυφωτογραφημένος θα φανεί ήδη από την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, στις 16 Απριλίου.