Αν δεν ξέρεις, που το πιθανότερο είναι πως δεν (ξέρεις), χρειάζεται οπωσδήποτε Google Maps για να πας, να προσανατολιστείς. Δεν έχεις ιδέα πού πέφτουν, ακόμα και εσύ που είσαι hard core λοκάλι και σου αρέσει να λες πως γνωρίζεις όλες τις περιοχές της Αθήνας.

Η πρωτεύουσα είναι γεμάτη με «ψαγμένες» συνοικίες που κατέχουν μόνο ντόπιοι και μύστες. Ξεχωρίσαμε 5 που για την πλειονότητα των κατοίκων της Αττικής συνιστούν ένα μεγάλο αίνιγμα, εκφρασμένο με μια απλή ερώτηση: «Πού πέφτουν αυτά ρε παιδιά;». Εδώ είμαστε για να δώσουμε απαντήσεις. Χάρτης και οδηγός…

Νομίζεις πως ξέρεις όλες τις περιοχές της Αθήνας; Σκέψου το ξανά…

Γούβα

Γύρω γύρω Παγκράτι, Υμηττός, Δάφνη και Νέος Κόσμος και στη μέση αυτή. Η Γούβα. Το… τετραεθνές. Γειτονιά με «παλιακή» λογική και αυτό το λέμε με την καλή την έννοια. Γεμάτη μαγαζιά, εύκολα προσβάσιμη, με ωραίες πλατείες και αρκετά παρεΐστικο χαρακτήρα.

Κάθε άλλο παρά… σέξι και ελκυστικό το όνομά της, αλλά είναι από εκείνες τις περιοχές της Αθήνας που έχει κάτι και σε τραβάει κοντά της, μια γοητεία ξεχωριστή. Αρκεί να ξέρεις πού να ψάξεις και να τη βρεις – δεν είναι εύκολο κι ας είναι… καράκεντρο.

Νέα Ελβετία

Μην είναι οι λίμνες; Οι τράπεζες; Τα ρολόγια; Τα τυριά; Οι σοκολάτες; Είπαμε ό,τι ελβετικό ξέραμε, αλλά και πάλι πειστική εξήγηση για το ποιο λόγο αυτό το μέρος ονομάστηκε «Νέα Ελβετία» δεν έχουμε βρει.

Αυτό που λέγεται είναι πως ονομάστηκε έτσι επειδή είναι κοντά στον Υμηττό και φημιζόταν κάποτε πως είχε υγιεινό κλίμα – ο αέρας του βουνού. Κάποιος το ένιωσε ελβετικό όλο αυτό, του βγήκε έτσι, δεν κρίνουμε. Αυτό που επίσης πρέπει να πούμε είναι πως είναι κομμάτι του Βύρωνα.

Πολύγωνο

Αν δεν υπήρχε το 140 δεν θα είχαμε την παραμικρή ιδέα. Πολύγωνο-Γλυφάδα γράφει η ταμπέλα του θρυλικού λεωφορείου με την ατελείωτη διαδρομή, αλλά ούτε οι οδηγοί αυτών (των λεωφορείων) παίζει να ξέρουν ακριβώς πού αρχίζει και πού τελειώνει το πρώτο σκέλος του πέρα-δώθε που κάνουν.

Δανειζόμαστε συνεπώς πληροφορίες από τη Wikipedia και μαθαίνουμε τα εξής: Βρίσκεται ανάμεσα από το πεδίο του Άρεως και τα Τουρκοβούνια. Χωρίζει τις περιοχές Γκύζη, Κυψέλη και Νέα Φιλοθέη, ενώ γειτνιάζει και με τους Αμπελοκήπους στα ανατολικά

Η περιοχή αναφέρεται επίσης και ως Γυπαρέικα, λόγω του ότι εκεί είχε κτήματα ο Παύλος Γύπαρης, σωματοφύλακας του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ριζούπολη

Μην κρυβόμαστε μεταξύ μας, δεν κάνει. Είναι από τις περιοχές της Αθήνας που η μόνη περίπτωση να ξέρεις είναι επειδή είσαι ποδοσφαιρόφιλος, επειδή εκεί βρίσκεται η έδρα του Απόλλωνα Σμύρνης (ή Απόλλωνα Αθηνών). Αλλιώς, στο σκοτάδι και στην απορία.

Δηλαδή ακόμα και οι κολλημένοι με την μπάλα μπορεί να μη ξέρουν να σε κατατοπίσουν για το τι και πώς. Απαντούμε εμείς: Ανήκει στο δήμο Αθηναίων και βρίσκεται ανάμεσα στον Περισσό, τη Νέα Ιωνία και τα Άνω Πατήσια. Αχά, ναι.

Τζιτζιφιές

Είναι το κομμάτι εκείνο της Καλλιθέας που είναι δίπλα στη θάλασσα. Έχει ένα διαφορετικό αέρα από την υπόλοιπη περιοχή και οι ντόπιοι θέλησαν να τονίσουν αυτό το «εμείς είμαστε αλλιώς» κομμάτι με ένα καταδικό τους όνομα.

Τα παλιά τα χρόνια όλη η Αθήνα εκεί πήγαινε για μπάνιο. Ήταν το θέρετρο της εποχής, το must για έξοδο και περαντζάδα.

Η σημερινή εικόνα δεν θυμίζει καθόλου αυτό το παρελθόν. Μπαζώθηκε η αμμουδιά, χάθηκαν τα νυχτερινά κέντρα, αλλοιώθηκε το τοπίο ριζικά.

Εδώ καλά καλά δεν υπάρχει ίχνος από τα τζίτζιφα – τα δέντρα με το γλυκό, νόστιμο καρπό που έδωσαν το όνομά τους σε αυτήν την περιοχή.