Απάθεια, έλλειψη αλληλεγγύης, αδιαφορία, αγένεια, κοινωνική απομόνωση, στρες, απουσία χιούμορ, περιφρόνηση για την τέχνη… Μερικά μόνο από τα προβλήματα που συνθέτουν το κάδρο της προβληματικής Αθήνας που δεν λέει, ωστόσο, να παραδοθεί αμαχητί. Σηκώνει κεφάλι και ξανανασαίνει μέσα από τις ενέργειες και τις συνέργειες πολιτών που την πονάνε ακόμη.
Δεν πρόκειται για λύπηση, ούτε για συμπόνια. Περισσότερο έχει να κάνει με μια συνειδητή, ενεργητική αφήγηση που ξεκινάει από τα κάτω, από τη βάση. Μια αφήγηση που απέκτησε φωνή στα χρόνια της κρίσης, δείχνοντάς μας μια εναλλακτική που μπορούμε να ακολουθήσουμε όταν λανθασμένα θεωρήσαμε πως το αδιέξοδο στο οποίο περιπέσαμε δεν είχε διαφυγή.
Μια από αυτές τις προσπάθειες είναι και το City Full of Errors. Μιας πρωτοβουλίας νέων ανθρώπων που έχουν ανεβάσει στο διαδίκτυο μια σειρά από 10 (μέχρι σήμερα) ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.
Σε κάθε ένα από αυτά τα ντοκιμαντέρ, παρουσιάζεται και από ένα λάθος της πόλης. Μια στρεβλή κατάσταση που μπορεί να αφορά είτε το έμψυχο της δυναμικό, τους ίδιους τους Αθηναίους δηλαδή, είτε διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τις επιμέρους ανεπάρκειες της πρωτεύουσας.
Όλα τα παραπάνω, περνούν μπροστά από τα μάτια σου μέσα από την προσωπική αφήγηση ενός προσώπου, ενός απλού πολίτη που δρα ενεργητικά για να διορθώσει το πρόβλημα. Ή που ενδιαφέρεται, τουλάχιστον, για την επίλυσή του. Που, όπως και να έχει, νοιάζεται…
Το City Full of Errors, είναι ουσιαστικά μια cross-media πλατφόρμα η οποία στοχεύει στην μεγαλύτερη ανάμειξη της κοινωνίας των πολιτών στις μεγάλες πόλεις. Μια online πρωτοβουλία η οποία στηρίζεται σε ντοκιμαντέρ, σε συνεντεύξεις και κυρίως σε βίντεο και φωτογραφίες χρηστών οι οποίοι μέσα από αυτά προτείνουν λύσεις και ορθά παραδείγματα. Ένα επαρκές μάθημα για το πώς μπορεί να γίνει κανείς υπεύθυνος κι ενεργός πολίτης.
Στα ήδη υπάρχοντα εργαλεία έρχεται να προστεθεί και μια νέα δυνατότητα μέσα από την οποία οι χρήστες θα μπορούν να επισημαίνουν τα λάθη που συναντούν και τις λύσεις που σκαρφίζονται. Αυτό δεν είναι άλλο από την νέα εφαρμογή (application), μέσα από την οποία θα μπορεί κανείς να μπαίνει στο… παιχνίδι. «Πρόκειται για το πρώτο “εργαλείο” που εμείς προτείνουμε στους συμπολίτες μας για να ξεκινήσουν ένα διάλογο με την ίδια την πόλη, αλλά και μεταξύ τους, ανεβάζοντας τις δικές τους προτάσεις, κατηγοριοποιώντας τες και ταγκάροντας τες», μου περιγράφει η Μαριάννα Χριστοφή, υπεύθυνη επικοινωνίας της ομάδας. Όσοι πιστοί, λοιπόν, σπεύσατε στο Apple Store για να την κατεβάσετε εντελώς δωρεάν. «Τραβήξτε έως 6 φωτογραφίες που διηγούνται την ιστορία σας, ξεκινώντας με μια εικόνα του λάθους όπως το βρήκατε, μερικές ακόμα που να περιγράφουν τη προσπάθειά σας να το διορθώσετε, τελειώνοντας με μια φωτογραφία με το τελικό αποτέλεσμα των ενεργειών σας», περιγράφουν χαρακτηριστικά οι δημιουργοί του.
«Μοιραστείτε την ιστορία σας ακόμα κι αν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλατε. Η ιδέα σας μπορεί να γίνει η έμπνευση για την επιτυχία κάποιου άλλου! Είναι η πόλη σας. Φροντίστε την», καταλήγουν.
«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι αυτό που μας ωθεί να συνεχίσουμε», συνεχίζει η Μαριάννα. «Αλλά και το ότι ο κόσμος μπορεί ακόμα να σε εκπλήξει. Ναι, είμαστε ένας λαός αποπροσανατολισμένος, ένας λαός παθητικός και τελευταία μισαλλόδοξος. Διαβάζοντας, όμως, το σχόλιο μια κοπέλας, η οποία απεικόνισε στο City of Errors app το διερρηγμένο διαμέρισμά της και το χαρακτήρισε σαν ‘Error κοινωνικής ανισότητας’, γιατί όσο υπάρχει η τελευταία ο κόσμος θα καταφεύγει σε ληστείες, σίγουρα νιώθεις κάπως καλύτερα».
Συνηθίζεται να λέγεται πως «οι μεγάλες αλλαγές, προϋποθέτουν πράξεις μικρές». Κλισέ, που αναμφίβολα δεν ξεπερνά σε χρήση ένα αντίστοιχο που χρησιμοποιείται κατά κόρον ως άλλοθι για την εν γένει αδιαφορία μας: «σιγά μην αλλάξω εγώ τον κόσμο». Το Life in a city Full of Errors, κατά έναν περίεργο τρόπο ενσωματώνει και αντικρούει και τα δύο. Διαλέγετε και παίρνετε.