Ο έρωτας είναι υπέροχος. Δεν είμαστε σκατόψυχοι. Τον εκτιμάμε. Και τον χαιρόμαστε όταν υπάρχει γύρω μας. Ακόμα κι αν δεν μας αφορά. Αλλά, διάολε, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν ερωτευμένο να μετατρέπει την πτήση μας σε εφιάλτη. Καλά, ποιον κοροϊδεύουμε; Το έχουμε επιτρέψει. Αρκετές φορές. 

Έχετε λίγο χρόνο να σας μιλήσουμε για τον χειρότερο επιβάτη σε πτήση; Όχι, δεν είναι εκείνος που λέει στο repeat το πάτερ ημών, ένα βήμα πριν την κρίση πανικού. Ούτε εκείνος που προσπαθεί να σου πιάσει την κουβέντα με το ζόρι, νομίζοντας πως το αεροπλάνο είναι ταξί και η κοινωνικοποίηση απαραίτητη. Μήπως είναι εκείνος ο αγενέστατος, που μιλάει σε αεροσυνοδούς και πλήρωμα λες και είναι υπηρέτες του; Θα μπορούσε. Εύκολα. Αν δεν υπήρχαν τα ζευγάρια. Όχι όλα τα ζευγάρια, αλλά εκείνα, που εντελώς κουτοπόνηρα δεν έκλεισαν διπλανές θέσεις και κατέληξες “σάντουιτς” ανάμεσά τους, όσο προσπαθούν να σε αναγκάσουν να τους προτείνεις να ανταλλάξετε θέση για να καθίσουν δίπλα δίπλα. Για όποιον λόγο κι αν το κάνεις, είτε από την καλή σου την καρδιά, επειδή “κρίμα μωρέ τα παιδιά”, είτε γιατί είσαι βαθιά ενοχλημένος από το να έχεις δυο άτομα να μιλάνε στο αυτί σου, με χειρονομίες και μέλια, κάνοντάς να νιώθεις πως κρατάς φανάρι, εκείνοι κερδισμένοι βγαίνουν. Το κάνουν επίτηδες. Ας πρόσεχαν να έκλειναν διπλανές θέσεις. Έλεος. 

Ο Scott Keyes, ιδρυτής της εταιρείας Scott’s Cheap Flights είναι φανατικός αυτού του κόλπου, σύμφωνα με τη Washington Post. Τι ποιου κόλπου; Του κόλπου του “ζευγαριού” και μάλιστα πιστεύει πως στο τέλος, όπως και να έχει, ο άγνωστος είναι ενθουσιασμένος, γιατί παίρνει μια ανέλπιστη αναβάθμιση, είτε προς το παράθυρο, είτε προς τον διάδρομο. Στο μεταξύ, μόλις επιβεβαιώσαμε κάτι άλλο εμείς. Είναι ένα διαολεμένο κόλπο. Πάντα το υποπτευόμασταν. 

Πριν λίγο καιρό, ο Zack Borstein έκανε ένα viral tweet, υπενθυμίζοντας πως ο “ξένος” στη μέση δεν είναι πάντα ενθουσιασμένος. Και πως ορισμένοι συνταξιδιώτες βρίσκουν αυτή τη στρατηγική προκλητική ή και καταδικαστέα. Προφανώς. Το να κάνεις χατίρια σε αγνώστους και να αλλάζεις τη θέση σου και το πρόγραμμά σου επειδή δεν σκέφτηκαν να οργανωθούν λίγο καλύτερα, είναι κάπως εκνευριστικό. Πείτε το πείσμα, αλλά έτσι είναι. 

https://twitter.com/ZackBornstein/status/1600688888925724672?ref_src=twsrc%5Etfw

Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Zack Bornstein έγραψε πως το άτομο που καθόταν ανάμεσα σε εκείνον και τη φίλη του αρνήθηκε την προσφορά τους να πάρει τη θέση στον διάδρομο ή στο παράθυρο και αντί αυτού, προτίμησε να κάτσει για το ταξίδι των πεντέμισί ωρών στη μέση. Κάπου εδώ ας παραδεχτούμε πως, πράγματι, δεν βγάζει και ιδιαίτερο νόημα αυτό. Βέβαια, ένας χρήστης, δικαιολόγησε αυτή την απόφαση, γράφοντας: “Το να προσπαθείς να εξασφαλίσεις μια ολόκληρη σειρά για εσάς, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, είναι απολαυστικό και επικροτώ το άτομο που δεν μετακινείται. Όλοι θα θέλαμε μια σειρά για τον εαυτό μας, ξέρετε”. 

Κάποιος άλλος πρόσθεσε: “Να θυμάστε παιδιά, αν θέλετε να καθίσετε δίπλα στη γυναίκα σας στο αεροπλάνο, αγοράστε δύο θέσεις που να είναι πραγματικά η μία δίπλα στην άλλη, αντί να περιμένετε από τους ξένους να ικανοποιήσουν τον κακό σας προγραμματισμό”. Ένας τρίτος πρότεινε: “Πραγματικό βαμπίρ ενέργειας είναι αυτός που έκλεισε δύο θέσεις χωριστά και τώρα μεταθέτει το πρόβλημα σε κάποιον άλλον”. Πείτε τα να μην τα λέμε εμείς. 

Παιδιά, γενικώς, μην είστε αυτοί οι τύποι. Σας ικετεύουμε.