Το «πλάνο» ήταν το εξής: η red ligh district του Άμστερνταμ να αντικατασταθεί από ένα λίγο διαφορετικό, πιο οργανωμένο «ερωτικό» κέντρο. Ωστόσο, αυτό το πλάνο, που συντονίζεται εδώ και έναν χρόνο, συναντά ένα μεγάλο εμπόδιο: κανείς δεν το θέλει πίσω από το σπίτι του.

Την προηγούμενη χρονιά, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησαν σε ό,τι αφορούσε τα σχέδια να μετακομίσει και να επανασχεδιαστεί η διαβόητη περιοχή των κόκκινων φαναριών του Άμστερνταμ, λόγω της χρόνια επιδείνωσης της εγκληματικότητας και του αυξημένου αριθμού των επισκεπτών που συγκέντρωνε στο ιστορικό κέντρο. Ένας αρχιτέκτονας πληρώθηκε για να σχεδιάσει ένα όμορφο κτίριο που θα φιλοξενούσε 100 δωμάτια για τις σεξεργάτριες, μπαρ, εστιατόρια, χώρους διασκέδασης και ένα κέντρο υγείας, με την πόλη  την ίδια στιγμή να ανακοινώνει οχτώ πιθανές τοποθεσίες, οι οποίες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το όλο project.

Υπάρχει, όμως ένα τεράστιο πρόβλημα: η έντονη αντίθεση των κατοίκων της περιοχής, καθώς και τον σεξεργαζομένων, οι οποίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα παράθυρα του οίκου ανοχής τους σε ένα από τα -αντικειμενικά- πιο όμορφα μέρη της πόλης.

Η Φάμκε Χάλσεμα, η δήμαρχος του Άμστερνταμ, επανεξέτασε το σχέδιο ώστε να βρει νέες πιθανές τοποθεσίες για ερωτικό κέντρο, λόγω των έντονων αντιδράσεων των κατοίκων. Μιλώντας στον Observer, είπε πως -αν και αντιλαμβάνεται την ανησυχία των κατοίκων- είναι κάτι παραπάνω από αποφασισμένη να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη, να μειώσει την επορροή του οργανωμένου εγκλήματος στη σεξεργασία και να βελτιώσει τα δικαιώματα των ίδιων των εργαζόμενων στη βιομηχανία του σεξ. Από ό,τι φαίνεται, ένα πολυτελές ερωτικό κέντρο, εμπνευσμένο από το Moulin Rouge είναι η λύση της.

«Ελπίζω ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα ερωτικό κέντρο που θα έχει κάποια τάξη και διαφοροποίηση, και δεν θα είναι ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται μόνο μικροεγκληματίες και οι πιο ευάλωτες γυναίκες», τόνισε. «Αλλά συνειδητοποιώ επίσης ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τη σεξουαλική εργασία με το έγκλημα και με την ευάλωτη θέση των γυναικών, με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι, στις περισσότερες γειτονιές, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι πολύ ενθουσιώδεις για το ερωτικό κέντρο», συνέχισε.

Στο Άμστερνταμ, η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων είναι στόχος. Επίσημα και ανεπίσημα. Η καταπολέμηση της διαρκούς παρουσίας του, που εκεί είναι καθόλα νόμιμο, θεωρείται απαραίτητη ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των σεξεργαζομένων, αλλά και για να βελτιωθεί το κέντρο της πόλης, που είναι κάτι σαν «αστική ζούγκλα» για μαζικό τουρισμό, σύμφωνα με το συμβούλιο.

«Η red light district είναι ένα από τα παλαιότερα και μικρότερα σημεία της πόλης μας, αλλά αυτή τη στιγμή ξεχειλίζει από μπάτσελορ πάρτι και τουρίστες ντυμένους πέη, που παρενοχλούν τα σεξεργαζόμενα άτομα», δήλωσε στον Guardian η Ilana Rooderkerk, επικεφαλής του τοπικού κόμματος D66. «Θέλουμε οι άνδρες και οι γυναίκες που εργάζονται εδώ ως σεξεργάτες να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια, αλλά θέλουμε επίσης η «παρακολούθηση μαϊμού» να ανήκει στο παρελθόν. Το ερωτικό κέντρο πρέπει να βάλει τέλος στην ενόχληση στην περιοχή των κόκκινων φαναριών, χωρίς να προκαλεί ενόχληση κάπου αλλού», τόνισε.

Αυτός, όμως, είναι και ο φόβος άλλων περιοχών. Ότι θα γίνουν δηλαδή τα νέα «θύματα» της βαβούρας του ερωτικού κέντρου του Άμστερνταμ. Μεταξύ όσων αντιδρούν είναι η Mireille Westfa, coach ενδυνάμωσης, η οποία ισχυρίζεται πως «υπάρχουν ευάλωτοι νέοι άντρες που μπορούν εύκολα να παρασυρθούν στη στρατολόγηση νέων κοριτσιών, υπάρχουν ευάλωτες νεαρές γυναίκες χωρίς χρήματα. Βλέπουμε τι συμβαίνει στην πόλη και γυναίκες εξαναγκάζονται στην πορνεία. Έχουμε απόλυτο σεβασμό στις γυναίκες».

Σημείωση: Υπολογίζεται πως γύρω στους 200.000 ανθρώπουν συχνάζουν στην περιοχή με τους σεξεργαζόμενους κάθε χρόνο στο Άμστερνταμ, ενώ ορισμένοι επισκέπτονται την πόλη για άλλους σκοπούς.

Πηγή: Guardian