Θα πέσει φωτιά να με κάψει που τα βάζω με τις πλατφόρμες φιλοξενίας, διότι είμαι σε μια ηλικία που θυμάμαι και την προηγούμενη εποχή: εκείνη όπου έκλεινες κατάλυμα για τις καλοκαιρινές σου διακοπές χωρίς να το έχεις δει και ότι θα συναντούσες εκεί μόλις έφτανες στον προορισμό σου ήταν έκπληξη. Η μόνη δυνατότητα που είχες για να τσεκάρεις τι παίρνεις ήταν να τηλεφωνήσεις και να αρχίσεις να κάνεις μερικές βασικές ερωτήσεις στον ιδιοκτήτη/ιδιοκτήτρια.

Ο διάλογος πήγαινε κάπως έτσι:

– «Ευρύχωρο είναι;», ρωτάς
– «Ναι φυσικά», απαντά, αλλά αυτό χρειάζεται μετάφραση: Εδώ κοιμούνταν ίσαμε 15 κότες όταν το είχα κοτέτσι.
– «Παράθυρο έχει;»
– «Τυφλώνεσαι από τον ήλιο», μετάφραση: Έχει ένα φεγγίτη ίσα να παίρνεις αέρα και να μην πεθάνεις από την ασφυξία.
– «Τα κρεβάτια άνετα, μεγάλα;»
– «Θα χωρέσεις, πασά μου», μετάφραση: Μην είσαι πάνω από 1.70 είναι τα παιδικά των ανιψιών μου.
– «Μην μου πείτε ότι έχετε και κλιματισμό»
– «Ναι, λεβεντάκο μου», μετάφραση: Το εγκαταστήσαμε το ’95, αγκομαχάει τόσο που το θες κλειστό. Και μην βγάλει τα φίλτρα, ζουν ρακούν μέσα, ήσυχα είναι δεν δαγκώνουν.
– «Και πόσο είπαμε ότι πάει η βραδιά;»
– «40» (σ.σ. μην γελάς, είπαμε ήταν εποχές που δεν είχαμε ίντερνετ καλά-καλά), μετάφραση: Από κοντά θα σου πω 60 κι αν σου αρέσει.

Αν δε προγραμμάτιζες ταξίδι στο εξωτερικό η φάση έφτανε σε άλλα επίπεδα δυσκολίας. Υπερεκτιμημένος ή όχι ο προορισμός όπου βρισκόσουν, μέχρι πρόσφατα δεν ήταν σπάνιο να αλλάξεις κατάλυμα κατά τη διάρκεια των διακοπών σου επειδή αυτό που είχες αρχικά επιλέξει δεν είχε σχέση με αυτό που φανταζόσουν. 

Και οκ, όταν ήρθαν οι δυνατότητα να βλέπεις μερικές φωτογραφίες του ξενοδοχείου/ενοικιαζόμενου όπου θες να διανυχτερεύσεις, υπήρχαν πάλι τα σημάδια που σε προειδοποιούσαν ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά: βλέπεις, πχ, ότι ο τύπος έχει ανεβάσει περίπου 3407 φωτογραφίες κοινόχρηστων χώρων ή ακόμα και της περιοχής όπου βρίσκεται το κατάλυμα αλλά ελάχιστες από το μπάνιο του δωματίου; Μακριά. Βλέπεις ότι όλες οι λήψεις το δωματίου είναι από την ίδια γωνία; Μακριά.

Μην το κουράζω, με τις πλατφόρμες έχει διευκολυνθεί η ζωή μας άπειρα. Όμως ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει πιάσει το Booking τον τελευταίο καιρό και μου προτείνει στο φιντ μου όχι κοτέτσια, όχι γκρεμίδια, αλλά κανονικά χρέπια. Και προσοχή, δεν με εξαπατά, όλες οι φωτό και οι φωτογραφίες είναι εκεί και για κάποιο λόγο πιστεύει ότι αυτά τα καταλύματα είναι θελκτικά για μένα. «Χμμ… τι έχω εδώ; Ένα ανήλιαγο υπόγειο που βρωμάει μούχλα; Ας του το προτείνω».

Μιλάμε, μπροστά τους τα σπίτια που ανεβάζουν  στον «Ξεσπιτόγατο» μοιάζουν με ανάκτορα. Δεν ξέρω, καταλαβαίνει το Booking ότι μυρίζω φτωχίλα και μου προτείνει εκεί όπου θα έμενε ο Ευτύχης Μπλέτσας και όχι 5άστερα resorts των 1.000 ευρώ/βραδιά που μένει ο Τάσος Δούσης; Πιθανόν.

Και όλα αυτά πάντα με το ίδιο ειρωνικό (αν το συνδυάσεις με τις φωτογραφίες που το συνοδεύουν): «Μείνετε ευέλικτοι με δωρεάν ακύρωση. Κάντε κράτηση για το ιδανικό κατάλυμα χωρίς άγχος».

Συγκέντρωσα τα πιο εντυπωσιακά και εξεζητημένα χρέπια που έχουν εμφανιστεί στο φιντ μου τις τελευταίες μέρες, έτσι για να έχεις και εσύ μια εικόνα.

Gatos de campo | 9,2

Πού; Σαντιάγιο Χιλής

Πόσο; 45 ευρώ/βραδιά

Ειλικρινά γιατί να μην θες να καθίσεις σε αυτές τις πλαστικές καρέκλες, που είχε ίδιες στην αυλή στο εξοχικόν της στο Ζούμπερι η θεία που μισούσες;

Mybed dormitory | 8,0

Πού; Σεμπού (όχι δεν κάνουμε επίτηδες ρίμα), Φιλιππίνες

Πόσο; 25 ευρώ/βραδιά

Σύμφωνοι, λέει ότι είναι κοιτώνες, αλλά οκ εδώ μιλάμε για ένα κρεβάτι που με το ζόρι στριμώχνεται ενήλικας. Ναι, στον κοιτώνα ένα κρεβάτι θα βρεις. Τόση ειλικρίνεια μάλλον δεν μπορώ να την αντέξω.

Pension California | 7,7

Πού;  Λα Παζ, Μεξικό

Πόσο: 23 ευρώ/βραδιά

Για τους φίλους που θέλουν κάτι κοντά στη Λα Παζ του Μεξικού, τι καλύτερο από την πανσίον όπου θα καταλήξουν τα πιστολίδια των καρτέλ της περιοχης;

Baku Central City | 8,7

Πού; Μπακού (πάλι δεν κάνουμε επίτηδες ρίμα), Αζερμπαϊτζάν

Πόσο: 4 ευρώ/βραδιά

Όσο ένα σουβλάκι στην Αθήνα. Μάλλον fair enough.

Meaco Hotel | 7,5

Πού; Dipolong, Φιλιππίνες

Πόσο: 25 ευρώ/βραδιά

Κάπου στη υποδοχή θα γράφει: «Ήθελε να το χρησιμοποιήσει ο Ταραντίνο για μια ταινία, θεώρησε ότι δεν θα πίστευε κανείς ότι όντως υπάρχει τέτοιο μέρος».

Shree Yatri Niwas | 7,6

Πού; Κολχαπούρ, Ινδία

Πόσο; 10 ευρώ/βραδιά

Μάλλον το σεντόνι μετά τις 12 το βράδυ μεταμορφώνεται σε μαγικό χαλί και μπορείς να πετάξεις. Μόνο έτσι αποφασίζεις να μείνεις εκεί.

Shatie Alnakheel Apartment | 6,6

Πού; Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

Πόσο; 13 ευρώ/βραδιά

Το σπίτι της οδού Shatie Alnakheel. Οκ, έχω δει θρίλερ να ξεκινούν έτσι -στους τίτλους αρχής.

Οκ, περιμένουμε σχόλιο «Να πάτε να μείνετε Κυκλάδες εσείς» σε 3,2,1