Η Τέχνη γεννά συναισθήματα. Η Τέχνη ανοίγει ένα διάλογο με την κοινωνία. Η Τέχνη προβληματίζει, διχάζει, ενώνει, δυσαρεστεί κι ενίοτε γίνεται νόμισμα. Όταν γίνεται βίωμα, ίσως, μεταμορφώσει και τον αποδέκτη της. Η Ιλεάνα Αρναούτη και η Ισμήνη Κινγκ είναι δυο νέες γυναίκες καλλιτέχνιδες, με εξαιρετικές σπουδές στο αντικείμενο, που επέστρεψαν από το εξωτερικό στην πατρίδα τους για να μας συστήσουν το γλυπτικό λεξιλόγιο τους. Να μας δείξουν πώς οι νέοι εικαστικοί ερμηνεύουν το κόσμο μας. Και καθόλου τυχαία κέρδισαν με το in situ έργο τους, το Tender shell geophilia, το Βραβείο Τέχνης για το 2022 του Ιδρύματος Μαμιδάκη στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Κι αυτό είναι μεγάλη υπόθεση γιατί το συγκεκριμένο βραβείο έχει πλέον τη δική του ιστορία και έχει συνδεθεί με τρομερά ταλαντούχους καλλιτέχνες.
Η θαλάσσια εγκατάσταση που έφτιαχναν επί μήνες με τα χέρια τους, που τους γέμισε πληγές κι ικανοποίηση, που τις έβρισκε τα ξημερώματα στην παγωμένη θάλασσα και τα βράδια αποκαμωμένες, που τις βοήθησε να επεξεργαστούν το πένθος τους, είναι ανοιχτή σε ερμηνείες. Αν κολυμπήσεις πάνω του μπορείς να το θεωρήσεις μια μήτρα υποδοχής. Θεωρητικά αποτελείται από κοίλες φόρμες τοποθετημένες στα βράχια κι εν μέρει βυθισμένες. Πρακτικά, είναι μια φιλόξενη κυψέλη ανάπαυλας. Ουσιαστικά, είναι ένα έργο τέχνης που επαναδιαπραγματεύεται τη σχέση μας με τη φύση. Μας ξανακάνει μέρος της. Μας δίνει μια αίσθηση του ανήκειν ξανά στον κόσμο που μας λείπει όταν ζούμε χαμένοι στις μεγαλουπόλεις. Υπαρξιακά, τέλος, μας ξαναδίνει πίσω μια υπερβατική αγαλλίαση. Γιατί; Γιατί η φεμινιστική προσέγγιση των δύο γυναικών δημιούργησε ένα έργο που θέτει το σώμα σε μια συνθήκη ασφάλειας κι εναρμόνισης με το περιβάλλον.
Οι δυο γυναίκες πήραν τα προσωπικά τους βιώματα και τα ενσωμάτωσαν σε αυτά τα καλούπια που έπλαθαν – με αλλεπάλληλα χάδια και το βάρος του σώματός τους- επί μήνες ως τελετουργικό για να διαχειριστούν το πένθος. Η απώλεια τους, κάτι τόσο προσωπικό έγινε κάτι τόσο συλλογικό. Μια πλωτή εστία σπιτιού, μια λέμβος εμπιστοσύνης. Το έργο αδειάζει και γεμίζει συνεχώς όπως και οι ζωές μας που μετράνε ανθρώπινες παρουσίες κι απουσίες. Πήραν το τοπίο και δημιούργησαν ένα έργο τέχνης που περιέχει το μεσογειακό αφήγημα, βλέπεις πάντα μια στεριά απέναντι, κάτι που σε γεμίζει ασφάλεια και σιγουριά. Το Tender shell geophilia σε ρωτά πώς θέλεις να βιώσεις την επαφή μαζί του.Επιμένουν οι δύο συνδημιουργοί ότι περιέχει έναν ερωτισμό το γλυπτό τους. Γιατί θέλει να ξαπλώσεις πάνω του και μαζί να συνυπάρχετε. Κουβαλά ένα οικολογικό πρόσημο, γιατί είναι μάλλον οργανικά κομμάτι του τοπίου πλέον. Ασχολούνται άλλωστε με ένα πρότζεκτ που σχετίζεται με τα πλωτά γλυπτά.
Ήταν τυχερές οι δυο γυναίκες που έγιναν κομμάτι του οράματος της Τζίνας Μαμιδάκη. Μια επιχειρηματίας που ξέρει από Τέχνη, φιλοξενία, γενναιοδωρία και πώς να δημιουργεί εμπειρίες. Το βραβείο Τέχνης του Ιδρύματος Γεωργίου & Αριστέας Μαμιδάκη στηρίζει σύγχρονους καλλιτέχνες, προσφέροντάς τους, εκτός από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ, την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα site specific εικαστικό έργο, που αποτελεί μέρος της Συλλογής Τέχνης του Ιδρύματος, που βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση στο Sculpture Garden του Minos Beach art hotel στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.
To Sculpture Garden του Minos Beach art hotel είναι η πολιτιστική κληρονομιά του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, που ίδρυσε η Τζίνα Μαμιδάκη το 1993, ως φόρο τιμής στους γονείς της. Δεν είναι μια ακόμη ιδιωτική συλλογή αλλά ένας διάλογος με την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες του νησιού. Είναι η συνεισφορά της κυρίας Μαμιδάκη στον ελληνικό τουρισμό που πρέπει να γίνει βίωμα και όχι προϊόν. Κι όταν λέμε βίωμα εννούμε ότι κάναμε μακροβούτι για να βρούμε το έργο του Κώστα Ιωαννίδη και την ηχητική του εγκατάσταση ακούγοντας τιτιβίσματα πουλιών στο βυθό της θάλασσας. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, Σωτήρης Μπαχτσετζής μας ξενάγησε και στην την ηχητική εγκατάσταση των Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου και Γιώργου Ρυμενίδη που κέρδισε το 1ο Βραβείο του Ιδρύματος Γεωργίου & Αριστέας Μαμιδάκη το 2019.
Η πολυταξιδεμένη Τζίνα Μαμιδάκη θεωρεί την διακοσμητική τέχνη παρωχημένη, εστιάζοντας πλέον στα μεγάλα landscape έργα. 53 έργα βρίσκονται σε μόνιμη έκθεση στο Sculpture Garden του ξενοδοχείου Minos Beach art hotel και εκπροσωπούνται καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους οι: Magdalena Abakanowicz, Lynda Benglis, Κώστας Βαρώτσος, Κώστας Τσόκλης Γιώργος Γυπαράκης, Ρένα Παπασπύρου, Georgia Kotretsos, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος και Γιώργος Ρυμενίδης.Και οι επισκέπτες που μένουν στο ξενοδοχείο ξέρουν πόσο πολύτιμη είναι αυτή η εμπειρία.
Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη ανακοινώνει ανοιχτό κάλεσμα (Open Call) συμμετοχής στο νέο Residency πρόγραμμα (Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Έρευνας & Φιλοξενίας) που θα ξεκινήσει φέτος τον Οκτώβρη. Το κάλεσμα απευθύνεται σε Έλληνες επαγγελματίες από το χώρο των εικαστικών τεχνών και του πολιτισμού, των οποίων η δουλειά βασίζεται σε έρευνα, πειραματισμό και συνεργασίες: καλλιτέχνες κάθε είδους, επιμελητές, ακτιβιστές, αρχιτέκτονες, ερευνητές, ποιητές, συγγραφείς, μεταφραστές, ακαδημαϊκούς. Το Πρόγραμμα θα φιλοξενήσει 8–10 residents, είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο, και θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης από 15 μέχρι 22 Οκτωβρίου 2022. Πρόκειται για ένα εβδομαδιαίο, εντατικό, συλλογικό residency γεμάτο συζητήσεις, προβληματισμούς, workshops, και επιτόπια έρευνα. Το Πρόγραμμα θα εστιάσει στη θεματική Φροντίδα: Οικονομίες Ευδαιμονίας (Care: Economies of Happiness) και στοχεύει στην έρευνα, στην παραγωγή νέας γνώσης και στον εμπλουτισμό της ελληνικής βιβλιογραφίας γύρω από τη θεματική της έννοιας της φροντίδας. Η υποβολή της αίτησης πραγματοποιείται αποκλειστικά από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος εδώ. Η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων είναι το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022, 23:59.
Info: Tender shell geophilia, Minos Beach art hotel, Ακτή Ηλία Σωτήρχου 1, 72100 Λασίθι, Άγιος Νικόλαος Κρήτη