Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης που οι περισσότεροι επισκέπτες της έχουμε συνδέσει με τις βιτρίνες στα Κόκκινα Φανάρια θέλει να κάνει rebranding στο Άμστερνταμ και να διώξει τους τουρίστες που κοροϊδεύουν τις σεξεργάτριες.

Η περίοδος της καραντίνας δεν ήταν τόσο τραυματική για τους μόνιμους κατοίκους των πιο τουριστικών πόλεων της Ευρώπης. Με τα σύνορα της Ολλανδίας κλειστά και σημαντικά αξιοθέατα όπως το Rijksmuseum να έχουν αδειάσει από τα συνηθισμένα πλήθη των διεθνών επισκεπτών, οι ντόπιοι μπόρεσαν να ανακτήσουν την ιστορική καρδιά της πόλης.Η Φλωρεντία υποδέχεται 14 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Η Βαρκελώνη υποδέχεται 20 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, και λένε ότι είναι λίγο υπερβολικό. Το Άμστερνταμ υποδέχεται 22 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, και αυτό είναι λίγο υπερβολικό.

Δυο χρόνια μετά, η δήμαρχος του Άμστερνταμ είναι αποφασισμένη να αλλάξει μόνιμα την οικονομική αν-ισορροπία μεταξύ κατοίκων και τουριστών και να ξανασκεφτεί την εικόνα του Άμστερνταμ ως πόλος έλξης για παραθεριστές που αναζητούν σεξ και ναρκωτικά. Στο Άμστερνταμ, υπάρχει μια κατάσταση ανοχής. Πάντα υποστήριζαν ότι η κάνναβη πρέπει να νομιμοποιείται και η πορνεία δεν πρέπει να ποινικοποιείται. Όμως η κουλτούρα των ναρκωτικών και η σεξεργασία έχουν εμπορευματοποιηθεί διεθνώς.

Η Φέμκε Χάλσεμα ήταν προηγουμένως ηγέτης του Ολλανδικού Κόμματος των Πρασίνων και πιστεύει ότι το φιλελεύθερο πολιτικό της υπόβαθρο θα τη βοηθήσει να πείσει το δημοτικό συμβούλιο την βοηθήσει να χαλιναγωγήσει τη διανομή κάνναβης στην πόλη και να κάνει το rebranding στη διάσημη βιομηχανία του σεξ.

Σε πρόσφατη συνέντευξη της στο Bloomberg δηλώνει ότι “δεν καλωσορίζουμε ανθρώπους που έρχονται εδώ για διακοπές από ήθη. Εκφράζουν μια μορφή συμπεριφοράς που δεν θα εξέφραζαν στο σπίτι στην χώρα τους. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ για να χάσουν την ηθική τους είναι πρόβλημα για εμάς. Η πόλή προσελκύει πολύ κόσμο που απλώς στέκεται μπροστά στα παράθυρα και γελάει με τις εργαζόμενες του σεξ. Το θεωρώ παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Δεν θέλουμε να ποινικοποιήσουμε την πορνεία. Για μένα, είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες και οι τρανς εργαζόμενες να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σε ασφαλείς συνθήκες και σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα”.