Το Παρίσι φιλοξενεί μερικές από τις εμβληματικές κινηματογραφικές παραγωγές του εικοστού και του εικοστού πρώτου αιώνα: τα ξεχωριστά λιθόστρωτα δρομάκια και τα ιστορικά ορόσημα που προσφέρουν το σκηνικό για θρίλερ, rom-com και κωμωδίες. Αυτές είναι οι δέκα πιο διάσημες ταινίες που έχουν ως σκηνικό την Πόλη του Φωτός.

The Bourne Identity (2002)

Έχοντας οδηγήσει από την Πράγα, ο αμνησιακός ήρωας Τζέισον Μπορν (Ματ Ντέιμον) περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη στο διαμέρισμά του, στη λεωφόρο Κλέμπερ 104 ακριβώς βόρεια του Trocadero. Για την πολυτελή έπαυλη του δικτάτορα Wombosi (Αντεουάλε Ακινουόγιε-Αγκμπάζε), η παραγωγή δανείστηκε την έπαυλη όπου παλαιότερα διέμενε  η μποέμ αριστοκράτισσα Marie-Laure de Noailles στην 11 Place des Etats-Unis. Επανασχεδιάστηκε από τον Philippe Starck ως Μουσείο Baccar. Η ταινία τελειώνει με σκηνές σε δύο από τις γέφυρες της πόλης: ο Μπορν παρακολουθεί τον εχθρό του Κόνκλιν (Κρις Κούπερ) να φτάνει στην Pont Neuf από τη στέγη του πολυκαταστήματος La Samaritaine και στη συνέχεια τον βλέπουμε να εξαφανίζεται στο Pont des Arts δίπλα στο Λούβρο.

The Da Vinci Code (2006)

Σκηνικό είναι το Λούβρο, όπου ο πρωταγωνιστής Robert Langdon (Tom Hanks) καλείται να βοηθήσει στην αποκωδικοποίηση των μυστικών ενός φόνου. Σχεδόν το ίδιο εντυπωσιακό είναι το Eglise Saint-Sulpice, ο μπαρόκ αντίπαλος της Notre Dame ακριβώς στα βόρεια του Jardin du Luxembourg, όπου βλέπουμε τον Silas να ψάχνει για στοιχεία, αν και αυτή τη φορά είναι μόνο το εξωτερικό που είναι αληθινό, αφού το εσωτερικό αναδημιουργήθηκε με ψηφιακά εφέ.

La Haine (1995)

Ο ρεαλιστικός ύμνος του Mathieu Kassovitz παίρνει το μύθο του πολυεθνικού Παρισιού, παρακολουθώντας τρεις νεαρούς σε ένα ταξίδι από τα βαθιά προάστια σε μια μοιραία νύχτα στην πόλη. Η βραδιά τους τελειώνει στην Place René Cassin, εκεί κοντά, όπου το γιγάντιο γλυπτό με το κεφάλι και το χέρι του Henri Miller κάνει μια σουρεαλιστική αντίθεση στην αυξανόμενη βία.

Μεσάνυχτα στο Παρίσι (2011)

Ο Gil Pender (Owen Wilson) διαμένει στο Hôtel Le Bristol στη rue du Faubourg St Honoré αλλά τα ταξίδια φαντασίας του τον μεταφέρουν σε μια σειρά από όμορφα διατηρημένα μπαρ, όπως το στέκι του Hemingway Le Polidor στην rue Monsieur Le Prince, καθώς και το σπίτι της Gertrude Stein στη rue de Fleurus 27. Eπισκέπτεται το Musée Rodin στην rue de Varenne, θα επιστρέψει στη δεκαετία του 1920 για ένα σουρεαλιστικό πάρτι που πραγματοποιήθηκε στο εκκεντρικό Maison Deyrolle, ένα μουσείο του 19ου αιώνα. Η ταινία τελειώνει με το κατάλληλα περίτεχνο μεγαλείο του Beaux-Arts του Pont Alexandre III.

Amélie (2001)

H είσοδος στο διαμέρισμα της Amélie βρίσκεται στη rue des Trois Frères, εργάζεται προς τα δυτικά στο απίστευτα Gallic Café des Deux Moulins στην rue Lepic, ακριβώς στη γωνία από το Moulin Rouge και τη Boulevard Clichy, όπου ο Nino (Mathieu Kassovitz, σκηνοθέτης του La Haine) εργάζεται στο sex shop Palace Video, που τώρα ονομάζεται Toys Palace.

Με κομμένη την ανάσα (1960)

Αυτό το κλασικό φιλμ της Nouvelle Vague είναι ένα στιγμιότυπο από το Παρίσι των αρχών της δεκαετίας του ’60, με όλη σχεδόν τη δράση να έχει γυριστεί στην πόλη. Ο μικροαπατεώνας Michel (Jean-Paul Belmondo) περιφέρεται στους δρόμους, ξεκινώντας από το καφέ Le Royale στη Boulevard St Germain, τώρα μια μπουτίκ Emporio Armani, πριν εντοπίσει την ασκούμενη δημοσιογράφο Patricia (Jean Seberg) στα Ηλύσια Πεδία.

Πριν από το ηλιοβασίλεμα (2004)

Μετά το ταξίδι στη Βιέννη το 1995 στο Before Sunrise, ο σκηνοθέτης Richard Linklater επανένωσε τους Jesse (Ethan Hawke) και Céline (Julie Delpy) στο Παρίσι. Συναντιούνται στην παρουσίαση του βιβλίου του Jesse στο διάσημο αγγλόφωνο βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company στη rue de la Bûcherie ακριβώς απέναντι από το ποτάμι από την Παναγία των Παρισίων. Κι από εκεί ξεκινούν την πιο ρομαντική βόλτα στο Παρίσι.

Holy Motors (2012)

Πολλά μπορείς να γράψεις για το έπος του Leos Carax. Αν όμως περιορίσουμε την κουβέντα μας στην παριζιάνικη “σκηνογραφία”, τότε θα πρέπει να αναφέρουμε την αξιοποίηση του πολυκαταστήματος La Samaritaine και της διάσημης φωτεινής επιγραφής που βρίσκεται στην ταράρατσα του. Η ίδια επιγραφή εμφανίζεται επίσης στο The Bourne Identity.

Taken (2008)

Βλέπουμε τον σκληροπυρηνικό Bryan Mills (Liam Neeson) της CIA να ερευνά το διαμέρισμα της εξαφανισμένης κόρης του στη λεωφόρο d’Eylau με άμεση θέα στους Jardins du Trocadéro μέχρι τον Πύργο του Άιφελ. Ρωτάει τις ιερόδουλες στο Porte de Clichy στα βόρεια και στη συνέχεια τρυπώνει στο απίθανο Hôtel Camelia International στην rue Darcet και παρακολουθεί τη δράση στην Place du Louvre από τον περίτεχνο γοτθικό πύργο του L’Eglise Saint- Germain l’Auxerrois.

Caché (2005)

Juliette Binoche αιώνια αγάπη. Δείχνει το σπίτι στη rue Brillat-Savarin στην όμορφη Cité Florale, μια γωνιά του νότιου Παρισιού που χτίστηκε τη δεκαετία του 1920 και είναι γεμάτη από ανθισμένους κήπους. Την βλέπουμε επίσης να συναντά μια φίλη της στο πολυτελές Saveurs & Co, ένα καφέ στη λεωφόρο Raymond Poincaré κοντά στην Place Victor Hugo.