Μερικοί άνθρωποι είναι προετοιμασμένοι να στέκονται για ώρες, στο απόλυτο κρύο, ένα βράδυ του χειμώνα για να απαθανατίσουν σε ένα κλικ το βόρειο σέλας. Κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους μας τους συστήνει ένα ρεπορτάζ του BBC.
Η Michelle Cummings γοητεύτηκε από το βόρειο σέλας από την πρώτη φορά που είδε το φαινόμενο, τον Σεπτέμβριο του 2020. Μαζί με τον σκύλο της, τον Dexter, έκτοτε, «κυνηγά» το βόρειο σέλας. Πρακτικά, σκεπάζει τον Dexter με μια κουβερτουλα και στέκεται με τις ώρες, με τα μάτια στον ουρανό.
Η πρώτη της εικόνα από το σέλας ήταν κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στην παραλία, στο Lossiemouth της Σκωτίας, όπου και μένει. «Εκείνο το βράδυ με συντάραξε», λέει στο BBC. «Όχι μόνο εμφανίστηκε το σέλας, αλλά χόρεψε κιόλας».
Το βόρειο σέλας είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που προκαλείται από γεωμαγνητικές καταιγίδες από τον ήλιο. Μπορεί να εμφανιστεί στον ουρανό σε μορφή αχτίδων φωτός που φωσφορίζουν και «χορεύουν».
Τα φθινοπωρινά και χειμερινά βράδια προσφέρουν περισσότερες πιθανότητες σε κάποιον να απολαύσει το θέαμα. Υπάρχουν μάλιστα και sites, εφαρμογές και ομάδες στα social media που προβλέπουν την εμφάνισή του.
Η Jacquie Murray προσπαθεί επίσης να κλέβει χρόνο ώστε να δει το σέλας, με κάθε ευκαιρία. Την πρώτη φορά που το είδε οδηγούσε ένα λεωφορείο, ήταν το 1986. Η Jacquie σταμάτησε το λεωφορείο ώστε να μπορέσουν οι επιβάτες να απολαύσουν το θέαμα.
Ο Chris Cogan είναι από τους τυχερούς που δεν χρειάζεται να διανύσει χιλιόμετρα για να φτάσει στο ραντεβού του με τα northern lights. Μπορεί να το δει σχεδόν από την πόρτα του σπιτιού του. Μένει σε μια μικρή κοινότητα στο Sutherland στα Highlands.
Ο Alan Tough, είχε πάντοτε ενδιαφέρον για την αστρονομία, από όταν ήταν παιδί. Θυμάται τον εαυτό του να μένει ξύπνιος για να δει τον Neil Armstrong να κάνει τα πρώτα του βήματα στο φεγγάρι. Όντας μέλος της Βρετανικής Αστρονομικής Ένωσης, συχνά στέλνει τις φωτογραφίες που έβγαλε, κυνηγώντας το βόρειο σέλας. «Παρά το γεγονός ότι μεγάλωσα κάτω από τον σκοτεινό ουρανό του Spreyside, δεν είχα δει το σέλας μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990», αναφέρει. Έκτοτε, το φωτογραφίζει με κάθε ευκαιρία. Εκτός από την πατρίδα του, το έχει δει και στον Καναδά, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, όταν εκείνος και η γυναίκα του είχαν σχεδόν ναυαγήσει κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας.
Ο Dawid Gierszewski, ενας 46χρονος καθαριστής, έχει μείνει ως και τρεις και τέσσερις ώρες, έξω, για να δει το σέλας. Η ηλιακή δραστηριότητα στην οποία οφείλεται το φαινόμενο, ολοκληρώνει τον κύκλο της κάθε 11 χρόνια. To Caithness Astronomy Group αναφέρει πως τα επόμενα χρόνια θα δώσουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες το σέλας να ικανοποιήσει το όνειρο όσων δεν θέλουν να έχουν πεθάνει χωρίς να το έχουν δει.
Πηγή: BBC