Σέρφερ και γκρούβαλοι. Πανηγύρια και αναμμένος ελληνικός καφές πάνω σε τραπέζια για να φύγουν οι μέλισσες. Κύματα που δεν μπαίνεις. Βαλς με ηλικιωμένους κυρίους και Σεϋχέλλες. Οτοστόπ και εκείνο το αίσθημα ότι δεν ξέρεις ποτέ τι ώρα είναι, αλλά -ΚΥΡΙΩΣ- δεν σε νοιάζει. Η Ικαρία δεν είναι νησί, είναι ιδέα.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Ikaria (@visitikaria)

Ήθελα ένα παιδί γέννημα θρέμμα του νησιού να μου αποκαλύψει τα πάντα. Το βρήκα στο πρόσωπό του Γιώργου Καρίμαλη.

Πόσα χρόνια πηγαίνεις στην Ικαρία πώς βρέθηκες εκεί την πρώτη φορά και γιατί έγινε ο καλοκαιρινός προορισμός σου;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ικαρία, επομένως τα περισσότερά μου καλοκαίρια μεγαλώνοντας τα πέρασα στο νησί. Παρόλο που έχω ταξιδέψει αρκετά, παραμένει ένα από τα ομορφότερα νησιά που έχω επισκεφθεί και πιστεύω πως είναι ιδιαίτερο νησί, με φυσική ομορφιά, μιας και διαθέτει πλούσια χλωρίδα και συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα. Επίσης, το διονυσιακό vibe της Ικαρίας είναι κάτι που ο καθένας αισθάνεται όταν βρεθεί στο νησί και ιδιαίτερα σε ένα από τα ξακουστά του πανηγύρια. Οι επισκέπτες αγκαλιάζουν τα πανηγύρια, γίνονται ένα και εκείνα με τη σειρά τους τους προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία που δύσκολα μπορούν να περιγράψουν, ξυπνώντας ακόμα και πρωτόγνωρα συναισθήματα. Έτσι, μεγαλώνοντας μέσα σε όλες αυτές τις ομορφιές του νησιού και περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου εδώ, αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ και επαγγελματικά στο νησί, στον τομέα του τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, διαθέτω ένα all day bar, ονόματι Puerto, σε ένα γραφικό χωριό πάνω στη θάλασσα που ονομάζεται Γιαλισκάρι, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην κεντρική παραλία του νησιού, τη Μεσακτή.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, βρίσκομαι πλέον σε διαδικασία επανέναρξης μιας οικογενειακής επιχείρησης ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων.

Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος τουρίστα που προτιμά την Ικαρία;

Δε θα έλεγα πως υπάρχει συγκεκριμένος τύπος τουρίστα, καθώς το νησί μπορεί να καλύψει διαφορετικές ανάγκες, ανάλογα με τις προτιμήσεις των επισκεπτών του. Οι περισσότεροι προτιμούν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο βόρειο κομμάτι του νησιού καθώς είναι αυτό που διαθέτει περισσότερα τουριστικά θέρετρα , οργανωμένες παραλίες, νυχτερινή ζωή και πανηγύρια. Σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών αποτελούν οι Έλληνες ανεξαρτήτου ηλικίας. Μπορείς να δεις παρέες νέων ανθρώπων που έρχονται στο νησί για να χαλαρώσουν και να ξεχαστούν από τα «εγκόσμια», τουρίστες που έχουν ταξιδέψει από μακριά για να εξερευνήσουν τη φυσική ομορφιά του νησιού και να μάθουν περισσότερα για το μυστικό της μακροζωίας, θεματικά camps που μπορούν και συνδυάζουν δραστηριότητες του νησιού παράλληλα με τις διακοπές τους, όπως surf και yoga, μιας και οι άνεμοι του νησιού ευνοούν τέτοιες δραστηριότητες. Αυτό που είναι επίσης πολύ σύνηθες, είναι το γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων και μη τουριστών επισκέπτεται το νησί κάθε χρόνο και πολλοί μάλιστα από αυτούς εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο νησί.

Πού μου προτείνεις να πάω να φάω και τι να δοκιμάσω;

Σίγουρα αυτό που δε θα σε απογοητεύσει είναι το φαγητό. Η Ικαρία διαθέτει αρκετά μέρη με καλό φαγητό, περιλαμβάνοντας παραδοσιακή και μη κουζίνα. Αν είσαι λάτρης του παραδοσιακού φαγητού, πρέπει να επισκεφθείς σίγουρα το μαγειρείο της Πόπης στον Κάμπο , ένα χωριό κοντά στο λιμάνι του Ευδήλου. Σίγουρα το πρώτο πράγμα που αναζητάς σε ένα νησί είναι φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, επομένως δε θα μπορούσες να παρακάμψεις την ψαροταβέρνα του Κιαλάρη στο Γιαλισκάρι. Το εστιατόριο Κιούπι στο Γιαλισκάρι, αποτελεί σταθμό για κάθε τουρίστα που θέλει να γευτεί νόστιμα μαγειρευτά και όχι μόνο φαγητά, φτιαγμένα με την «μαμαδίστικη» αγάπη της κας. Μαριάννας. Άλλος ένας αγαπημένος προορισμός για αρκετούς επισκέπτες που επιθυμούν να δοκιμάσουν τον τομέα του fine dining στην Ικαρία αποτελεί το εστιατόριο Πλάτανος στον Άγιο Δημήτριο, ένα ορεινό χωριό σε μία παραδοσιακή πλατεία , αλλά και το Mary Mary, το οποίο βρίσκεται σε ένα από τα πιο τουριστικά παραθαλάσσια χωρία του νησιού, τον Αρμενιστή, σε μια βεράντα με θέα τη θάλασσα. Και εννοείται πως πρέπει να δοκιμάσεις τα ξακουστά σουβλάκια του Μαρίνου στο Γιαλισκάρι, που αποτελούν την καλύτερη επιλογή για ένα γρήγορο γεύμα μετά την παραλία (με μια παγωμένη μπύρα φυσικά).

Ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες, οι κοσμικές κι εκείνες που θα απομονωθώ;

Η Ικαρία έχει φροντίσει να ικανοποιήσει και τους πολύ εξωστρεφείς αλλά και τους λιγότερο. Σίγουρα πρώτη στη λίστα είναι η Μεσακτή. Βρίσκεται μεταξύ Γιαλισκαρίου και Αρμενιστή. Είναι η πιο γνωστή και φυσικά η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού. Εκεί θα συναντήσεις τους πάντες: Τους surfers, τους εναλλακτικούς, οικογένειες με παιδιά, μεγάλες παρέες αγοριών και κοριτσιών, εκείνους που γουστάρουν beach volley και ρακέτα και φυσικά εκείνων ή εκείνη που είδες χθες το βράδυ στο πανηγύρι και δεν ξέρεις που θα τους ξαναδείς. Θα είναι σίγουρα και αυτή στη Μεσακτή. Είναι μια πολύ μεγάλη σε μήκος παραλία, επομένως μας χωράει όλους. Η παραλία φιλοξενεί κατά μήκος της 4 beach bar και φυσικά το Ikaria Surf School για τους πιο περιπετειώδεις. Μουσική, χωρός , ποτά, surf και όλοι περνάμε καλά. Άλλη μία επίσης ξακουστή παραλία της Ικαρίας είναι οι Σευχέλλες στο Μαγγανίτη και ο λόγος που ονομάστηκε έτσι, είναι αυτός ακριβώς που κατάλαβες: Μοιάζουν με εξωτικό προορισμό. Είναι ίσως η πιο όμορφη και γραφική παραλία του νησιού, η οποία δημιουργήθηκε πριν από αρκετά χρόνια από την κατολίσθηση βράχων κατά τη διάνοιξη τούνελ για τη δημιουργία δρόμου από και προς το χωριό του Μαγγανίτη. Κυανά νερά, λευκή άμμος, περιβαλλόμενη από εντυπωσιακούς βράχους που είναι κατάλληλοι για απίστευτες βουτιές και πολλές υποθαλάσσιες σπηλιές δίπλα από την παραλία.