Όσοι έχουν ανακαλύψει το καλά κρυμμένο από τον μαζικό τουρισμό μυστικό της Τζιάς, ξέρουν. Δεν είναι απλά ο ιδανικός προορισμός για το ΣΚ. Είναι ένα από τα καλύτερα νησιά των Κυκλάδων για αυθεντικές, γαλήνιες και πραγματικές διακοπές. Αν δεν νιώσεις σαν παιδί ανεβαίνοντας στην Ιουλίδα, κάτι πήγε πολύ λάθος το χειμώνα σου. Αν δεν φας σουβλάκια στο Βουρκάρι δεν θα έχεις καλές πληροφορίες για το νησί.

Έχει υπέροχα καταλύματα είτε ταξιδεύεις με την οικογένεια σου, είτε θέλεις να το ζήσεις φουλ σε sunbeds με θέα στη θάλασσα. Έχει τρομερές παραλίες, οργανωμένες και χύμα, προσωπικά συνιστώ ανεπιφύλακτα Ξύλα και Σπαθί. Ρώτησα την Χριστίνα Θανάσουλα, σχεδιάστρια φωτισμών θεάτρου (έχει φωτίσει όλες τις αγαπημένες σου παραστάσεις) που πέρασε όλες τις καραντίνες στο νησί να μοιραστεί μαζί μας όσα ανακάλυψε όλους αυτούς τους μήνες.

Πόσα χρόνια πηγαίνεις στη Τζια,  πώς βρέθηκες εκεί την πρώτη φορά και γιατί έγινε ο καλοκαιρινός προορισμός σου;

Κυρίως πήγαμε στην Τζια για πρακτικούς λόγους και ανακαλύψαμε ένα υπέροχο νησί, το οποίο πλέον το θεωρούμε δεύτερο σπίτι μας. Περάσαμε εκεί όλον τον χειμώνα, αναζητώντας νέα χρώματα και παρατηρώντας το μοναδικό φως των Κυκλάδων. Νιώθω πιο πλούσια σε φως μετά από αυτόν τον χρόνο διαμονής στη Τζιά.

Πηγαίνω τρία χρόνια, βρέθηκα εκεί τυχαία, με την λογική ότι είναι ένας πολύ κοντινός προορισμός και το πλοίο φεύγει από το Λαύριο, άρα δεν χρειάζεται να υποστώ την ταλαιπωρία του Πειραιά και έγινε ο καλοκαιρινός προορισμός μας (και όχι μόνο καλοκαιρινός, προορισμός γενικότερα) ακριβώς για όλα αυτά. Είναι δίπλα στην Αθήνα, έχει υπέροχη θάλασσα και πλέον έχουμε αποκτήσει και υπέροχους φίλους εκεί. Έχει καθημερινά πολλά πλοία και φυσικά υπέροχα τοπία που «ξεκουράζουν» το μάτι σου.

Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος τουρίστα που προτιμά την Κέα;

Θα έλεγα ότι υπάρχουν τρεις φυλές: Οι international τουρίστες οι οποίοι έρχονται χρόνια στη Τζια, κάποιοι έχουν σπίτια, Γάλλοι, Άγγλοι, Ιταλοί, κ.ά. Έπειτα, ο δεύτερος τύπος είναι οι τουρίστες με τα σκάφη, φουσκωτά και ιστιοπλοϊκά που περνάνε και δένουν για λίγο στο λιμάνι ή στο Βουρκάρι και τέλος είμαστε και εμείς, οι πιο mainstream, ζευγαράκια και οικογένειες με παιδιά… Η Τζιά προσφέρεται τόσο για διακοπές ζευγαριού, όσο και για οικογενειακές διακοπές.

Πού μου προτείνεις να πάω να φάω και τι να δοκιμάσω;

Αν είσαι στο λιμάνι, για σουβλάκι οπωσδήποτε στο Ραβαΐσι και το βράδυ στο Στέκι του Στρογγύλη, με θέα το λιμάνι. Ασυζητητί, θα φας φρέσκο ψάρι στην Στροφή του Μίμη στο Βουρκάρι, αργά το απογευματάκι: τραπέζια δίπλα στην θάλασσα, ο ήλιος δύει πίσω από τη Μακρόνησο, ε τι άλλο χρειάζεσαι; Η ταβέρνα της Άννας έχει ένα ταρατσάκι με ωραία θέα στον Οτζιά, εξαιρετικό φαγητό και είναι η ιδανική λύση το μεσημέρι μετά το μπάνιο, συνήθως φυσάει και ένα δροσιστικό αεράκι…

Στη Χώρα λίγο ψηλά, χωμένο μέσα στα στενά, έχει ένα ωραίο μπαλκονάκι το Στέκι με καταπληκτικό φαΐ. Για να μην μιλήσω για το Kayak στο Βουρκάρι που τα παγωτά του είναι λατρεία…Εξαιρετικό παγωτό και σέρβις!

Ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες, οι κοσμικές κι εκείνες που θα απομονωθώ;

Για να απομονωθείς νομίζω πρέπει να έρθεις για διακοπές αρχές Ιουνίου ή να φτάσεις στην Καρθαία στο νότιο τμήμα του νησιού. Το μονοπάτι για να φτάσεις έχει σοβαρό περπάτημα (εκτός φυσικά, αν διαθέτεις φουσκωτό σκάφος και πας απευθείας) Δεν έχω πάει ακόμη, αλλά δες μερικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο και θα καταλάβεις… Το Γιαλισκάρι είναι η πιο hot παραλία κοντά στο λιμάνι (κάνουν εξαιρετικό καφέ και smoothies στο beach bar) και το πρωί απολαμβάνεις τον ίσκιο από τα αρμυρίκια. Ο Οτζιάς είναι πιο οικογενειακός, έχει μεν τις ξαπλώστρες του, αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι της παραλίας όπου απλώνεις άνετα την ψάθα σου. Αν έχεις όρεξη για κατάβαση χωματόδρομου θα πας στο Σπαθί (πρέπει να το δεις οπωσδήποτε) και φυσικά στην Συκαμιά (επίσης χωματόδρομος). Το Καμπί είναι παραλιάρα και έχει μια φανταστική ταβέρνα εκεί.

Ένας επισκέπτης στην Τζια πρέπει σίγουρα να…;

Έχει μέσο μετακίνησης και να δει την Δύση από όλες τις δυτικές παραλίες του νησιού! Στις Ποίσσες ο ήλιος δύει μέσα στη θάλασσα! Η Τζιά προσφέρεται για περπάτημα. Άσε το αυτοκίνητο στο Βουρκάρι και περπάτησε δίπλα στην θάλασσα μέχρι τον Φάρο, θα το απολαύσεις.

Ποιο είναι το μυστικό που ξέρουν μόνο οι λόκαλς;

Το μέγα μυστικό, είναι ότι η Τζια είναι πανέμορφη όλο τον χρόνο, φέτος βιώσαμε μια υπέροχη άνοιξη εκεί, με φοβερά χρώματα! Διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο περιπατητικών μονοπατιών, τα οποία μπορούν να σε κρατήσουν απασχολημένο πολλά Σαββατοκύριακα του χειμώνα. Τα ορεινά τοπία της Τζιάς είναι εξίσου εντυπωσιακά με τα θαλασσινά. Εξερεύνησε την ενδοχώρα της όλες τις εποχές του χρόνου.

Που θα πιώ ένα ωραίο ποτάκι και που θα παρτάρω;

Θα σου πω περισσότερες λεπτομέρειες σε μερικά χρόνια! Τώρα παρτάρουμε με τα παιδιά στο Βαράδι, στον ίσκιο των δέντρων πίνουμε τον καφέ μας όσο αυτά παίζουν στην μικρή παιδική χαρά. Από έγκυρες πηγές, μαθαίνω ότι το Viral είναι the place for a night out…Ενώ στο El mezzo στο λιμάνι, πέραν από ωραίο καφέ κάνουν και εξαιρετικό μοχίτο και το στέλνουν και take away!

Τι πρέπει να αγοράσω από την Τζια;

Στην Ατραπό, στο λιμάνι έχει κάποια εξαιρετικές συλλογές από κοσμήματα, αξίζει να κάνεις μια βόλτα. Η Τζια έχει και φοβερά τοπικά προϊόντα, αναζήτησε και δοκίμασε μέλι, λόζα, ντόπια κρέατα και τυριά.