Η Λευκάδα είναι από εκείνα τα νησιά που δεν πας ποτέ μια φορά. Επίσης, οι ινσταγκραμικές παραλίες της έχουν αποθεωθεί. Είναι ο ιδανικός προορισμός αν αγαπάς τις διακοπές με το ιστιοπλοϊκό, το καταμαράν ή το φουσκωτό γιατί ανακαλύπτεις τις λιγότερο κοσμικές παραλίες και βουτάς στα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου. Αν ρωτήσεις 100 άτομα που έχουν πάει διακοπές στο νησί θα σου πουν όλοι για τις παραλιάρες της.

Θέλεις παραδοσιακά ψαροχώρια με πετρόκτιστα σπιτάκια; Έχει. Θέλεις να ζήσεις κοσμοπολίτικη ζωή; ‘Εχει. Είσαι οικογενειάρχης; Είσαι το #couples goal; Είσαι συνταξιούχος; Η Λευκάδα δεν γυρίζει την πλάτη σνομπίστικα σε κανέναν. Καταπράσινο νησί. Με κάποια δυσκολία στο πάρκινγκ. Επειδή είναι εύκολα προσβάσιμο έχει πάντα άπειρο κόσμο.

Θέλεις ένα μόνο λόγο για να πας; Εγκρεμνοί, εκεί που μοιάζει με Καραϊβική, η παραλία κράχτης της Λευκάδας. Τι θα σου πουν οι ντόπιοι να κάνεις; Να πας στο Μεγανήσι.

O Mr. Z (ένας από τους καλύτερους DJ της πόλης μας που έχει περιποιηθεί πολλές βραδιές μας), ο Ζώης Χαλκιόπουλος, μουσικός, ραδιοφωνικός παραγωγός, podcaster και μορφάρα θα μας δώσει όλα τα τίμια tips των λόκαλζ.

Πόσα χρόνια πηγαίνεις στην Λευκάδα, πώς βρέθηκες εκεί την πρώτη φορά και γιατί έγινε ο καλοκαιρινός προορισμός σου;

Λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας έχω κάνει αρκετές βόλτες ανά την Ελλάδα, ιδίως τα καλοκαίρια. Όταν αποφάσισα πως δεν θέλω άλλο, ξεκίνησα να περνάω αρκετό καιρό στο νησί μου. Καταλαβαίνεις πως βαρέθηκα να ακούω το “Έλα απόψε να παίξεις μουσική στο μπαρ μου, θα περάσουμε όμορφα’”. Έτσι ξεκίνησα σε καθημερινή βάση να χορεύω την Λευκάδα. Από τότε πέρασαν 16 ολόκληρα χρόνια. Είναι το νησί μου όχι μόνο λόγω καταγωγής αλλά και επειδή το ήθελε η καρδιά εξ αρχής.

Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος τουρίστα που προτιμά την Λευκάδα;

Δεν νομίζω. Εδώ έχουμε κάθε λογής τουρίστα. Και ευτυχώς δηλαδή. Το μέρος βασικά όσο και τουριστικά αξιοποιημένο να είναι, τραβάει χιπισμό. Υπάρχει τόση φύση που φτάνει για όλους. Παρόλα αυτά έχουμε και φραγκάτους που θέλουν πισίνα δίπλα από τον παράδεισο.

Πού μου προτείνεις να πάω να φάω και τι να δοκιμάσω;

Η Λευκάδα έχει μεγάλη ποικιλία και αρκετά μέρη για καλό φαγητό. Έχουμε μεγάλη σύνδεση με την Στερεά Ελλάδα και για αυτό το κρέας εδώ είναι άφθονο. Το Πάσχα σουβλίζουμε αρνιά να καταλάβεις. Προτείνω τον Ράκια για θαλασσινά, ένα μικρό ψαράδικο στην χώρα που βγάζει καβατζωμένα τραπεζάκια στο πλάι και έχει μόνο φρεσκαδούρα. Προτείνω το καφενείο του Ανδρέα στην Εγκλουβή, το πιο ψηλό σημείο της Λευκάδας, για μεζέδες. Προτείνω το Πορτόνι στον Άγιο Νικήτα μετά από βουτιά για λαδερά και κατσαρόλα επ ‘ωμου. Προτείνω τα Κανιόρια για τα παντρέματα της Λευκαδίτικης κουζίνας με την μεσογειακή, αυτός ο φρέσκος σολομός! Προτείνω Ράχη στην Εξάνθεια για την φανταστική θέα και τις παπαρδέλες της. Προτείνω Κληματαριά στα Λαζαράτα για φρυγαδέλι. Πέινασα!

Ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες, οι κοσμικές κι εκείνες που θα απομονωθώ;

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Ο παράδεισος βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νησιού, εκεί όμως ο κόσμος είναι πολύς δυστυχώς. Και εκεί υπάρχουν καβάτζες, ψυχραιμία. Στη σειρά, Πευκούλια (απλωτά και ωραία, ελεύθερο κάμπινγκ με ωραίες καβάτζες μέσα στο δάσος), Άγιος Νικήτας (γραφικό χωριό με ταβερνάκια που τελειώνει σε θάλασσα, το αγαπημένο μου), Κάθισμα (η πιο κοσμική αλλά αν πας αριστερά, έγινες), Καλαμίτσι (με την μαγική καντίνα πάνω στο βράχο και τις μπανανιές, στο Αβάλι), Γυαλός (το φανταστικό αδερφάκι των Εγκρεμνών), Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίκι το μέγα έλεός σου. Από την άλλη μεριά προτιμώ την Γλώσσα, στο κάστρο που είναι λόκαλ μέρος. Όπως επίσης την καβατζωτική καντίνα του Χάρη στην Νικιάνα για λάδι νερά στις καλαμιές, ότι πρέπει για να είσαι safe τα ΣΚ που πνίγεται το νησί.

Ένας επισκέπτης στην Λευκάδα πρέπει σίγουρα να…;

Πρέπει να διασχίσει την Λαγκάδα με το αυτοκίνητο και να δει πως τα βουνά ανοίγουν ενώ ξεπροβάλει η θάλασσα από τη δυτική πλευρά. Να μυρίζει το δάσος και να σταθεί για λίγη δροσιά της. Πρέπει να περπατήσει στο ηλιοβασίλεμα, στον Αη Γιάννη που από την μια λαμπυρίζει η λιμνοθάλασσα και φαίνεται το κάστρο και από την άλλη η θάλασσα φουσκώνει μπροστά από τους μύλους. Παράλληλα τα εκατοντάδες kites πετάνε στον ουρανό.

Ποιο είναι το μυστικό που ξέρουν μόνο οι λόκαλς;

Το φανταστικό – καλά κρυμμένο καφενείο του Αμερικάνου στου Κουζούμ Μπέη. Μια τεράστια έκταση με γρασίδι και παλιό σιντριβάνι. Στην μέση το σπίτι του αμερικάνου με τα παλιά ίνοξ ψυγεία μέσα. Απογεύματα στην αυλή με τις παλιακές καρέκλες με τα πολύχρωμα λάστιχα που σε κόβουν παντού στα πρώτα λεπτά, για Λευκαδίτικη σουμάδα και παξιμάδι με γλυκάνισο για βούτηγμα. Ταξίδι στο παρελθόν. Εμπειρία.

Πού θα πιώ ένα ωραίο ποτάκι και πού θα παρτάρω;

Τα πιο ωραία ποτά στο νησί τα πίνουμε: 1. Ταράτσα, με θέα στην είσοδο του νησιού. Νωρίς ήρεμα και ωραία ενώ μετά τις 12 παρτάρισμα, καθημερινά. Όσοι έχουν έρθει, ξέρουν καλά για τι μιλάω. 2. Fly Me, με την φανταστική σχεδόν Σαντορινιά θέα. Αλλού τελείως. 3. One Red Dot για να πιάσεις το κλίμα στα σοκάκια της πόλης, δίπλα απο τα τσίγκινα, αντισεισμικά σπιτάκια.

Τι πρέπει να αγοράσω από την Λευκάδα;

Φακές Εγκλουβής, Ροζολί, Σαλάμι Λευκάδας.