Υπάρχουν νησιά που έχουν ορκισμένους φίλους, κι υπάρχει και η Αντίπαρος. Ίσως το πιο ανεπιτήδευτα cool Κυκλαδονήσι. Ξέρω κόσμο που πήγαινε εκεί ως εικοσάχρονο party animal και πλέον παραθερίζει με γυναίκα και παιδιά. Υπάρχει η Αντίπαρος του Τομ Χανκς, η Αντίπαρος του Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και η Αντίπαρος που δεν κοιμάται ποτέ στην La Luna, ίσως την καλύτερη υπαίθρια ντίσκο στον κόσμο.

Μπορώ να γράψω 1000 λέξεις για τον καπετάν Πιπίνο αλλά γιατί να μην αφήσω μια κάτοικο της Αντιπάρου, μια γυναίκα που ζει στο νησί χειμώνα καλοκαίρι να μας δώσει τις πιο χρήσιμες διευθύνσεις για ένα νησί που διαρκώς αλλάζει και καταφέρνει να μείνει αναλλοίωτο.

Μαριλίζα Δημάκου πόσα χρόνια ζεις στην Αντίπαρο, πώς βρέθηκες εκεί και γιατί έγινε ο τόπος σου;

Είμαι στο νησί κάθε χρόνο απο μωρό παιδί για διακοπές. Tα τελευταία 8 χρόνια δραστηροποιούμε επαγγελματικά. Ξεκίνησα το κατάστημα “MARILIZA” και ακολούθησε το «FILDISI” στον κεντρικό πεζόδρομο του νησιού. Χειροποίητα ρούχα και αξεσουάρ σχεδιασμένα από μένα και φυσικά συνεργασίες με νέους δημιουργούς. Για  το total look των διακοπών -από το πρωί ως το βράδυ- και όχι μόνο. Έχει κάτι μαγικό αυτό νησί που σε κρατάει και θες να επιστέφεις.

Πώς είναι οι χειμώνες στο νησί; Και πώς περάσατε την καραντίνα;

Η ζωή με ή χωρίς καραντίνα είναι μια επιστροφή στη φύση. Μεγάλες βόλτες με τον σκύλο μου και υπαίθριες δραστηριότητες. Έτσι κ αλλιώς οι επιλογές για καφέ / φαγητό είναι περιορισμένες από το τέλος Οκτωβρίου. Όποτε απολαμβάνεις τις ομορφιές και μεγάλες βόλτες στην παραλία, μπάνιο στη θάλασσα όσο κρατάει ο καιρός – σχεδόν αρχές Δεκεμβρίου. Όλα είναι πιο ανθρώπινα εδώ και οι διαπροσωπικές σχέσεις καλύτερες . Μια βόλτα και τους συναντάς σχεδόν όλους.

Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος τουρίστα που προτιμά την Αντίπαρο;

Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος τύπος. Είναι ένα μικρό νησί που ερωτεύεσαι την απλότητα και την φυσική ομορφιά συνδυασμένη με ωραίες επιλογές. Μπορεί κάποιος να επιλέξει τον τρόπο ζωής και τον τύπο των διακοπών που του αρέσει. Όλοι αγαπάμε την πρωινή βόλτα στο νησί.

Που μου προτείνεις να πάω να φάω και τι να δοκιμάσω;

Με αντιπαριώτικη αύρα στο ΡΟΜΒΗ για κρέπα και καφε, στο NAUTICA και το ENJOY παραλιακά. Στο YAM για brunch, στο all day ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, στον PAPAGALOS για ομελέτες με φρέσκα αυγά, στο ΒΑΒΕΛ με οικογενειακή πινελιά. Στο Elia για pancakes. Για takeaway στο BLENDER. Στο Vougamvilia Cafe για τα ωραία club sandwich και στο Acaba για cinnamon rolls.

Φυσικά αν θες να γνωρίσεις τις γεύσεις του «θείου» Λεωνίδα θα περάσεις από το SAMANO για το φημισμένο brunch.

Μην φύγεις από την Αντίπαρος αν δεν δοκιμάσεις το χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι. Το αγαπημένο μου πιάτο από την παιδική μου ηλικία και πάντα πετυχημένο στις τοπικές ταβέρνες. Επίσης σαλάτες με τοπική κάππαρη, ξινομυζήθρα και ντόπια τσικουδιά.

Αν θες να παραμείνεις στο χωριό́ το μεσημέρι μπορείς να φας καλά́ τόσο στην οικογενειακή́ ταβέρνα ΑΡΓΩ -τέλειος συνδυασμός με μπάνιο στην μαγευτική παραλία του camping- ,  στο ΜΑΝΟΣ  στον κεντρικό́ πεζόδρομο με τα ωραία πιάτα που ετοιμάζει .

Η επιλογή́ του ΠΑΝΤΕΛΗ-SUNDAY για ψαράκι είναι εξίσου τέλεια καθότι απολαμβάνεις και πολύ́ όμορφη θέα . Στο ΑΥΡΑ στα καταγάλανα τραπέζια για τα ωραιότερα μαμαδίστικα κεφτεδάκια. Ο ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ  στο λιμάνι για κρασάκι από την επιλεκτική κάβα του.

Εκτός χωριού́ είναι υπέροχα στο ΠΕΡΑΜΑΤΑΚΙ στο Σωρό́, στο ΠΕΡΓΙΑΛΗ στη τρίτη ψαραλική με τοπικά προϊόντα και φυσικά́ στον Άγιο Γεώργιο που θα βρεις τον ΖΟΜΠΟ για κουζίνα υψηλών απαιτήσεων. Στο ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ και στον ΠΙΠΙΝΟ με θέα το νησάκι του Δεσποτικού για ψάρι και φυσικά χταποδάκι μπροστά στην θάλασσα.

Για σουβλάκι μετά την παραλία, μια στάση στον παραλιακό δρόμο στο GEORGE GRILL και μέσα στον γραφικό πεζόδρομο στο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ.

Ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες, οι κοσμικές κι εκείνες που θα απομονωθώ;

Για απομόνωση θα ψάξεις τον μικρό Σωρό. Ένας χωματόδρομος θα σε οδηγήσει στα τιρκουάζ νερά του. Ακόμα και σε  περίοδο αιχμής μην παραμελήσεις την παραλία του Άη Γιώργη. Και φυσικά την μαγευτική -παρότι μικρή- παραλία της Φανερωμένης.  Στη δεύτερη Ψαραλυκή θα πας στο FANARI BEACH δια χειρός MARCO ROSSI το μενού και βουτιές στην παραλία.

Μετά το μπάνιο στο ανανεωμένο beach bar TIME MARINE με αιώρες για μεσημεριανή ραστώνη και νέο μενού. Με διάθεση chic et bohème τα αγαπημένα Βeach Ηouse στο Απάντημα και Soros Beach με ωραία cocktail στην ακρογιαλιά.

Ένας επισκέπτης στην Αντίπαρο πρέπει σίγουρα να…;

Να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα στο Σιφνέικο. Μην παραλείψεις τα Sunset Spritz Cocktail στο SUNSET και το SIFNEIKO.

Πόσες φορές έχεις βγει σέλφι με τον Τομ Χάνκς;

Χαχα, καμία!

Που θα πιώ ένα ωραίο ποτάκι και που θα παρτάρω;

Στην Αντίπαρο ένα ποτάκι δεν είναι ποτέ αρκετό. Εδώ ξεκινάμε με ουζάκι και κρασάκι με το φαγητό -για να μας κρατήσει στο ξενύχτι. Το βραδάκι προστίθενται περισσότερες επιλογές αφού́ στην εξίσωση μπαίνει το ιταλικό φημισμένο LOLO’S για pizza romana και το SALE ROSSO με «πειραγμένες» ιταλικές επιλογές .

Στο μοναδικό βραβευμένο KALOKERI με Aegean Cuisune, για Tomahawk steak. Στον κεντρικό́ δρόμο δεν θα φύγεις ποτέ  απογοητευμένος. Το απόγευμα μετά το μπάνιο μπορείς να πάρεις pizza πακέτο απο τον STRATOS. Φυσικά́ οι ελληνικές παραδοσιακές ταβέρνες του ΓΙΩΡΓΗ, της ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑΣ και του PAVLOS που θα φας σαν το σπίτι σου. Στο HOMEMADE PIZZA ο Χρήστος θα σε υποδεχτεί με τις λιχουδιές του.

Πριν την βραδινή σου εξόρμηση στα μπαράκια της πλατείας  θα πας στο LOCO για το πρώτο ποτό με τους ήχους ψαγμένης μουσικής από το Νίκο, χαλάρωμα και χάζεμα στο δρόμο με τα cocktail του Χρήστου στο VINTAGE.

Στο νέο location του LITTLE FROG, μια στάση για Μargarita, στο διαχρονικό SMILE με γνώριμα πρόσωπα και συναντήσεις. Στο παρεϊστικο LIME με ωραίες μουσικές επιλογές. Μια βόλτα στο BOOGALOO για σφηνάκια κ στο αδερφάκι του TABULA RASSA με μουσικές του Βαγγέλη.

Θα περάσεις για μπύρα και χορό φυσικά από τον Θανάση στο DOORS και θα μετά για σφηνάκια με ελληνική μουσική στο RESCUE για να κλείσεις τη βραδιά σου – εκτός αν ακολουθήσεις το ρεύμα προς τα δύο μοναδικά after club – MILOS και LA LUNA μέχρι το ξημέρωμα / covid μέτρων επιτρέποντος.

Αν αντέχεις το πάρτι συνεχίζεται μέχρι το πρωί!