Το Παλαιό Τρίκερι ή αλλιώς Κικύνηθος όπως είναι η αρχαία ονομασία του, είναι μια καταπράσινη κουκίδα γης που ενώνεται με τον Παράδεισο, έχοντας ζήσει την Κόλαση. 400 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, σε μια διαδρομή που μοιάζει και είναι ατέλειωτη, ένα ταξίδι που δοκιμάζει διαρκώς την πίστη σου, για την ολοκλήρωση του. Έχοντας σαν αφετηρία την Αθήνα, προσπερνάς τον Βόλο, αφήνεις πίσω την Άφησσο και το Χόρτο, τη Μηλίνα και τη Μαύρη Πέτρα και οδηγείς σχεδόν ολομόναχος σε ένα παραθαλάσσιο δρόμο, που εύχεσαι να μη σου συμβεί τίποτα, μιας και δεν έχει τίποτα.

Ένα μικρό καΐκι θα σε περάσει απέναντι σε χρόνο λιγότερο του δεκάλεπτου, για να σε αφήσει περιτριγυρισμένο από τα βουνά της Ρούμελης του Πηλίου και τις βουνοκορφές της Εύβοιας. Πρόκειται για ένα μέρος που “πιάνει” περίπου 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον πλανήτη μας, οπότε και δεν θα χρειαστείς πάνω από 3 ώρες για να το περπατήσεις, κάτω από ελαιόδεντρα, δίπλα σε μοσχομυριστούς θάμνους. Δύσκολα θα συναντήσεις παρέες, μιας και το επίπεδο νησί, είναι σχεδόν ακατοίκητο με λιγότερους από 50 μόνιμους κατοίκους και 40 σπίτια.

Στην ψηλότερη κορυφή του, που ανέρχεται στα 129 μέτρα, δεσπόζει το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας που χτίστηκε το 1825-1837 και περιείχε 100 κελιά, στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Σύμφωνα με τον θρύλο, έχει φιλοξενηθεί σε αυτό η Γκρέτα Γκάρμπο με τους φίλους της. Σήμερα, δεν υπάρχουν πια μοναχές παρά μόνο μια γυναίκα που εκτελεί χρέη επιστάτη και ελάχιστα κελιά είναι σε λειτουργία, όμως αρκετά, μιας και οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι και το αντίτιμο το ίδιο.

Η απείραχτη φύση και ο μεγάλος αυτός ψαρότοπος σε ένα τόσο μικρό νησί σαν αυτό, κάνει την εμπειρία του ταξιδιού αξέχαστη. Οι καθόλου αμμουδερές παραλίες του (Πράσινη Άμμος, Αφέτκα, Αγία Σοφία) και το απάνεμο λιμανάκι που δένουν καϊκάκια γεμάτα φούσκες, σαλάχια και άγρια όστρακα. Στον πλωτό αυτόν ελαιώνα που μοιάζει με λιμνοθάλασσα, δεν υπάρχουν super market, μπαρ ή καφέ, παρά μόνο δύο ταβέρνες.

Τον Απρίλιο του 1949, πάνω από 1000 εξόριστες γυναίκες, μεταφέρθηκαν στο Παλαιό Τρίκερι, λόγω της πολιτικής τους δράσης για την απελευθέρωση της χώρας από τα ναζιστικά στρατεύματα. Ακολούθησαν ακόμη 4000 χιλιάδες γυναίκες, με τα παιδιά τους, σακατεμένες από το ξύλο και τις αρρώστιες.

Στο στρατόπεδο Τρικερίου, το “αναμορφωτικό πρόγραμμα”, όμως το ονόμαζαν οι δεσμοφύλακες που ζούσαν στο Μοναστήρι αφήνοντας τις γυναίκες να ζουν σε σκηνές που με το ζόρι χωρούσαν. Το “συσσίτιο θανάτου”, όπως το ονόμαζαν μιας και γινόταν όλο και λιγότερο, με τις περισσότερες να το δίνουν στα παιδιά τους, μιας και δεν είχε προβλεφθεί γι’ αυτά τροφή και νερό.

“Με το που κατεβήκαμε από το καράβι, πήραμε θαλασσινό νερό και χώμα και κάναμε βάσεις για να στήσουμε τις σκηνές μας”, περιγράφει μια εξόριστη σε εκπομπή της ΕΤ3 το 2011. Οι ελιές και τα μανιτάρια, έσωσαν πολλές γυναίκες και τα παιδιά τους, χωρίς φυσικά να γλυτώσουν από δηλητηριάσεις και επιδημία εντερικών.

Η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη, γράφει για τις εξόριστες γυναίκες: Αυτό που τις είχε βοηθήσει μέχρι τότε να αντέξουν ήταν οι συλλογικότητες που είχαν αναπτύξει και επιπλέον στρατηγικές και τακτικές επιβίωσης και αντίστασης κάπως ιδιόμορφες σε σχέση με τις παραδοσιακές ανδρικές πολιτικές πρακτικές. Μια από αυτές ήταν το χρώμα, τα χρώματα. Χωρίς κανείς να τους το υποδείξει, σαν από μια αόρατη συμφωνία, δε φορούσαν μαύρα. Και ήταν πάρα πολλές αυτές που είχαν πένθος, σε σημείο που το στρατόπεδο θα μπορούσε να αποτελείται από ένα μαύρο λεφούσι”.

Μακάρι να φτάσουμε μια μέρα όλοι στο Παλαιό Τρίκερι, να κολυμπήσουμε στα κρυστάλλινα νερά του, να αναπνεύσουμε τον νησιώτικο αέρα του, να γείρουμε με σεβασμό το κεφάλι μας  μπροστά στη μαρμάρινη πλάκα έξω από το Μοναστήρι, που γράφει: “Εδώ σε τούτο το νησί Τρίκερι έζησαν απ’ το 1948-1953, 5.000 γυναίκες πολιτικές εξόριστες”.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Αντιστέκομαι στη λήθη, κι ό,τι πέρασε αναπολώ με την προσήλωση γευσιγνώστη στις αισθήσεις – – ???????????? now playing “Άνθρωποι μονάχοι” – Βίκυ Μοσχολιού #greece #village #greecelover_gr #greekislands #greecestagram #visitgreece #wu_greece #ig_greece #insta_greece #travelgram #instagreece #igers_greece #hellas #ilovegreece #ελλαδα #kings_greece #ellada #athensvoice #canoncreece #sea #window #greece_travel #human #oldman #traditional #old #architecture #architect #man #house

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elin@ Miaouli (@elina_miaou) στις

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#trikeri #volos #magnisia #meine_liebe #shell

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aggelos Tsarouchas (@aggelos_tsarou) στις

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Heute geht’s zurück nach Berlin, doch ich habe das Gefühl, dass wir Griechenland schon bald wieder besuchen werden. ????????

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Roxanna Rokosa (@roxanna_rokosa) στις

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#trip???? #trikeri #agiakuriaki #pilio #see #colors

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @ tonypapakonstantinou στις

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Greece #islands #thesimplelife #food #fish #holidays #vacation #eathealthy #thetrueliving

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GentSpecs (@gentspecs) στις

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

•Starfish… #starfish #trikeri #pelion #magnesia #ig_greece

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ????George Liagkos (@george_liagkos) στις

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

νῆσος Τρίκερι τῇ… #τρίκερι #παλιότρίκερι #μαγνησία #πήλιο #βόλος #trikeri #trikeriisland #Magnesia #Greece #Pelion

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Khristos Lefoussis (@lfs_xr) στις