Σάββατο πρωί, ξεκινάμε παρέα με την COSMOTE, να πάμε στην Σπάρτη για να δούμε από κοντά τι είναι αυτό το Fiber To The Home που είναι πλέον διαθέσιμο σε περισσότερα από 2.500 σπίτια κι επιχειρήσεις της Σπάρτης.

Το ταξίδι με το λεωφορείο είχε διάρκεια 3 ώρες περίπου και μόλις φτάσαμε στην πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας, μας καλωσόρισε στην είσοδο της πόλης, η χαρακτηριστική πινακίδα “This is Sparta”. 

Όλοι μπήκαμε κατευθείαν στο κλίμα ότι κάτι μεγάλο ετοιμάζεται, μόλις είδαμε στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης γιγαντοοθόνες και μία μεγάλη σκηνή για την ανακοίνωση της άφιξης του Fiber To The Home που φέρνει 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι.  

Το μόνο που γνωρίζαμε ως πληροφορία ήταν ότι η COSMOTE διοργανώνει το Fiberathlon. Έναν διαγωνισμό που συνδυάζει – μέσω augmented reality- τον αγώνα δρόμου με το κυνήγι θησαυρού σε φυσικό χώρο, πραγματικό χρόνο, αλλά με …virtual badges. Οι users μέσω της ομώνυμης εφαρμογής, έπρεπε να τρέξουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν πάνω στο δίκτυο Fiber To The Home, με τους δέκα πρώτους να κερδίζουν για έναν ολόκληρο χρόνο από μία σύνδεση FTTH 200Mbps!

Δεν ξέραμε τίποτα άλλο, μέχρι να ξεκινήσει η παρουσίαση. Το μόνο hint που είχαμε ήταν ότι θα πάμε ένα μοναδικό ταξίδι. Έτσι κι έγινε. Με τον Σάκη Τανιμανίδη “ξεναγό” μας, οι κάτοικοι των 5 ομώνυμων πόλεων των Η.Π.Α. «φιλοξενήθηκαν» ζωντανά στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, χάρη σε μία απλή οικιακή σύνδεση FTTH 200Mbps. 

Έτσι, από τη δική μας Σπάρτη, πήγαμε στην Σπάρτη του New Jersey, της Georgia, του Illinois, του Michigan και της North Carolina, και πήραμε μία γεύση από τις άλλες “Σπάρτες” του κόσμου. Φυσικά μιλήσαμε και με τους άλλους Σπαρτιάτες, κι όπως ήταν λογικό φωνάξαμε όλοι μαζί ταυτόχρονα: “THIS IS SPARTA!”.

Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία κι αν δεν ήταν οι απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει το δίκτυο οπτικών ινών COSMOTE Fiber, δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Στο τέλος της βραδιάς, η Τάμτα ανέλαβε να διασκεδάσει τον κόσμο με τα τραγούδια της σε ένα φαντασμαγορικό σόου, δίνοντας έναν μοναδικό τόνο στην όλη βραδιά.

Το FTTH, αλλάζει όλο τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το internet και τις υπηρεσίες του, αφού όλα γίνονται τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνεις καν να περιμένεις, τόσο στις streaming υπηρεσίες και τα video games, όσο και στο upload φωτογραφιών και βίντεο που μπορεί να θέλει κανείς να αποθηκεύσει στο Cloud ή να μοιραστεί στα Social Media.

Μετά από αυτό το «υπερ-ατλαντικό» ταξίδι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η επιστροφή στην Αθήνα με το αυτοκίνητο μου φάνηκε αιώνας. Ίσως, να έφταιγε το jet lag. ;-