Είναι πολύ δύσκολο να πείσεις κάποιον να απαρνηθεί τη θαλπωρή του ξενοδοχείου ή του ενοικιαζόμενου δωματίου και να επιλέξει έστω και μία φορά τον λιτό, φθηνό και φυσιολατρικό δρόμο του camping. Ωστόσο αν αυτός ο κάποιος είναι ακόμα στις σκέψεις και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε 5 και 5 εκατομμύρια αστέρια (όπως λέει και η γνωστή φωτογραφία που κυκλοφορεί τέτοια εποχή στα social media), τότε υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλίτσα.
Το camping φίλε προβοκάτορα, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Στο ελεύθερο και στο οργανωμένο. Το πρώτο θεωρητικά απαγορεύεται και είναι για “μαθημένους”, ενώ το δεύτερο μπορεί να το κάνει ο καθένας αν έχει την απαραίτητη διάθεση. Αυτό το κείμενο έχει σκοπό να σου λύσει βασικές απορίες σχετικά με το οργανωμένο camping αλλά και να καταρρίψει μύθους οι οποίοι μπορεί να έχουν ριζώσει στο κεφάλι κάποιου που δεν έχει κατασκηνώσει ποτέ.
Μιλάμε μόνο για οργανωμένο camping αφού το να επιλέξεις για πρώτη φορά να πας ελεύθερο, ίσως να μην είναι και πολύ καλή ιδέα. Για να μπούμε τελείως στη λογική εκείνου που δεν γνωρίζει, ζητήσαμε τις απορίες της φίλης μας της Κατερίνας που δεν έχει κοιμηθεί ποτέ σε σκηνή (και ούτε πρόκειται, αν καταλάβαμε καλά).
“Πού θα κάνω μπάνιο;”
Αρχίζουμε με τα βασικά. Τα οργανωμένα camping είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι παροχές κάποιων εξ αυτών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και υπερβολικές. Έτσι αν βρεις εγκατάσταση για κατασκήνωση που δεν έχει ντουζιέρες και ζεστό νερό, κοίτα να φύγεις γρήγορα, γιατί ίσως οι ιδιοκτήτες να βλέπουν τα νεφρά σου με άλλο μάτι. Πέρα από την πλάκα, δεν υπάρχει οργανωμένο camping που να μην διαθέτει χώρο για να κάνεις το μπάνιο σου ή τη φυσική σου ανάγκη. Και ναι, τα περισσότερα είναι πεντακάθαρα.
“Μα καλά, θα κοιμάμαι στο έδαφος;”
Αυτός είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους που παίζουν. Δεν θα κοιμάσαι στο έδαφος. Μπορείς να πάρεις υπόστρωμα και να κοιμάσαι πάνω σε αυτό μεσα στον υπνόσακό σου και να κάνεις έναν από τους καλύτερους ύπνους της ζωής σου. Αν και αυτό σου φαίνεται δυσκολάκι τότε υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Μπορείς κάλλιστα με λίγα χρήματα να αγοράσεις φουσκωτό στρώμα και να το βάλεις μέσα στη σκηνή σου για να ξαπλώνεις την κορμάρα σου πάνω σε αυτό. Δεν θα το φουσκώνεις με το στόμα, χαλάρωσε. Μια μικρή τρόμπα θα έχεις μαζί.
“Και που θα φορτίζω το κινητό;”
Αντιστρέφω την ερώτηση και λέω: Γιατί σε νοιάζει; Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μεγάλη ευχαρίστηση είναι να έχεις να κοιτάξεις το κινητό σου για 2 ολόκληρες μέρες. Θα νιώσεις πιο ελεύθερη από ποτέ. Τέλος πάντων, ας δεχτούμε ότι δεν μπορείς ούτε χωρίς κινητό. Εδώ οι επιλογές που έχεις είναι δύο. Ανάλογα με τις εγκαταστάσεις στις οποίες θα μείνεις, κάποιοι έχουν και ρεύμα (που στο χρεώνουν κάτι παραπάνω), οπότε εσύ θα πάρεις απλά ένα πολύπριζο από το σπίτι σου για μην αγχωθείς και θα κάνεις τη δουλίτσα σου. Η εναλλακτική σου (αν θέλεις να τη βγάλεις τσάμπα) είναι να αράξεις στο ταβερνάκι-καφετέρια-ψιλικατζίδικο και να φορτίσεις το εργαλείο σου στις πρίζες που έχουν μπει τα ψυγεία. Όλο και κάποια θα είναι άδεια ρε διάολε. Σε δύσκολες περιπτώσεις, χώσου τουαλέτα, κάπου θα παίζει πρίζα.
“Και αν βρέξει;”
Αν βρέξει θα είναι σκέτη καύλα, τι εννοείς; Αν βρέξει θα κάτσεις να βραχείς και θα το ευχαριστηθείς. Όχι; Λοιπόν, απλά θα το απολαύσεις. Γιατί θα έχεις πάρει από πριν ένα διάφανο νάυλον και θα έχεις τυλίξει τη σκηνή σου για να γλιτώσεις την πλημμύρα. Πριν το κάνεις αυτό και αν το έδαφος σου δίνει τη δυνατότητα, σκάψε ένα μικρό αυλάκι περιμετρικά της σκηνής για να μην γεμίσει νερά από κάτω. Αυτό ίσως είναι το μοναδικό χρήσιμο πράγμα που μάθαμε στον στρατό. Αν δεν έχεις προνοήσει για τίποτα από τα δύο, κοίτα να γεμίσεις γύρω γύρω τη σκηνή από μέσα, με άπλυτα και πετσέτες για να συγκρατήσουν τα νερά και να μην τα αφήσουν να μπουν προς τα μέσα. Ε, αν δεν κάνεις ούτε αυτό, κάτσε και προσευχήσου, τι να σου πούμε άλλο;
“Και θα κοιμάμαι εγώ μέσα στα μυρμήγκια;”
Βασικά, ναι. Και δεν θα πάθεις τίποτα. Γενικά το camping είναι η φάση που σε ενδιαφέρουν όλα λιγότερο. Και τι έγινε που θα κοιμάσαι δίπλα στα αθώα μυρμηγκάκια; Θα φοράς το AUTAN σου το βραδάκι και δεν θα σε πλησιάζουν ούτε κουνούπια, ούτε μυρμήγκια, ούτε άνθρωποι. Ντάξει γι’ αυτό το τελευταίο μπορείς να πάρεις άοσμο σπρέι.
Σίγουρα υπάρχουν άπειρες συμβουλές για κάποιον που πηγαίνει camping πρώτη φορα, και σίγουρα δεν τις γράψαμε όλες. Δώσε μας και τα δικά σου φωτά στα σχόλια για να μοιράσουμε μαζί τη γνώση…