Θέλει πολλά κιλά κάκκαλα για να μπορέσεις να σταθείς απέναντι στα Επτάνησα και τις Κυκλάδες. Κι όχι μόνο να σταθείς, αλλά να τους βγάλεις και τη γλώσσα…

Ε, αυτό κάνουν οι Σποράδες. Οι Βόρειες ή αλλιώς Θεσσαλικές Σποράδες, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς. Ένα σύμπλεγμα νησιών στο οποίο όμως δεσπόζουν οι εξής τέσσερις ομορφιές: Η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Αλόννησος και η Σκύρος. 

Προς τα εκεί λέμε να βολτάρουμε σήμερα νοητά κι οσονούπω κυριολεκτικά…

1. Σκόπελος βαμμένη στα πράσινα

Το σκηνικό όπου παλεύεις με τους υπόλοιπους λουόμενους για να κερδίσεις μια μάχη κάτω από τη φτωχή σκιά σε ένα αλμυρίκι, στην Σκόπελο ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΕΙΣ! Δεν ξέρουμε ποια είναι η σχέση σου με το πράσινο, αλλά αν είσαι φυσιολογικός άνθρωπος που γεμίζει το μάτι του όταν βλέπει την παραδείσια εικόνα ενός πευκόδασους που φτάνει να εφάπτεται με την ακτή της γαλαζοπράσινης θάλασσας, τότε έφυγες όπως είσαι για το νησί. Αμαξάτος, ποδαράτος, σκαφάτος, με τα πιτσιρίκια να κρέμονται από πάνω σου ή με το μαγιό ως περιττό αξεσουάρ, οι παραλίες του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού των Σποράδων είναι βέβαιο πως θα σε κάνουν καλά. Λιγότερο βαβούρικη από την κοσμοπολίτικη Σκιάθο, η κατά 80% καλυμμένη με πράσινο Σκόπελος, γυρίζεται σχετικά εύκολα κι αγαπιέται ακόμη πιο εύκολα. Φτιάξε και μια μικρή λίστα για τον οισοφάγο σου: Μέλι, δαμάσκηνα, ελιές, χορτόπιτα και σκοπελίτικη τυρόπιτα. 

2. Σκιάθος των beat και του Παπαδιαμάντη

Μπορεί να είναι το μικρότερο νησί του συμπλέγματος, ωστόσο έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω του όλη τη δόξα. Τα ντεσιμπέλ του είναι κάπως ανεβασμένα και το πνεύμα του Παπαδιαμάντη, του μοναστηριακού αυτού γίγαντα των γραμμάτων που γεννήθηκε, έζησε και άφησε την τελευταία του πνοή στη Σκιάθο (το σπίτι του λειτουργεί ως μουσείο, να πας), ίσως να τριγυρνά ανήσυχο τις βραδινές ώρες. Όπως και να έχει, το πιο κοντινό στη στεριά νησί των Σποράδων, με την πανέμορφη και εμπνευστική του πόλη, έχει και τις καβάτζες του για εκείνους που δεν ψήνονται να περάσουν τη μέρα τους στις Κουκουναριές, την Μπανάνα και τη Μεγάλη Άμμο, επιλέγοντας πιο χαλαρές φάσεις στις παραλίες που βρίσκονται στα δυτικά του νησιού. 

3. Αλόννησος για τους μοναχικούς και τις Monachus

Πολλοί επιλέγουν το απομακρυσμένο και φουλ ερωτεύσιμο αυτό νησί των Σποράδων για να κάνουν το ταξιδιωτικό τους break κατά την επίσκεψή τους σε Σκιάθο και Σκόπελο. Λογικό αν σκεφτείς πως η μετάβαση σε αυτό είναι εύκολη καθώς συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα δύο μεγαλύτερα αδελφάκια του. Μεγάλο της ατού, πέρα από τις “να τις πιεις στο ποτήρι” παραλίες της, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Σποράδων, που λειτουργεί στο βόρειο άκρο του νησιού και στο οποίο μπορείς να καταφύγεις αν νιώσεις πως η παρέα μιας Μonachus-monachus είναι αυτό που σου λείπει. Νταξ, δυσκολάκι να την πετύχεις, αλλά η βόλτα με το καραβάκι (σε περνάει από μικρότερες νησίδες αλλά και από μη προσβάσιμες παραλίες του νησιού) θα σε βοηθήσει να ξεχάσεις την ατυχία σου. Και πού ξέρεις, μπορεί να σε παρηγορήσει κανά δελφίνι!

4. Σκύρος κάμπινγκ;

Δεν σας χάλασε που το λιγότερο φημισμένο μέλος των Σποράδων είναι και το μεγαλύτερο σε έκταση; Λένε πως το νησί αυτό που στέκει ανατολικά της Εύβοιας είναι ιδανικό για τους λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ, ωστόσο εμείς κάτι τέτοιους τύπους που συμπεριφέρονται με σεβασμό απέναντι στη φύση και στήνουν τις σκηνές τους σε παραλίες περνώντας τις διακοπές του στον πιο γαμηστερό βαθμό, τους καταδικάζουμε. Στο ορεινό νησί που δεσπόζει στο κέντρο του Αιγαίου, θα συναντήσεις πανέμορφα μέρη όπως ο Γιαλός, το Αχήλι, τα Βράχια και θα δροσίσεις την κορμάρα σου σε παραλιάρες όπως η Νύφη, οι Τρεις Μπούκες, το Φανάρι και το Διαπόρι.