Όταν το 2015 ο Ισραηλινός κινηματογραφιστής Lior Sperandeo επισκέφθηκε το Νεπάλ την επαύριο μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής προκειμένου να λάβει πλάνα από τη δράση μιας ομάδας διάσωσης, δεν είχε υπολογίσει το εξής: την επιρροή που θα του ασκούσαν οι ντόπιοι.

Στα πρόσωπα των κατοίκων του Κατμαντού, οι οποίοι μανιωδώς και με υπομονή επιχειρούσαν να ξαναχτίσουν από την αρχή την κατεστραμμένη από το σεισμό πόλη τους, είδε τη θέληση για ζωή να υπερνικά οποιαδήποτε άλλη δυσκολία. Περνώντας ολοένα και μεγαλύτερο χρόνο μαζί τους, συνειδητοποίησε ότι πολύ περισσότερο είχε να κάνει με ήρωες παρά με θύματα της καθημερινότητας.

Κι ως ελάχιστο φόρο τιμής για τη δύναμη που άντλησε, δημιούργησε αυτό:

https://vimeo.com/131303413?embedded=true


Κάπως έτσι, φέρνοντας δηλαδή τα πρόσωπα των ντόπιων σε πρώτο πλάνο και σε ρόλο πρωταγωνιστικό, ο Lior άρχισε να περιεργάζεται την ιδέα ότι με την κάμερα ανά χείρας μπορεί να συνθέσει ένα παγκόσμιο ψηφιακό ψηφιδωτό, το λεγόμενο πρότζεκτ “People OF“. Σε διαφορετικές κάθε φορά χώρες, με διαφορετικούς γηγενείς στο επίκεντρο, με την ίδια όμως στοχοθεσία: να αναδειχθούν οι πραγματικοί ήρωες του παγκόσμιου χωριού. 

Σειρά στο εγχείρημά του είχε η Σενεγάλη, όπου οι ντόπιοι τον αντιμετώπισαν αρχικά με καχυποψία. Ο μεταφραστής του είχε την απάντηση και τον ενημέρωσε πως οι περισσότεροι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές που επισκέπτονται αυτά τα μέρη, θέλουν να  βγάλουν μπροστά μια μίζερη πραγματικότητα της οποία ωστόσο οι ίδιοι δεν θέλουν να αποτελούν μέρος. Τότε ήταν που και ο ίδιος συνειδητοποίησε ότι οι πτυχές από την καθημερινότητά τους και όχι από τα προβλήματά τους, θα ήταν εκείνη που θα “έλυνε” τη δυστροπία των κατοίκων.

Όπως θα δεις και στο βίντεο που ακολουθεί, κατάφερε να πάρει από αυτούς την ουσία που και οι ίδιοι θα ήθελαν να αναδείξουν…

https://vimeo.com/131302295?embedded=true
 
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και κατά την επίσκεψή του στη Μουμπάι. Στην πολυπληθή ινδική πόλη, κατάφερε να δημιουργήσει ένα βίντεο-πορτρέτο του οποίου οι εικόνες είναι αν μη τι άλλος πρωτόγνωρες, καθώς μεταφέρουν άμεσα την ενέργεια που κρύβει μέσα του ο ντόπιος πληθυσμός. 
 
https://vimeo.com/140517454?embedded=true
 
Και ύστερα ήρθε η σειρά της Μυτιλήνης την οποία επισκέφθηκε ο Lior για να αποτυπώσει από κοντά τη σύγχρονη Οδύσσεια των προσφυγικών ροών. Ίσως το πλέον συγκλονιστικό από τα βίντεο που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα ο συγκεκριμένος κινηματογραφιστής. Δεν ξέρουμε αν έχει να κάνει η εγγύτητά μας με το ζήτημα ή με τους πρωταγωνιστές του. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι μέσα σε 120 δευτερόλεπτα αποτυπώνονται με τρόπο ξεκάθαρο ο φόβος, η αγωνία. η προσπάθεια, η αμφιβολία, η θέληση για ζωή όλων εκείνων που -όχι η μοίρα, αλλά- ο ανθρώπινος παραλογισμός τους έφερε στο σημείο να ματώνουν για κάθε κερδισμένη τους ανάσα. Για κάθε τους αύριο που ανατέλλει…
 
https://vimeo.com/144857118?embedded=true


Ίσως πολλοί να συνδυάσετε την τεχνοτροπία του Lior με την αντίστοιχη ενός άλλου περιπλανητή των ηπείρων, του Σεμπαστιάο Σαλγκάδο. Του Βραζιλιάνου φωτογράφου που γύρισε όλο τον κόσμο για να αναδείξει τόσο τη δυστυχία των εργατών και των δευτεραγωνιστών της γης, όσο και την ίδια την ομορφιά που μπορεί να σε κληροδοτήσει η ίδια η ζωή και η φύση. Αν δεν έχετε ρίξει ήδη μια ματιά στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Το Αλάτι της Γης” που περιγράφει το βίο και την πολιτεία του Σαλγκάδο, μη χάσετε την ευκαιρία να το κάνετε