1. Έχεις καθυστέρηση;
Και ποια είναι, μωρέ, η αεροπορική σου εταιρεία που θα την περιμένεις να σου πει εκείνη το πότε υπάρχει καθυστέρηση στην πτήση σου; Δεν έχεις ανάγκη κανένα. Μπορείς πολύ απλά να έχεις ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό σου ή ένα e-mail από την FlightStats (δωρεάν σε Android και iOS) που θα σε ενημερώνει για το “τι” και το “πότε” (αλλά όχι και για το “γιατί”).
2. Πάρε θέση!
Αν την τελευταία φορά που πέταξες δίπλα σου καθόταν ένας τύπος που μιλάει λίγο περισσότερο από την Ζωή (τι εννοείς “ποια Ζωή;”) και σου έχει μείνει φοβία, σου έχουμε βρει λύση. Η ιστοσελίδα Expert Flyer, σε ειδοποιεί όταν η θέση που έχεις επιλέξει είναι διαθέσιμη, ενώ την ίδια δουλειά κάνει πάνω-κάτω και το SeatGuru. Οκ, δεν υπάρχει επιλογή “θέλω να αποφύγω τους σπασοπούληδες”, αλλά μην τα θες κι όλα δικά σου.
3. Μέτρα την!
Έχεις νιώσει κι εσύ τον ιδρώτα να στάζει στο μέτωπό σου όταν εκεί, λίγο πριν από το τσεκ ιν, αναρωτιέσαι αν το βαλιτσάκι που θα πάρεις free μαζί σου στην καμπίνα είναι 22” x 14″ x 9”; Αν έβγαζες μια μεζούρα σπίτι και ξόδευες 30 δευτερόλεπτα για να την μετρήσεις, δεν θα ίδρωνες. Το νου σου, λοιπόν. Προετοιμάσου για να μη βρεθείς να πληρώνεις τελευταία στιγμή κερατιάτικα.
4. Τα υγρά σου, σου ανήκουν!
Από την ημέρα που μας κράτησαν στο έλεγχο την αγαπημένη μας κολόνια, ορκιστήκαμε να δώσουμε αγώνα για όλους εκείνους που πάνε ανυποψίαστοι και βρίσκονται να τους τσακώνουν οτισήποτε υγρό κουβαλούν μαζί τους με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 100ml. To 3floz.com σου προσφέρει ένα κατάλογο με περισσότερες από 60 μάρκες που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια στις ΗΠΑ (τα ίδια βέβαια ισχύουν και για εμάς). Ποτέ ξανά, άδικα φυλακισμένη κολόνια!
5. Να είσαι σε φόρμα!
Ντύσου σαν επιβάτης κι όχι σαν να ετοιμάζεσαι για πασαρέλα στη Βουκουρεστίου. Τη φορμούλα στο αεροπλάνο (και στο αεροδρόμιο εξαιτίας της 3ωρης καθυστέρησης) δεν τη μετάνιωσε ποτέ και κανείς. Δεν ισχύουν τα ίδια για το χαμηλοκάβαλο και στενό τζιν, βεβαίως-βεβαίως… Κι ένα ζακετάκι-πουλοβεράκι για τη ψύχρα μέσα στο αεροπλάνο μη ξεχάσεις.
6. Καμία Νικολούλη!
Ένα 10χρονο πιτσιρίκι που τρέχει πέρα-δώθε ψάχνοντας, στο λαβύρινθο του λούνα παρκ, είναι μια όμορφη εικόνα. Ένας ενήλικας που κοιτάζει με βλέμμα τρομαγμένο εδώ κι εκεί ψάχνοντας να βρει την καταραμένη πύλη 20 λεπτά πριν φύγει το αεροπλάνο, είναι μια αστεία εικόνα. Φρόντισε να μην μπεις ποτέ σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, κατεβάζοντας την εφαρμογή GareGuru, η οποία μπορεί να σε καθοδηγήσει σε περίπου 200 τερματικούς (terminals) ανά τον κόσμο.
7. Πάντα συνδεδεμένος
Άνθρωποι είμαστε, μπορεί να σου τύχει να ταξιδεύεις την ημέρα που παίζει η ομάδα σου με τον μισητό αντίπαλο (μη σου τύχει…). Χωλοσκάς και ξεφυσάς στην αίθουσα αναμονής που δεν έχεις καλό σήμα (ή επιπλέον Megabytes) για να μάθεις τα νέα του αγώνα. Δεν θα βρισκόσουν σε αυτή τη θέση αν είχες λογαριασμό στο Boingo (4 ευρώ/μήνα), το οποίο σε κρατάει online σε περισσότερα από 50 αεροδρόμια παγκοσμίως.
8. Χλιδή στην αναμονή
Η μία λύση για να ξοδέψεις το χρόνο σου κατά την πολύωρη αναμονή (είτε λόγω καθυστέρησης, είτε λόγω ανταπόκρισης) είναι να κάτσεις σε κάποιο από τα καθίσματα του αεροδρομίου και να απλώσεις τα πόδια σου πάνω στη βαλίτσα τρώγοντας το σάντουιτς που ετοίμασες από το σπίτι (δεν είναι κακό, το έχουμε κάνει κι εμείς). Υπάρχει, όμως, κι εναλλακτική: Στα περισσότερα αεροδρόμια, με 20-45 ευρώ μπορείς να πάρεις ένα all day πάσο για τα επιμέρους lounges που υπάρχουν. Με τα Wi-Fi σου, τις φαγητάρες και τις ποτάρες σου. Για εκείνους που έχουν “λιώσει” στα αεροδρόμια, υπάρχει και το Priority Pass (88 ευρώ το χρόνο), το οποίο προσφέρει τη χλιδάτη προοπτική σε 700 σαλόνια αεροδρομίων παγκοσμίως.