Ήταν πριν 4 χρόνια, όταν ξεκινήσαμε από Νάξο με φουσκωτό και καλό καιρό με προορισμό την Ίο, το αμφιλεγόμενο νησί με τα πολλά πρόσωπα. Είχαμε ακούσει τα καλύτερα για τις παραλίες του νησιού και το καλό φαΐ, από το φίλο μας το Σωτήρη (που παντρεύτηκε στο νησί πριν κάποια χρόνια και από τότε θα τον βρεις εκεί σχεδόν μόνιμα), αλλά και τα χειρότερα για τους Άγγλους, Αυστριακούς και Σουηδούς τουρίστες που κυκλοφορούν τα βράδια μεθυσμένοι στα σοκάκια της Χώρας.

Φτάσαμε στην Ίο, γύρω στο ηλιοβασίλεμα, με κόντρα καιρό, ταλαιπωρημένοι και βρίζοντας σε όλη τη διαδρομή για τη φαεινή μας ιδέα να πάμε στην Νιό! Με την είσοδό μας, όμως, στο λιμάνι η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν ΜΑΓΙΚΗ! Το λιμάνι, ο Γιαλός, ήσυχος, απάνεμος, με ένα από τα πιο γραφικά εκκλησάκια στην είσοδό του (την Αγία Ειρήνη) και μία τεράστια, ιδανική για οικογένειες, παραλία με λευκή άμμο, μας συνεπήρε.


Αυτό ήταν: ΕΡΩTAΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ! Η σχέση μας με το νησί είχε ξεκινήσει, όπως ξεκινούν όλοι οι έρωτες, αναπάντεχα, με μία ματιά, εκεί που δεν το περιμένεις. Από τότε, ξαναπήγαμε πέρυσι -οικογενειακά αυτή τη φορά- θα ξαναπάμε και φέτος και μάλλον για πολλά καλοκαίρια. Το νησί, έγινε το «Νησί μας»

Και επειδή γίναμε κι εμείς εραστές του, σας αποκαλύπτω όλες τις «ερωτικές του ζώνες» για να ζήσετε από το πρωί μέχρι το βράδυ το δικό σας έρωτα στην Νιό: το πιθανώς επόμενο «νησί» σας, είτε είστε ελεύθεροι, είτε με παιδιά!

Ξεκινάτε το πρωί, κάνοντας βόλτα στο λιμάνι στα καΐκια των Καλύμνιων για φρέσκο ψάρι. Μπορείτε, βέβαια να πιείτε και το πρώτο ουζάκι της ημέρας στο Πευκάκι, περιμένοντας τους φίλους που έρχονται με το πλοίο ή ακόμα και να πάρετε το πρωινό σας στη Χώρα, στο Crazy Cake Ηole με την υπέροχη Τζοάννα.

Συνεχίζουμε με βουτιές σε όποια παραλία τραβάει η καρδιά σας, ανάλογα με το τι θέλετε: Όλες τους έχουν κρυστάλλινα νερά και είναι ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ! Κάλαμος, Αυλάκι του Παπά για τους μοναχικούς, Πικρί Νερό, με φουσκωτό ή καραβάκι από το λιμάνι, Μαγγανάρι με τα κρυστάλλινα νερά για ξαπλώστρα, Μυλοπότας οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, θαλάσσια σπορ και beach bars και Γιαλός στο λιμάνι με λευκή άμμο ιδανική για οικογένειες.

Συνεχίζουμε την ατελείωτη λίστα του έρωτα: Αγία Θεοδότη, απέραντη παραλία, ιδανική για να απολαύσετε τα κύματα όταν έχει βοριά, Κολιτσάνι, μικρή παραλία για γυμνισμό (!), Κουμπάρα με το ουζερί (ειδικά στο ηλιοβασίλεμα) ή λίγο πιο πάνω στον Πολύδωρα με τα μαγειρευτά και το πινγκ πονγκ για μικρούς και μεγάλους, Ψάθη με την Αλωνίσταινα, όπου μπορείτε να πάτε με τα πόδια από το λιμάνι περπατώντας το μονοπάτι της Αγίας Ειρήνης, στο Βαλμά με την ταβέρνα της κυρίας Ειρήνης!

Την ώρα που ο ήλιος δύει, με άλλα λόγια την ωραιότερη ώρα της ημέρας σε όλα τα νησιά μας, ιδανικός προορισμός είναι το Pathos Βar στην Κουμπάρα, με θέα μόνο τη θάλασσα μέσα από την infinity πισίνα ή από τα αιωρούμενα κρεβάτια. Το Ιos Club στη Xώρα, χτισμένο πάνω στα βράχια, με πολύ καλή μουσική, τα πιο ωραία cocktails & finger foods. Και τέλος, για τους πιο κοσμικούς, aperitif πριν το δείπνο στο Liostasi και με παρέα ή παιδιά στο Unique, στον Κουλιδά με θέα τον Κάμπο και όλη την Ίο. Πολύ καλή επιλογή είναι και το Κάρμα στο Μυλοπότα, με τις απίθανες του αιώρες!

Για φαγητό, πήγαμε και τρελαθήκαμε με τις μακαρονάδες και το ριζότο στο Agosto, στη Χώρα, για μεζέδες στο Κατώι (θα πάμε και φέτος!) και στους Μύλους σαν σε ελληνική ταινία με πολύ καλά μαγειρευτά σε πύλινα. Για gourmet κουζίνα, στο Grandma’s στο Λιοστάσι ή στην Agalia Hotel με θέα στο λιμάνι και την Αγία Ειρήνη -μοναδικό στην ανατολή Πανσέληνου που βγαίνει πάνω από τη Χώρα! 

Και σας αφήσαμε το καλύτερο tip για το τέλος: Πάρτε τηλέφωνο από την παραλία για να κλείσετε φρέσκο ψάρι ημέρας στο Δράκο και να το φάτε σούρουπο δίπλα στο νερό! Εναλλακτικά, δοκιμάστε κατσικάκι και κοντοσούβλι στο Βιλαέτι, ουζάκι στο Αίνιγμα στο λιμάνι, θαλασσινά με συνοδεία ρεμπέτικων στη Νιώτισσα επίσης στο λιμάνι.

Για ποτό, αξίζει μια βόλτα στο μπαράκι Βάλσαμο στη Χώρα, ρακόμελο με ρεμπέτικα στην κάτω πλατεία, στο μπαρ της πισίνας του Los Palace στο Μυλοπότα, Yialou beach bar, στην παραλία του λιμανιού πάνω στην άμμο ή απλά χαθείτε στα αμέτρητα μπαράκια μέχρι το πρωί! Για τους πιο τολμηρούς, περπάτημα στην ανατολή του ηλίου από Χώρα – Αγία Θεοδότη από το παλιό μονοπάτι του Κάμπου (περίπου 3.5 ώρες). Tελείωμα με ελληνικό καφέ στοn Κούκο στην Αγία Θεοδότη και πρωινή βουτιά στην έρημη παραλία. Επιστροφή με το λεωφορείο των 13.00…

Μην ξεχάσετε, όσοι είστε fan του shopping, να κάνετε τα ψώνια σας στα στενά της Χώρας: Aναζητήστε τη Στέλλα και τη Ράνια. Για δωράκια-κοσμήματα σας περιμένει ο Χιου στην κάτω πλατεία.

 
Φεύγοντας από το νησί, περάστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ από το Μοσέντα στο Λιμάνι, να πάρετε μαζί σας παραδοσιακά τυριά: σκοτύρι (πικάντικη γεύση και άρωμα από θρούμπι) και ξινό (κρεμώδες άσπρο τυρί). Αγοράστε εξαιρετική φάβα, κάπαρη μέλι, μαρμελάδες, μυζηθρόπιτες μάτσι (χειροποίητες χυλοπίτες) και μερμιτζέλι (χειροποίητο κριθαράκι).

Η λίστα δεν τελειώνει με τις ομορφιές και τις εναλλακτικές που σου προσφέρει η Νιός…

Έτσι συμβαίνει με όλα αυτά με τα οποία ερωτεύεσαι και μετά πια αγαπάς…