Ο Ιούλιος μας αποχαιρετά σε λίγες μέρες και πολλοί από εμάς βάζουμε την ψυχολογία σε mode διακοπών. Διακοπές όμως σημαίνουν και έξοδα, πόσο μάλλον σε εποχές σαν αυτές που δεν τις λες ακριβώς και οικονομικά ευχάριστες. Ο καλύτερος τρόπος για εξοικονόμηση χρημάτων στις διακοπές, χωρίς ωστόσο να στερηθείς σημαντικές παροχές, είναι το camping. Πολλοί το ξεκίνησαν για οικονομικούς λόγους και το συνέχισαν φανατικά, ακόμα κι αν το οικονομικό δεν ήταν πια πρόβλημα.
Το κάμπινγκ που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίζεται σε ελεύθερο και οργανωμένο. Το πρώτο είναι αυτό που λέει ακριβώς. Παίρνεις τη σκηνή σου, τη στήνεις κάπου και ζεις εκεί. Το δεύτερο ορίζεται ως κάτι πιο σύνθετο. Στήνεις σκηνή σε έναν καθορισμένο χώρο, απολαμβάνεις συγκεκριμένες παροχές και πληρώνεις το αντίστοιχο αντίτιμο, το οποίο είναι κατά πολύ μικρότερο από οποιοδήποτε δωμάτιο θα μπορούσες να είχες κλείσει.
Το κάμπινγκ έχει τη δική του κουλτούρα. Διακατέχεται από γραπτούς και άγραφους κανόνες που επιβάλλονται για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας των κατασκηνωτών που οφείλουν να κάνουν τη συνύπαρξη ευκολότερη για όλους. Εμείς, με τη συνδρομή της φίλης μας Ασπασίας Γερμακοπούλου, θα σας παρουσιάσουμε τους γραπτούς και θα αφήσουμε τους άγραφους στη φαντασία σας.
1. Δεν σπέρνουμε ούτε φυτεύουμε τα κωλόχαρτα μας όπου λάχει, παίρνουμε μια σακούλα μαζί κάθε φορά που πάμε για το “Number Two” και τα μαζεύουμε εκεί.
2. Δεν κόβουμε δέντρα για να φτιάξουμε την καβάτζα μας και προσέχουμε πολύ αν ανάψουμε φωτιά για ρομάντζο ή απλά για να ψήσουμε. Ειδικά το καλοκαιράκι δεν είναι να παίζουμε με αυτά.
3. Εννοείται πως τα σκουπίδια και τις γόπες των τσιγάρων τις μαζεύουμε και τις πετάμε στον κάδο, ας μην κάνουμε τις παραλίες ένα γιγάντιο τασάκι.
4. Δεν χρησιμοποιούμε χημικά σαμπουάν μέσα στη θάλασσα, πράσινο σαπούνι οκ.
5. Σεβόμαστε τους άλλους κατασκηνωτές και δεν κάνουμε φασαρία τις ώρες κοινής ησυχίας. Αν θέλουμε να κάνουμε rave party στην παραλία ή να μεταφέρουμε τα μπουζούκια στην άμμο μια φορά δικαιολογείται αλλά κάθε βράδυ θεωρείται (και είναι) γαϊδουριά.
6. Αν έχω σκύλο καλό είναι να παρατηρώ πού τα κάνει και είτε να τα θάβω είτε να τα μαζεύω.
7. Στην περίπτωση που έχει χώρο η παραλία δεν στήνω κολλητά στον άλλο, επιλεγώ τη διακριτικότητα.
8. Οταν τελειώσουν οι διακοπές μου (κλάμα γοερό) μαζεύω και ξεστήνω ό,τι έχω φτιάξει, αφήνω το μέρος όπως το βρήκα.
9. Δεν είναι ανάγκη να παρκάρουμε το αυτοκίνητο δίπλα από τη σκηνή μας. Ακόμα κι αν για κάποιο λόγο το θέλουμε, δε φταίει σε τίποτα ο διπλανός μας να ξυπνάει και να βλέπει την εξάτμισή μας.
10. Προσέχω να μην αφήνω εκτεθειμένο φαγητό. Τα ζωύφια θα μαζευτούν σε χρόνο ρεκόρ και εκτός του ότι θα μείνουμε χωρίς φαγητό, θα πρέπει μετά να κάνουμε απεντόμωση, κι αν το θέλαμε αυτό, δε θα πηγαίναμε διακοπές.