Πριν ξεκινήσω, να ξεκαθαρίσω.
Αυτό το άρθρο δε γράφεται για να κατακρίνει, να επιπλήξει ή να μοιράσει ευθύνες. Αυτό το άρθρο δεν γράφεται ως εξήγηση του “πρότερου βίου” μας. Αυτό το άρθρο δε γράφεται για το παρελθόν που φανήκαμε αντάξιοι, ούτε για το σήμερα που φαινόμαστε ελλιπείς.
Όλα ξεκίνησαν από το τελευταίο, επίσημο δείγμα γραφής μας. Ένα βίντεο που, δυστυχώς, θυμόμαστε όλοι:
Ένα video για το οποίο θα κρατηθώ και δε θα μιλήσω. Ούτε για αυτό, ούτε για κανένα άλλο. Έτσι κι αλλιώς, με πρόλαβαν άλλοι. Πολλοί.
Εδώ θα δούμε παραδείγματα άλλων χωρών. Χωρών που ζηλεύουν την Ελλάδα όχι μόνο για την ομορφιά, την ιστορία και τον πολιτισμό της αλλά και για το χρήμα(!) που ξοδεύει στη προβολή της. Λαών που, όταν δεν μπορούν, βοηθούν αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν για να προβάλλουν τη πατρίδα τους.
Δείτε και προβληματιστείτε:
Ισλανδία
2008. Η χώρα των 300.000 κατοίκων κηρύσσει πτώχευση. Κανείς δεν ασχολείται μαζί τους, μια ξεχασμένη κουκίδα στο χάρτη. Εμείς τους μάθαμε από δημοσιογράφους και πολιτικούς που γρήγορα έτρεξαν να μας σερβίρουν το “παράδειγμα προς αποφυγή” ή τη “μη συγκρίσιμη κατάσταση”.
Σήμερα βοηθούν τους δημιουργούς που θέλουν να προσφέρουν.
Ο σκηνοθέτης γράφει στη περιγραφή του παρακάτω video: “I’ve been shooting this video around Ιceland the last few months, it’s such an amazing country that everyone should witness with their own eyes.”. Κλισέ θα πει, ο Έλληνας…
Όσοι αρέσκονται στο lifestyle, εδώ. Είπαμε, αγγίζουμε όλα τα κοινά:
Βιετνάμ
Εδώ δε χρειάζεται να πούμε πάρα πολλά. Ούτε για την οικονομική κατάσταση, ούτε για την ανέχεια που βιώνουν οι άνθρωποι. Όσοι έχετε καταφέρει να ταξιδέψετε εκεί θα το έχετε βιώσει. Όσοι δεν, θα πρέπει να τολμήσετε για αυτή τη ραγδαία αλλαγή στο κοινωνικοικονομικό επιπεδο σας.
Εδώ, λοιπόν, έχουμε αυτό το εκπληκτικό παράδειγμα ενός πιτσιρικά που γύρισε όλη τη χώρα και τον απόλαυσαν 963.000 άνθρωποι:
Βουδαπέστη
Μπήκαν στο ΔΝΤ (χρεοκόπησαν) πριν από εμάς και από τότε προσπαθούν να ορθοποδήσουν πάνω στον τουρισμό τους. Παραμένουν κοντά σε ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στη βιομηχανία του τουρισμού και ασφαλώς τα αποτελέσματα τους δικαιώνουν:
Ριο, Βραζιλία
Λίγο διαφορετικό το συγκεκριμένο παράδειγμα, μιας και μιλάμε για πλούσιο κράτος με παμφτωχό λαό. Απολαύστε, ωστόσο, το πως κατάφεραν να αποτυπώσουν τη ζωή στο λαμπερό και φημισμένο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Νορβηγία
Οκει, δεν είναι χρεοκοπημένοι και έχουν περισσότερα από εμάς. Σίγουρα όχι σε τοπία, ιστορία, πολιτισμό και ΤΟΥΡΙΣΜΟ. Παρόλα αυτά με την υποστήριξη μιας εταιρείας κινηματογράφισης και 5 μηνών σκληρής δουλειάς και ταξιδιών, ετοίμασαν ένα project που δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο. Σημειώνουμε πως το κράτος δεν είχε καμία συνεισφορά στο video που είδαν 1.5 εκατομμύριο άνθρωποι:
Πορτογαλία
Κλείνουμε με τους φτωχούς και ταλαιπωρημένους Πορτογάλους. Ναι, αυτούς που φέρνουμε και φέρνουν κάθε μέρα ως την άμεση συσχέτιση των Ελλήνων και της οικονομίας, ως μελανό παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή οικονομία, ως τους τριτοκοσμικούς της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Έτσι τα έφερε η ιστορία. Ο λαός που “ανακάλυψε” ολόκληρη την Ευρώπη έμεινε απαρηγόρητος με τον λαό που “ανακάλυψε” ολόκληρη την Αμερική.
Ας αφήσουμε, όμως, τις απόψεις μας στην άκρη και ας απολαύσουμε αυτό που είδαν 400.000 χρήστες:
Μια αντίστοιχη αναζήτηση στο Google, στο Vimeo ή το YouTube, έφερε δυστυχώς πολύ φτωχά αποτελέσματα για μας. Με εξαίρεση τη δουλειά που έκανε για τα Μετέωρα ένας Γιαπωνέζος, τα παραδείγματα είναι λίγα και σαφώς φτωχά.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Γιατί δεν υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που θέλουν να μας βοηθήσουν;
Γιατί ενώ έχουμε τόσους ταλαντούχους δημιουργούς δεν μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα;
Τελικά ας μας πει κάποιος πόσα λεφτά χρειαζόμαστε για να καταφέρουμε αυτό που κάνουν με επιτυχία φτωχότερες από εμάς χώρες.