Κάποιοι τα αποκαλούν και «Όσκαρ της βίας» με βάσιμη την ένσταση για το αν μπορείς να συνδέσεις κάτι γκλάμουρ και όμορφο με κάτι τόσο σκοτεινό όσο η λίστα με τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου. Ουσία είναι πως για ακόμη μια χρονιά κυκλοφόρησε το top 10 των «worst of», δηλαδή η ετήσια έκθεση του Συμβουλίου των Κατοίκων για τη Δημόσια Ασφάλεια (Citizens Council for Public Security). Για πολλοστή φορά, το Μεξικό αποδεικνύεται το μέρος που δεν θες να είσαι – πόσο κρίμα για μία κατά τα άλλα πολύ όμορφη χώρα.

Και οι 6 πρώτες πόλεις της λίστας είναι από τη χώρα της κεντρικής Αμερικής! Η Σελάγια είναι το «ό,τι χειρότερο» με τον σοκαριστικό αριθμό των 110 ανθρωποκτονιών ανά 100.000 κατοίκους. Υψηλότατα ποσοστά δολοφονιών καταγράφονται και σε Τιχουάνα, Χουάρες, Σιουδάδ Ομπρεγόν, Ιραπουάτο και Ενσενάδα, που ακολουθούν κατά σειρά.

Τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά ανθρωποκτονιών στη συγκεκριμένη χώρα οφείλονται κατά κύριο λόγο στο οργανωμένο έγκλημα, στα καρτέλ ναρκωτικών και στον πόλεμο μεταξύ των συμμοριών. Προσθέστε στο «μενού» του παραλογισμού την πολιτική αστάθεια, τη φτώχεια, τη διαφθορά της εξουσίας και την ατιμωρησία και φτιάχνεται ένα, από πολλές απόψεις, εκρηκτικό κοκτέιλ.

Οι πιο επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο εκτός του Μεξικού

Εκτός Μεξικό, στην 10άδα με τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου βρίσκουμε το Σεντ Λιούις στο Μιζούρι των ΗΠΑ (7η), τη Φέιρα ντε Σαντάνα της Βραζιλίας (9η) και το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής (10η). Καλά τα μετρήσατε, μας λείπει το Νο8. Από το Μεξικό, κι αυτό: Ουρουαπάν.   

Απαραίτητη σημείωση πως στην κατάρτιση της λίστας δεν λαμβάνονται υπόψη τα μέρη που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες ή για τα οποία δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Αν και οι πόλεις που μπήκαν στη λίστα έναν μόνιμο «πόλεμο» ζουν και αυτές, απλώς δεν έχει κηρυχθεί επίσημα και είναι άλλου τύπου…

Είναι, επίσης, προβληματικό πως σε πολλά (επικίνδυνα και βίαια) μέρη του κόσμου υπάρχει υποκαταγραφή των πραγματικών ποσοστών και ότι τα δεδομένα δεν είναι παντού πλήρη. Για παράδειγμα, στη Βενεζουέλα, η κυβέρνηση δεν δίνει πλέον στη δημοσιότητα τα επίσημα ποσοστά των ανθρωποκτονιών. Γι’ αυτό και δεν βρίσκουμε ίχνος του Καράκας, που κάποτε ήταν το Νο1 αυτής της λίστας, η πιο ανεπιθύμητη πρωτιά για μια πόλη…