Την ώρα που στις ΗΠΑ επικρατεί μεγάλος αναβρασμός, με τους φοιτητές να διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης και του τερματισμού του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας που μαίνεται εδώ και 7 μήνες, οι διοργανωτές της Eurovision αποφάσισαν πως δεν θα επιτρέψουν να σηκωθεί καμία σημαία της Παλαιστίνης και φιλοπαλαιστινιακά σύμβολα. Όπως έγινε γνωστό, όσοι παρευρεθούν στον μουσικό διαγωνισμό που ξεκινά την Τρίτη 7 Μαΐου και θα διεξαχθεί στο Μάλμε της Σουηδίας, θα επιτρέπεται να σηκώσουν στην Malmo Arena σημαίες μόνο από τις 37 χώρες που συμμετέχουν φέτος. Σε αυτές περιλαμβάνεται και το Ισραήλ, φυσικά. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η σημαία στο χρώμα του ουράνιου τόξου της LGBTQ κοινότητας.

Στο μεταξύ, η εν λόγω ανακοίνωση από τους διοργανωτές της φετινής Eurovision προκάλεσε ακόμα περισσότερες αντιδράσεις, τη στιγμή που φιλοπαλαιστινιακές ομάδες αναμένεται να διοργανώσουν μεγάλες διαδηλώσεις στο Μάλμε, την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται πως εδώ και μήνες, υπήρχαν αντιδράσεις και για τη συμμετοχή του Ισραήλ, με τον κόσμο να ζητά την απαγόρευσή του από την φετινή Eurovision, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Παρόλο που το Ισραήλ δεν ανήκει στην Ευρώπη, η χώρα συμμετέχει επειδή ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας του είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών. Όσον αφορά την φετινή εκπροσώπηση, υπήρξαν ευτράπελα από την αρχή. Η 20χρονη τραγουδίστρια, Eden Golan, θα ανέβει στη σκηνή για να ερμηνεύσει το «Hurricane», ωστόσο αυτός δεν ήταν ο αρχικός τίτλος. 

Το τραγούδι δόθηκε στη δημοσιότητα με τίτλο «October Rain», με τους οπαδούς της Eurovision να το ερμηνεύουν ως αναφορά στην επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ από την Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους. 

Είναι μόνο ένα πολιτιστικό γεγονός η Eurovision;

Ο διαγωνισμός τραγουδιού ξεκίνησε το 1956, ως μια λαμπερή γιορτή που σκοπό είχε να ενώσει τις χώρες και όχι να τις διχάσει. Από την έναρξή της είχαν απαγορευθεί οι πολιτικές δηλώσεις, παραμένοντας ως ένα πολιτιστικό γεγονός και όχι ένας θεσμός με πολιτικά στοιχεία. Ωστόσο, φέτος, είναι πολλοί εκείνη που κατηγορούν τη διοργάνωση, για απροκάλυπτο περιορισμό σε οποιαδήποτε αναφορά στον πόλεμο στη Γάζα, που έχει οδηγήσει σε ακραία πείνα και χιλιάδες νεκρούς. 

Και όλα αυτά ενώ η Eurovision έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στον κόσμο. Πέρυσι, πάνω από 56 εκατομμύρια θεατές συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τον τελικό ζωντανά, ενώ περίπου 7,6 εκατομμύρια την παρακολούθησαν στο Youtube.

«Κατανοούμε τις ανησυχίες σχετικά με την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», ανέφερε η EBU σε δήλωση της, τον Ιανουάριο. Ωστόσο, πρόσθεσε, πως η Eurovision «δεν είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ κυβερνήσεων». Σε πρόσφατη δήλωση, έκανε λόγο πως δεν θα καταστείλει τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις έξω από την αρένα, κατά τη διάρκεια των φετινών τελικών, προσθέτοντας πως «είναι σταθερός υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου. Κατανοούμε ότι οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να ακουστεί η φωνή τους και να υποστηρίξουν το δικαίωμα όσων επιθυμούν να διαδηλώσουν ειρηνικά».